Öğretmenler! Öğrenciler! EBA’yı Kullanıyor musunuz?

MEB dijital devrimin yaşadığı dünyaya ayak uydurmak için EBA (Eğitim Bilişim Ağı) sosyal eğitim platformunu hayata geçirdi.

Ekrem Aytar ekremaytar@internethaber.com

Bu güne kadar alışageldiğimiz eğitim-öğretim modelinde öğretmen elinde tebeşir kara tahta başında, öğrenci sırasında elinde kalem not tutarak onu dinler ve eğitim böylece sürüp giderdi. Öğretmenler ev ödevi verdiğinde genel veya evlerdeki kütüphanelerde bulunan ansiklopedilere müracaat edilir; en yenisi yıllarla ifade edilen bilgilerden faydalanılmaya çalışılırdı. Günümüzde ise teknoloji baş döndürücü bir hızla ilerlemektedir. İsteyen bilgiye günü gününe, saati saatine; hatta dünyanın neresinde olursa olsun canlı olarak oturumlara katılarak olaşabilmektedir.

Dünya’da bu gelişmeler olurken MEB ne yapıyor? Eli kolu bağlı olarak gelişmelere seyirci mi kalıyor? Bu sorunun cevabı çok şükürki; hayır. MEB dijital devrimin yaşadığı dünyaya ayak uydurmak için EBA (Eğitim Bilişim Ağı) sosyal eğitim platformunu hayata geçirdi. EBA 2012-2013 eğitim öğretim yılı başında yayınlarına başladı. Fakat başta öğretmenlerimiz olmak üzere birçok öğrencimiz EBA’dan hâlâ habersiz. Bundan dolayı bu yazımızda sizlere EBA’yı kısaca tanıtmak istiyoruz.

EBA (Eğitim Bilişim Ağı); MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çevrimiçi bir sosyal eğitim platformudur. İçeriği MEB tarafından kontrol edilerek yayına verilen EBA; evde, okulda kısacası internet ulaşımının olduğu her yerde bilgi teknolojileri araçlarını kullanarak etkili materyal kullanımını destekleyip teknolojinin eğitime entegrasyonunu sağlamayı hedeflemektedir. İnternet ortamında güvenirlililiğin ve doğru e-içeriklerin hazırlanmasında EBA, sınıf seviyelerini de göz önünde bulundurmaktadır. Bu nedenle öğretmen ve velilerin, öğrencilerine içeriğinin doğruluğu ve güvenli bir site olması dolayısı ile çekinmeden önerebileceği bir eğitim platformudur.

EBA kullandığı içerikleri MEB uzmanları ve elindeki e-içerikleri gönüllü olarak paylaşan ticari kuruluşların alt yapılarından ve eğitimcilerin hazırlayıp paylaştığı bilgilerden oluşturmaktadır. EBA’da şu an ülkemizin önde gelen eğitim kuruluşlarından 33’ü e-içeriklerini gönüllü olarak paylaşmaktadır. Daha yeni bir proje olmasına rağmen EBA’nın içeriğinde sınıf seviyesinde öğretmen ve öğrencilerin ihtiyaç duyacakları hemen hemen her konu mevcuttur.

MEB’in projesi olan adresine tıkladığınızda karşınıza 8 ana modül çıkmaktadır:

1-Haber Modülü: Öğretmen ve öğrenciler bu modülde kendi yaptıkları çalışmaları, haberleri paylaşabilmektedir. Böylece tüm eğitim paydaşları birbirlerinin çalışmalarından haberdar olmaktadır. Paylaşılan çalışmalar MEB’in kontrolünden geçtikten sonar yayına verilmektedir.

2- Dünya Modülü: Bu modülde çeşitli oyunlar, interaktif uygulamalar, eğitici simülasyonlar ve birbirinden farklı e-içerikler yer almaktadır.

3- e-kitap: Bu modülde en başta derslerde kullanılan tüm ders kitapları e-kitap olarak PDF haliyle tabletinize veya tahtanıza indirebilmeniz ve buralarda kullanabilmeniz için hazırlanmıştır. Artık öğretmen ve öğrenci kitap taşımak yükünden kurtulup, tablet veya bilgisayarından ders kitaplarını istediği her yerde e-kitap olarak kullanabilecektir.

4- Video Modülü: Video modülü öğretmenlerin derslerde gösterebileceği eğitsel amaçlı videoları tek adreste bulabilmeleri için tasarlanmıştır. Öğretmen ve öğrenciler bu modülde derslerle ilgili zengin videolara erişebilmektedir.

5- Ses Modülü: Bu modül sayesinde ses tabanlı ders destek, kişisel gelişim, tarih ve kültür programları, sesli kitaplar, yabancı dil dinleme metinlerini tabletinize veya müzik çalarınıza indirebilirsiniz. Yürürken, spor yaparken, metroda-otobüste-trafikte zaman geçirirken dinlemeniz için hazırlanmış; sesli kitaplar, eğitici radyo programları, müzik arşivinden indirebilir; sizler de hazırlayacağınız ses dosyalarını paylaşabilirsiniz.

6- Görsel Modülü: Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü arşivinden seçilen fotoğraflar derslerinizde veya ödevlerinizde görsel malzemeyi zenginleştirmek için artık EBA görsel modülünde. Farklı derslerde kullanabilecek bu materyallerle derslerin görselliği zenginleşecek, konunun daha iyi kavranmasını sağlanacak ve öğrencilerin ödevlerde güvenilir kaynak olarak kullanabileceği bir fotoğraf arşivi oluşacaktır.

7-Dergi Modülü: Bu modülde TÜBİTAK’ın hazırladığı Bilim Teknik ve Bilim Çocuk dergilerinin eski sayılarına erişmek tek tıkla mümkün.

8- Soru-cevap Modülü: Soru-cevap modülü sistemin daha verimli olması, etkin kullanılması amacıyla tasarlanmıştır. Eğitimle ilgili her türlü yeni fikirlerinizi, hangi e-içeriğin hangi noktada daha faydalı olduğu konusundaki düşüncelerinizi burada paylaşabilir; meslektaşlarınızla fikir alışverişi yaparken diğer öğretmenlerin nelerden nasıl faydalandığını da öğrenebilirsiniz.

EBA’yı öğretmenler ders anlatımlarında etkin olarak kullanacağı gibi; hastalık veya farklı bir nedenden dolayı derse gidemeyen öğrenciler öğretmenin anlattığı dersin konularının videolarını EBA’dan bulup evde öğrenebilecektir. Ya da tekrar dinlemek isteyen öğrenci evde konuları rahatlıkla tekrar edebilecektir.

EBA zaman içerisinde kullanıcıların ilgisi, bilgisi ve paylaşımları ile çok daha zenginleşecek ve vazgeçilmez başvuru sitelerinin başında yer alacaktır.

EBA’ya öğretmenler MEBBİS şifreleri ile giriş yaparak daha fazla bilgiye ulaşabilmekte, paylaşmak istediği bilgileri rahatlıkla paylaşabilmektedir. Öğretmen ve öğrencilerimiz MEB’in bu çok önemli projesine destek olmalı, eğitimle ilgili her türlü ihtiyacı için en önemli başvuru kaynağı olarak favori sitelerinin başına adresini eklemelidir.