Merkez Bankası'ndan faiz kararı!

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Banka politika faizi 16.5'ten 17.75'e yükseltildi.

Merkez Bankası faizleri artırma kararı aldı. Politika faizi 1,25 puan artırıldı. Banka faizleri yüzde 16.50'den yüzde 17.75'e çıkardı. Faiz artışı konusunda ekonomistler ikiye bölünmüştü. Artırım olmaması gerektiği görüşünde olanların yanı sıra faiz artışı öngörenler de bu kadar artış beklemiyordu. Merkez Bankası'nın beklentilerin üstünde faiz artışı yapması piyasalarda şoklama olarak algılandı.

Merkez Bankası, bir ay içerisindeki ikinci faiz artışını da yaptı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada faizlerin yüzde 16.50'den yüzde 17.75'e çıkarıldığı belirtildi.

MERKEZ'DEN ŞOKLAMA ETKİSİ

Merkez Bankası'nın 1.25 puanlık faiz artışı piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. Ekonomistlerin bir kısmı Merkez'den faiz artışı beklemezken, bir kısmı da 0.50 puan ile 1 puan arasından  artış bekliyordu.

DOLAR NE TEPKİ VERDİ?

Döviz kuru alınacak kararı günlerdir bekliyordu. Kararın ardından dolar kuru hızla gerilemeye başladı. Dolar 4.58'den 4.46 seviyesine geriledi. Dolar kuru saat 12.00 itibarıyla 4,56 seviyesinde hareket ediyordu.

İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 12.00 itibarıyla şöyle:

İSTANBUL                                    ALIŞ SATIŞ
ABD Doları 4,5630 4,5640
Avro 5,4000 5,4010
Sterlin 6,1310 6,1620
     
ANKARA    
ABD Doları 4,5500 4,5800
Avro 5,3700 5,4100
Sterlin 6,0900 6,1950

Faiz kararının açıklanmasının ardından dolar hızla düşmeye başladı. İşte dolardaki son durum:

BORSA YÜKSELİŞE GEÇTİ

Merkez Bankası'nın beklentilerin çok üstünde açıkladığı faiz kararı sonrası Borsa İstanbul'da da toparlanmalar yaşandı. Sabah saatlerinden 96 bin seviyesinde olan BİST 100 endeksi öğleye doğru 97 bin 200 seviyesinin üstüne çıktı. Karar sonrasında ise 98 bin 400 seviyesini aştı.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğilimine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korurken iç talep daha ılımlı seyretmektedir.

Enflasyondaki yükselişte temelde maliyet yönlü gelişmeler etkili olmaktadır. Bununla birlikte, fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. Talep koşullarındaki ılımlı görünüme rağmen enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir.

"SIKI DURUŞ SÜRECEK"

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

TCMB, 23 Mayıs'ta gerçekleştirdiği ara PPK'da, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranını 300 baz puan artırmasının ardından 28 Mayıs'ta yaptığı açıklama ile sadeleşme adımı atmıştı.

Ayrıca, TCMB, para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin sadeleşme sürecinin tamamlanmasıyla 1 Haziran'dan itibaren bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının Merkez Bankası politika faizi olacağı ifade edilmiş ve bu kapsamda politika faizi yüzde 16,50'ye çekilmişti.