Nabi Avcı; “SBS bu yıl son kez yapılacak.”

Nabi Avcı programda bu yıl SBS’nin son kez yapılacağını tekrarladı. Önümüzdeki yıl için liselere yerleştirme ile ilgili olarak uzmanların geceli gündüzlü yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Ekrem Aytar ekremaytar@internethaber.com

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı 25 Şubat 2013 Pazartesi akşamı TRT Haber’de “Neler Oluyor?” programında Ahmet Böken’in sorularını canlı yayında cevapladı. Bu program Nabi Avcı’nın Milli Eğitim Bakanı olduktan sonra ilk canlı yayın programı olması için önemli idi. Programda hiçbir twitter ve facebook sayfası olmadığını söyleyen sayın Avcı’nın canlı yayın programından eğitimciler; günlerdir sosyal medya üzerinden atılan twitler ve mesajlar yoluyla haberdar oldu. Ayrıca sorularını da yine sosyal medya üzerinden Ahmet Böken’e ve dolayısıyla Nabi Avcı’ya ulaştırdı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi avcı iki saate yakın süren programda yüksek performans gösterdi. Eğitimle ilgili kişileri adeta ekrana kilitledi. Nabi Avcı kendinden önceki birçok Milli Eğitim Bakanı’nın canlı yayındaki konulara hâkim olamama görüntüsünün aksine, konuya tam hâkim olduğunu tüm kamuoyuna gösterdi. Konuya nasıl hâkim olduğunun cevabı da yine programın satır aralarında gizliydi. Nabi Avcı; 1987 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Celal Güzel’in bakan müşaviri olduğunu, yine bir önceki Milli Eğitim Bakanı’nın döneminde de Milli Eğitim Komisyonu başkanlığını yürüttüğü satır aralarındaki sözlerinde sarf etti.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, kamuoyunun merak ettiği her bir soruya tek tek cevap verdi. Eğitimdeki değişim sürecinin 10 yıldır devam ettiğini; kendisinin Ak Parti döneminin 5. Milli Eğitim Bakanı olduğunu ve başlamış olan, yürümekte olan işe devam ettiğini söyledi.

4+4+4 eğitim sistemi; öğretmen ihtiyacı; genel liselerin, Anadolu Öğretmen Liseleri’nin, Fen Liseleri’nin, Sosyal Bilimler Liseleri’nin durumları; SBS, LYS ve LGS’nin durumu; müfredattaki hafifletmenin amacı; Fatih projesi; öğretmen atamaları; özür durumu atamaları; becayiş; alan değiştirip pişman olanların durumu; öğretmenlik alan sınavı; yönetici atama; okullarda sosyal medya yasak mı? soruları Milli Eğitim Bakanı’nın cevabını açıklıkla verdiği sorulardı. Bizler de bu soruların hemen hemen hepsi hakkında en az bir; bir çoğu için de birden fazla yazı kaleme aldık. Şu an da her konu başlığı en az bir yazı ile değerlendirilebilecek konumda.

Biz bugünkü yazımızda Milli Eğitim Bakanı’mızın açıklamaları doğrultusunda bu seneki Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) dikkatlerinizi bir kez daha çekmek istiyoruz. Nabi Avcı programda bu yıl SBS’nin son kez yapılacağını tekrarladı. Önümüzdeki yıl için liselere yerleştirme ile ilgili olarak uzmanların geceli gündüzlü yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Yeni sistem tam olarak belli değil; fakat Nabi Avcı yeni sistemin ip uçlarını verdi. Yeni sisteme göre liselere yerleştirme okul başarısı, öğrencinin ders dışı faaliyetlerdeki başarısı (Ulusal ve uluslar arası başarılardaki dereceleri, spor, sanat, kültür, bilgi yarışmaları….), öğretmenlerin kanaatleri, öğrencinin yetenekleri, velinin isteği, adrese dayalı sistem gibi kriterler sonucu oluşacak puana göre belirlenecek. Bu puanlar yeterli kalmadığı takdirde ne olacak? Bakan Avcı; çok talep olan mesela Galatasaray Lisesi veya İstanbul Lisesi gibi okulların kendi sınavlarını açabileceğini ifade etti. Bu sınavların parametrelerinin de süreç içerisinde belirleneceğini sözlerine ekledi.

Biz gelelim bu açıklamalar üzerine bu yıl yapılacak son SBS sınavına. MEB şu an itibarı ile SBS takvimini ve başvuru kılavuzunu daha yayınlamadı. Fakat uygulamadaki sisteme göre okul notu sınav sonucunu belirlemede çok önemli. Ülkemizdeki birçok okulda öğretmenlerimiz öğrencilere hak ettikleri notu vermekteler. Fakat maalesef bazı okullarda ise okulun başarısını arttırmak için öğrenci puanları yükseltilerek öğrencilerin tüm notları 100 veya bu puana yakın bir hale getirilmektedir. SBS sınav sonucuna göre tüm soruları doğru cevaplasa da bir öğrencinin okul puanı 100 değil de 98 ise; ülkemizin sayılı okullarından birine girme şansı maalesef yoktur. Kademeli olarak notlar ve sınavda alınan puanları diğer okul ve öğrencilere indirgediğimizde aynı haksızlığın kademeli olarak devam ettiğini görmekteyiz. Bu nedenle öğrenci ve velilerin okul, öğretmen ile iletişimde olup öğrencinin okul puanlarını iyi takip etmesi gerekmektedir. Bakanlık yetkililerinin de bu yıl son kez yapılacak SBS’de okul puanlarının  etkilerinin liselere geçişte çok fazla etkisinin olmadığını açıklamaları gerekmektedir.

Görünen o ki; Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı devam etmekte olan süreçte paydaşları üzmeden yenilikleri yapmaya devam edecek. Değişimlerde en az zararla ve en kısa sürede sürecin tamamlanması planlanmaktadır.

Son bir not; twitter hesabımdaki fake Nabi Avcı hesabını takipten vazgeçtim. (27.02.2013)