Öğretmenler odasında neler konuşuluyor?

Eğitim öğretim yılının sonuna geldiği şu dönemde öğretmenler odasında ne konuşulur; gelin isterseniz şöyle bir öğretmenler odasından yükselen seslere kulak verelim.

Ekrem Aytar ekremaytar@internethaber.com

Şu günlerde öğretmenler odasında neler konuşuluyor, hiç merak ettiniz mi? Okulların tatile yaklaştığı, eğitim öğretim yılının sonuna geldiği şu dönemde öğretmenler odasında ne konuşulur, konuşulsa konuşulsa tatil programı konuşulur diyebilirsiniz. Haksız da sayılmazsanız. Gelin isterseniz şöyle bir öğretmenler odasından yükselen seslere kulak verelim.

Sınıf öğretmenleri il içi tayinlerde büyük hayal kırıklığı yaşadı. Yıllardır il dışı tayinlerde yaşanan durum bu yıl il içi tayinlerde de baş gösterdi. Sınıf öğretmenlerinden il içi tayin isteyenlerin büyük kısmı tercihlerine yerleşemedi. Merkezi okulları bırakın, az tercih edilen okullarda bile yüksek puanlı sınıf öğretmenleri ancak yer bulabildi. Bu nedenle sınıf öğretmenlerinden il dışı tayinlerde yer değiştirme isteğinde bulunacakların nerede ise hiç ümitleri kalmadı. Sınıf öğretmenlerinin konuşmalarında bu konu hâlâ gündemin başköşesinde yer alıyor.

***

Öğretmenler odasının en yoğun gündemlerinin başında ise kanun gereği 13 Haziran’da görevleri sona erecek okul yöneticilerinin durumlarının ne olacağı geliyor. Espri ile karışık öğretmenler, okul idarecilerine öğretmenler odasında yer açtıklarını ifade ediyorlar. Öğretmenler selam verdikleri okul müdürüne, müdür yardımcısına ilk soru olarak durumlarının ne olduğu, kalıcı mı gidici mi oldukları sorusunu yöneltiyorlar? Okul idarecileri ise bu soruların cevabını bilmediği için, durumun belirsizliğinden soruyu ya geçiştiriyor ya da şakaya vuruyorlar. 13 Haziran’a sayılı günler kalmasına rağmen belirsizliğin olması hem öğretmenleri hem de eğitim yöneticilerini gerçekten endişelendirmektedir.

***

Eğitim öğretim yılının kapanmasına sayılı günlerin kaldığı şu günlerde öğretmenler odasının vazgeçilmez konularının başında tabiî ki öğretmenlerin öğrenci notlarını tamamlayıp tamamlanmadığı da konuşulan konular arasında yer almaktadır. Havaların ısınması ile öğrenci devamsızlıkları gözle görülür bir oranda artmaktadır. Bu nedenle sınavları eksik olan öğrencilerin gözden geçirilmesi, proje performans notlarının tamamlanması, kısacası öğrencilerin tüm notlarının e-okul sistemine girilmesi gündemin ilk sıralarına doğru tırmanmaya başlamıştır. Bazı okul idarecileri sözlü olarak, bazı okul idarecileri de yazılı olarak notların belirlenen sürede tamamlanmasını istemektedir. Öğretmenler de hiçbir uyarıya mahal vermeden iş ve işlemlerini tamamlama derdindedir. Çünkü tüm öğretmenler notlarını e-okul sistemine girme işlemlerini tamamlamadan karne basımına geçilememektedir.

***

Bu günlerde öğretmenler odasında konuşulan bir diğer konu da “Öğretmenlerin sınavlarda görev alma durumudur.”. Öğretmenler ÖSYM, MEB Eğitim Teknolojileri, Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursları, Açık Öğretim Fakültesi gibi kurumların düzenlediği sınavlarda görev almakta ve bir ek gelir elde etme imkânına sahip olmaktadırlar. ÖSYM ve Açık Öğretim Fakültesi bu sınavlarda görev alacak öğretmenleri elektronik ortamda kurduğu bir programla gerçekleştirmekte görevlileri müracaat edenler arasından kendi kriterlerine göre belirlemektedir. Bu sistemde de öğretmenler kendilerine sınav çıkıp çıkmamasına tepki gösterse de nispeten memnundur. Fakat açık lise, açık ilköğretim, motorlu taşıtlar gibi MEB’in belirlenen okullarda yapılan sınavlarındaki görevli öğretmenler otomasyon sistemi olmadığı için (Bazı yerlerde lokal sistemler mevcut.) okulunda sınav yapılan öğretmenlere, bu öğretmenler yeterli gelmez ise okul idarecilerinin yakın okullardan öğretmenlere görev vermesi ile gerçekleşmektedir. Burada hep aynı okullardaki öğretmenlere görev verilmesi, diğer öğretmenlerin kenarda kalması durumu öğretmenler odasının konuları arasında yer almaktadır. MEB’in de ÖSYM ve Açık Öğretim Fakültesi gibi merkezi bir otomasyon sistemi ile bu sınav görevlilerini belirlemesi, öğretmenlerin bu konudaki rahatsızlıklarını giderecektir.

***

 Gelelim yazımızın başındaki tatil programının öğretmenler odasında konuşulup konuşulmadığına. Evet doğru bildiniz, bu konu zaten mevsim olarak baş köşede yer almaktadır. Öğretmenler her ne kadar ücretlerin azlığından dem vursa da herkes kendi bütçesine göre bir tatil programı hazırlamaktadır. Son yıllarda dikkati çeken öğretmenlerin bir bölümünün yaz tatil programlarına kısa da olsa bir yurt dışı gezisini eklemesi olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle tatil programını konuşan öğretmenler, yurt dışı gezisine katılan meslektaşlarından bu tecrübelerini dinlemekte ve bütçelerine uygun bir yurt dışı tatilini de programlarına eklemeye çalışmaktadır.

Evet işte öğretmenler odasında tatile yaklaştığımız bu günlerde konuşulanlardan öne çıkan konular bunlar. Kalın sağlıcakla. (28.5.2014)