Milletvekilliği biten öğretim görevlilerine müjde
Öğretim üyesi olan milletvekillerine, milletvekilliğinin sona ermesinden sonra üniversitelere dönme imkanı tanındı.
TBMM'de tartışılan yeni tasarıya göre öğretim üyeleri milletvekilliği sona erdikten sonra yeniden öğretim üyeliği yapabilecek.
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay başkanlığında toplanarak, dün 35 maddesini kabul ettiği, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını görüşmeye devam etti.
BAZI MİLLETVEKİLLERİ KARŞI ÇIKTI
Tasarının bugünkü görüşmelerinde, "öğretim üyesi olan milletvekillerine, vekilliğinin sona ermesinden sonra üniversitelere dönme imkanı tanıyan" 36. maddesi uzun süre tartışıldı. CHP'li komisyon üyeleri, bu düzenlemeye, emekli milletvekillerine ayrıcalık tanıdığı ve yeni mali haklar getirdiği iddiasıyla karşı çıktı.
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, "Bu düzenleme, maaşla ilgili hiçbir şey getirmiyor. Sadece milletvekilinin, vekil olmadan önce görev yaptığı üniversitesinin dışında başka bir üniversiteye kadro şartıyla gitmesine imkan sağlıyor. Yani, milletvekillerine yeni bir hak vermiyoruz." dedi.
Komisyon Başkanı Atalay da düzenlemeyle milletvekillerine mali hak veya ayrıcalık getirilmediğini söyleyerek, "Milletvekilliği bitince, üniversitesi dışında, kadro varsa başka bir üniversiteye de gidebilecek." diye konuştu.
YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Yavuz Atar ise maddenin, öğretim üyesi milletvekillerinin, milletvekilliklerinin bitmesinin ardından kendi üniversitelerinin yanı sıra başka üniversitelere dönme imkanı getirdiğini bildirdi. Atar, "Öğretim üyesi milletvekili, vekilliği bitince kadrosunun bulunduğu üniversiteye otomatik olarak dönebiliyor. Bu düzenlemeyle ise diğer üniversitelere, o üniversitede jüri kurulmadan gidebilecek." ifadesini kullandı.
MADDE OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ
Maddenin tasarıdan çıkarılmasına ilişkin önerge reddedildi ve madde, oy çokluğu ile kabul edildi.
Tasarının, Eskişehir Teknoloji Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tarsus Teknoloji Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Van Zehra Üniversitesi, Fenerbahçe Üniversitesi, Beykoz Üniversitesi, İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, İstanbul Kent Üniversitesi ile Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi kurulmasına dair maddeleri önergeyle çıkarıldı.