Memur Haber Mobil Uygulama
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
İzmir’den okurumuz Emin Türkmen soruyor: “Bünyamin bey, SGK denetmenleri bizim defterlerimizi istemişti, bize ceza kesmişler. Geçen yıl asgari ücretli bir çalışanımıza fazladan 500 TL ikramiye ödediğimiz görmüşler defterde. İki asgari ücret idari para cezası geldi. Şimdi bir yıllık 5 puanlık teşvikimiz kesilecek mi? Bu konuyu dava edelim mi? Teşvikimiz yanar mı?”
Sayın okurum, 5 puanlık teşvik çok avantajlı, işverenlerin en çok yararlandığı SGK teşviki.
5 Puanlık Teşvik hizmet akdiyle çalışan tüm özel sektör çalışanların (sosyal güvenlik destek primine tabi emekli çalışanlar hariç) ve hangi bölgede olursa olsun tüm Türkiye’deki işverenleri kapsıyor.
5 Puanlık Prim Teşviki malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutarın Hazinece işveren adına SGK’ya ödenmesi şeklinde uygulanıyor. Bu ise çok önemli bir prim tutarının devlet tarafından karşılanması demek…
Bu kadar önemli olduğu için de işverenler bu teşviki kaybetmekten çok korkuyor. Sigortasız çalıştıran veya sigortalı çalıştırsanız bile sizin gibi primini eksik gösteren işverenlerin teşviki kesiliyor mu? Ayrıntılı olarak açıklayalım…
YÜZDE 30'A YAKIN İNDİRİM
5 Puanlık teşvikten tüm özel sektör işverenleri yararlanabiliyor…
Bilindiği üzere malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının % 20’si. Bunun % 9’u sigortalı hissesi, % 11’i işveren hissesi.
İşte bu 11 puanlık işveren hissesinin 5 Puanı Hazine tarafından karşılanıyor.
Adı 5 Puan olsa da 5 Puanlık Teşvik totalde %30’lara yakın oranda ciddi bir indirim demek.
Dahası 5 Puanlık Teşvik ile başka bir sigorta prim desteğinin aynı dönem için birlikte uygulanması halinde, 5 Puanlık Teşvik önce olmak üzere her ikisi de uygulanabiliyor.
Yani işverenin avantajı çok daha yüksek oranlara çıkabiliyor.
BAZI ŞARTLARI VAR!
Ancak bu çok avantajlı teşvikten yararlanmak için Devletin bazı şartları var:
- Çalıştırdığınız sigortalılarla ilgili olarak aylık prim ve hizmet belgelerinin her ay en geç yasal süresi olan 23’ü gece yarısına kadar SGK’ya gönderilmelisiniz (Yani SGK bildirimlerinde gün atlamamalısınız!)
- Sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden miktarının ve Hazinece karşılanmayan işveren hissesine ait miktarın yasal süresi olan ay sonuna kadar önemelisiniz, yani gecikme yapmamalısınız!
- Sosyal Güvenlik Kurumuna prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunuz bulunmamalı!
- Son olarak da kesinlikle ama kesinlikle sigortasız kimseyi çalıştırmamalısınız!
Bu şartlardan özellikle kayıtdışı istihdama tevessül edilmemesi çok önemli!
BORCUNUZU KAPATMANIZ GEREKİYOR!
Genel kural olarak diğer teşviklerde de olduğu gibi SGK’ya borcu bulunan 5 Puanlık Teşvikten de yararlanamıyor.
Ancak SGK’ya olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını SGK’ya başvurup tecil ettirmiş veya taksitlendirmiş olanlar bu yapılandırmaları veya tecilleri bozulmadıkça teşvikten yararlanıyor.
Ayni şekilde 2003, 2006 ve 2011 yıllarında olduğu çıkan prim aflarından faydalanıp halen taksit ödeyenler de bu yapılandırmaları bozulmadığı sürece 5 Puanlık Prim Teşviki imkânından yararlanabiliyor.
Hazinece karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınamıyor.
SİGORTASIZ ÇALIŞTIRANIN TEŞVİKİ KESİLİR!
Burada dikkat etmenizi tavsiye ettiğimiz en önemli şey sigortasız yani kayıt dışı kimseyi çalıştırmamanız…
Yani tüm çalışanlarınızı çalışmaya başlamadan en geç bir gün önce sigortalı yapmalısınız ve çalıştığı sürece her ay sigortalı göstermeye devam etmelisiniz…
Eğer SGK denetmeni/müfettişi denetimine girerseniz de, müfettiş sizin sigortasız çalıştırdığınızı tespit ederse yandınız!
Hem sigortasız çalıştırdığınız dönemler için haksız yere faydalandığınız teşvikler faizi ve cezasıyla geri istenir, hem de bir yıl boyunca teşvikten uzaklaştırılırsınız!
İŞÇİNİN PRİMİNİ DÜŞÜK GÖSTERMİŞSENİZ...
Peki diyelim ki, sizin başınıza geldiği gibi SGK müfettişi/denetmeninin incelemesine takıldınız, defterinizde veya bordrolarınızda bir eksik ödeme tespit etti…
Yani daha açık bir ifade ile çalışanı SGK’ya sigortalı bildirmişsiniz ama primini düşük göstermişsiniz…
Bu takdirde her bir aylık prim ve hizmet belgesi için iki asgari ücret ceza yiyeceksiniz. Bunun kaçarı yok! Dava açmanızı da tavsiye etmeyiz, boşuna açarsınız zira kaybedersiniz…
Ama işverenlerin çokça sandığının aksine bu tür durumlar 5 puanlık teşvikinizi yakmaz…
Sigortalı gösterdiğiniz birinin sigorta primine esas kazanç tutarı müfettişçe arttırılırsa, yalnızca ceza ödersiniz ama teşvik hakkınız yanmaz, bir yıl boyunca da teşvikten uzaklaştırılmazsınız…
Tabi bir gün bile olsa sigortasız çalıştırdığınız anlaşılırsa iş değişir, hem yararlandığınız teşvikler geri alınır hem de bir yıl boyunca teşvikten uzaklaştırılırsınız…
Onun için bir gün bile sigortasız çalıştırmamaya aman dikkat!
Sonra teşvikiniz gider, çok ağlarsınız. Demedi demeyin…
---
Kıssadan Hisse
“Her zaman yapabildiğinin en iyisini yapan bir kişi oluşturduğu örneklik ile doğal bir lider haline gelir.”
— Joe DiMaggio
---
Sorularınız için:
www.twitter.com/bunyaminesen
www.facebook.com/bunyaminesen.yazilar
Yazarın önceki yazıları için:
/yazar/bunyamin-esen-181.html
Yazarın yazı arşivi için:
Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.