Öğretmenler yer değiştiriyor

MEB sendikaların belirttikleri sorunların çözümleri doğrultusunda düzenlemeleri yapıp, her yıl olduğu gibi öğretmenlerin yer değiştirme sürecini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirecektir.

Ekrem Aytar ekremaytar@internethaber.com

Ülkemizde bir dönem en çok konuşulan atama konularının başında askeri personel gelirdi. YAŞ kararları basın yayın organlarının gündeminden düşmezdi. Aynı yoğunlukta olmasa da bu gün en fazla konuşulan personelin MEB personeli olduğunu söyler isek yanılmış olmayız herhalde.

Uzun süre MEB’in başına kimin bakan olarak atanacağını konuştuk. Bakan değişir değişmez müsteşarın kim olacağı konuşulmaya başlandı. Kimi kendince aday gösterdi; kimi ise gösterilen adayların isimlerinin yıpratılmak istendiği için ortaya sürüldüğünü söyledi. Şu an MEB müsteşarlık makamında Dr. M. Emin Zararsız göreve devam etmektedir. Fakat çok yakın zamanda göreve Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin’in getirileceği kulislerde kuvvetli ihtimal olarak konuşulmaktadır.  

Piramidin üstünden altına doğru inildikçe müsteşar yardımcıları, genel müdürler ve basın yayına en çok yansıyan yönü ile il milli eğitim ve ilçe milli eğitim müdürleri atamaları gündemden eksik olmamaktadır. Devamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı milli eğitim müdürlüklerinde görevli şube müdürlükleri de kimin atanacağı tahmin cetvelinin içerisindeki yerini almaktadır.

Tüm bu konular yetmezmiş gibi eskilerin tabiri ile temcit pilavı gibi ısıtılıp ısıtılıp önümüze çıkarılan bir diğer konu da öğretmenlerin her yıl rutin olarak yapılan il içi ve iller arası yer değiştirme takviminin yeni ve çok farklı bir konu gibi önümüze servis edilmesidir. Eğitim çalışanları bu yorumumuzu önemli değildir gibi algılamasınlar. Tabi ki öğretmenlerin il içi ve iller arası yer değiştirmeleri yasal haklarıdır ve önemli bir konudur. Fakat aynı haklar tüm memurlar için de geçerlidir ve onların yer değiştirmeleri ile ilgili bu kadar çok spekülasyon yapılmamaktadır.

Bu noktada MEB’in öğretmenlerin yer değiştirme sistemleri ile ilgili bir problemi olduğu, farklı bir ifade ile “kaos” yaşadığı aklımıza gelebilir. Sorun yetkililer tarafından bir “kaos” olarak adlandırılmasa bile; uygulamaya konulan kamuoyunda 4+4+4 yeni eğitim sistemi olarak bilinen eğitim öğretimin yeniden yapılandırılması uygulaması ile okul dönüşümleri ve okulların norm kadro tespitleri tam örtüştürülemediğinden bir belirsizlik ortaya çıktığı aşikardır.

Konu hassas olduğu için eğitimdeki sendikalar yelpazesinin her bir kanadı Milli Eğitim Bakanı ile son görüşmelerinde ilk gündem olarak öğretmenlerin il içi ve il dışı yer değiştirmelerini ele almışlardır. Her sendikanın konu ile görüşü de hemen hemen noktasına virgülüne kadar birbiri ile örtüşmektedir. Liselerin Anadolu liselerine, ilköğretim okullarının ilkokul ve ortaokula dönüşüm sürecinin Mayıs ayı içerisinde tamamlanması ve devamında dönüştürülen okulların norm kadrolarının güncellenmesi öncelikle yapılmalıdır. Sonrasında da sendikalar takvime göre il içi, il dışı, alan değişikliği ve özür grubu atamalarının yapılmasını istemektedirler.

MEB Eğitim Söz-Sen’in 2013 yılında öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerinin nasıl ve ne zaman yapılacağı ile ilgili yazısına verdiği cevapta; “2013 Yılı il içi ve iller arası yer değiştirme 01-30 Mayıs, iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler 01-20 Haziran, Alan değişikliği, 20 Haziran 10 Temmuz, özür durumuna bağlı yer değiştirmeler 15-16 Temmuz ile 12-21 Ağustos tarihleri arasında yapılması planlanmıştır.” demiştir.

Aklın yolu birdir; MEB’de sendikaların öğretmenlerin isteğinin dışında bir iş yapmamaktadır. MEB sendikaların belirttikleri sorunların çözümleri doğrultusunda düzenlemeleri yapıp, her yıl olduğu gibi öğretmenlerin yer değiştirme sürecini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirecektir.

***

20 Mayıs ilkokul, ortaokul ve liselere tatil mi?

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı bu yıl 20 Mayıs 2013 Pazar günü kutlanacaktır. 20 Mayıs Pazartesi gününün ilkokul, ortaokul ve liselerde tatil olup olmadığı konusunda öğrenci, veli ve öğretmenlerimizden sorular gelmektedir. Konuyu şöyle açıklayabiliriz.

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim kurumları Yönetmeliği’nin 11. Maddesinde resmi tatil günleri belirtilmiştir. 11. Maddenin d bendinde “Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı (19 Mayıs günü törenden sonra başlar ve 20 Mayıs günü akşamı sona erer.).” ifadesi yer almaktadır. Çok açık görülmektedir ki 20 Mayıs tarihi ilkokul ve ortaokullar için tatildir.

Liseler için de Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 14. Maddesinin d bendinde “Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı (19 Mayıs günü törenden sonra başlar ve 20 Mayıs günü akşamı sona erer.).” şeklindeaynı ifade yer almaktadır. Buna göre liseler de 20 Mayıs günü tatildir. (15.05.2013)