Okul Aile Birlikleri, Bu Yazıyı Okuyun!

Sosyal Güvenlik Uzmanımız Bünyamin ESEN okul aile birliklerine çıkan SGK borcunun nedenlerini açıklıyor. Ayrıntılar yazıda.

Bünyamin Esen bunyaminesen@internethaber.com

Ankara’dan okurumuz Memduh Erdemli soruyor: “Bünyamin bey, oğlumun okuduğu ortaokulda geçen sene okul aile birliği başkanıydım. Bu sene başka bir veli başkan oldu. SGK’dan yazı gelmiş, bize ceza kesmişler. Okuldaki iki tane müstahdem, bir kişi de kantinde çalıştırıyorduk geçen sene. Üçü de sigortalıydı. Beni de işveren diye yazmış gelen kâğıt! Ben bu borcu kabul etmiyorum, biz sigortasız kimseyi çalıştırmadık; yeni yönetim de kabul etmiyor. SGK bize ceza kesebilir mi? Ne tavsiye edersiniz? Bu borcu ödememiz gerekir mi?“


Sayın okurum, son söyleyeceğimizi ilk söyleyelim: SGK’ca size prim borcu çıkartılmış, bu borcu ödemeniz gerekiyor. Geciktirmeden ödemeniz sizin lehinizedir.

Zira SGK’nın bu uygulaması yalnız sizin okulu değil, Türkiye’deki tüm okulları ve aile birliklerini kapsıyor. Dahası öğretmenevleri ve akşam sanat okulu müdürlükleri de bu kapsamda…

Başka bir ifadeyle söyleyelim, son dönemde neredeyse tüm okul aile birlikleri sizin gibi prim borcuyla karşı karşıya kaldı.

Peki, okul aile birliklerinin karşı karşıya kaldığı bu borcun nedeni ne, okul aile birliği başkanı olanların SGK bildirimlerinde nelere dikkat etmesi gerekiyor? Ayrıntılı olarak açıklayalım…
 

Okul Aile Birlikleri Sigortalı Çalıştırıyor

Öncelikle size çıkan bu borcun nedenini izah edelim:

Bilindiği üzere okul aile birlikleri, okullarda çeşitli hizmetlerin yapılmasını sağlamak üzere kurulmuş bulunan birlikler… Okul yöneticileri de veliler de birliğe üye olabiliyor.

Uygulamada sıkça görüldüğü üzere okul aile birlikleri müstahdem, temizlikçi, güvenlik gibi hizmetleri yapmak üzere çalışanları işe alıyor, bunları işveren olarak SGK’ya sigortalı bildiriyor.

SGK’nın şimdiye kadar okul aile birliklerinin nasıl işyeri olarak tescil edileceği ile ilgili ortak bir uygulaması yoktu.

Bazı SGK müdürlükleri okul aile birliklerini kamu işyeri olarak tescil ediyor, bazıları ise özel sektör işyeri gibi yani (2) koduyla tescil ediyordu.

(2) mahiyet koduyla yapılan tescillerde ise işyeri özel sektöre ait devamlı işyeri kabul edilmekte.
 

Okul Aile Birlikleri Kamu İşyeri Sayılıyor

Şimdi ise SGK okul aile birlikleri ile ilgili tüm Türkiye genelini kapsayan ortak bir uygulamaya gitti.

Son olarak SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’nün 22.01.2015 tarihli yeni bir yazısı var. Bu yazı, SGK Hukuk Müşavirliğinin mütalaası doğrultusunda öğretmenevi ve akşam sanat okulları ile okul aile birliklerinin kamu işyeri olarak sayılması gerektiğini söylüyor.

Kamu işyeri sayılması gerekiyor çünkü bu gibi işyerleri 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamında kabul edilmekteler.

SGK’ca tüm il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkezlerine gönderilen yazıyla da bu nitelikteki işyerlerinin mahiyet kodunun (1) olması, yani kamu işyeri olarak düzeltilmesi gerektiği belirtiliyor…
 

Prim Teşviklerinden Yararlanamıyorlar!

İşin bam teli de burası:

Öğretmenevi, akşam sanat okulu ve okul aile birlikleri kamu işyeri olarak kabul edildiğinde, başta 5 puanlık Hazine desteği olmak üzere, SGK’ca uygulanan prim teşviklerinden yararlanma haklarını yitiriyorlar…

İyi de, ya eskiden mahiyet kodu (2) iken prim teşviklerinden faydalanılmışsa ne olacak?

İşte burada SGK dönüyor bu paraları okul aile birliklerinden ve bu birliklerin işveren vekili kabul edilen başkanlarından istiyor!

SGK’ca çekilen yazılarla teşvik ve desteklerden yersiz yararlandığı tespit edilen öğretmenevi ve akşam sanat okulu müdürlükleri ile okul aile birliklerinden Kanun numarası seçilerek (teşvik kapsamında olarak) düzenlenen aylık prim ve hizmet belgeleri için iptal nitelikte; kanun türü seçilmeksizin asıl veya ek nitelikte aylık prim ve hizmet belgelerinin işverenden istenilmesi isteniliyor.

Dahası daha önce yersiz yere faydalanılan teşvik ve destek tutarları ise gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte geri isteniliyor…
 

Bir Aylık Süreniz Var!

Gelelim sizin durumunuza: Yapmanız gereken bir şey var, o da, eski dönemlerin aylık prim ve hizmet belgeleri için iptal bildirge; tekrardan teşviksiz olarak asıl veya ek nitelikte bildirge düzenlemeniz gerekiyor.

SGK’ca bunu yapmanız için verilen bir aylık yasal süreniz var. Bu süre PTT memurundan tebligatı aldığınız günden (PTT mühür tarihinden) itibaren başladı.

Bu süre içerisinde bildirgeleri ya elden ilgili SGK İl Müdürlüğü veya Merkezine vermeniz yahut da aynı süre içerisinde taahhütlü, iadeli taahhütlü ve APS olarak göndermeniz gerekiyor…

Sizin bildirmemeniz halinde ise SGK’ca bu bildirgeler re’sen düzenlenecek, teşvikten yersiz yararlanılan tutarlar da size yine borç çıkartılacak.

Başta söylediğimiz gibi, SGK’ca çıkartılan borçtan kurtulmanız mümkün değil… Tavsiyemiz daha fazla gecikme cezasına girmeden SGK’ca çıkartılan borçları ödemeniz yönünde…

Zira bu borç zamanında SGK’nın yaptığı hata nedeniyle çıkıyor olsa da, kanuna uygun ve ödenmesi gerekiyor…

 

---

 

Kıssadan Hisse

“Elinizdekiler ile yetinmeyi bilin, bir kişi her şeyde en iyi olamaz.”

— Aesop

 

---

 

Sorularınız:

 

Yazarın tüm yazıları için: