Sansüre 'özel hayat' ayarı yapıldı!

Yeni önerge doğrultusunda, kurumların başvurusu ile ‘özel hayat’ gerekçe gösterilerek internet sitesinin yasaklanmasına ilişkin bir karar alınamayacak.

İnternette içerik yasaklamasına genişleten tasarıda geri adım atıldı... Tasarının TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında verilen önergeye göre, 'tüzel kişiler ve kurumların özel hayatın gizliliği' gerekçesiyle yaptığı doğrudan başvurular üzerine içerik yasaklaması yapılamayacak. Doğrudan başvuru üzerine yasaklamalar sadece kişilerin özel hayatını ihlal nedeniyle verilebilecek.

Milliyet gazetesinin haberine göre; kurumlar, TİB'e başvurarak bir içeriği erişimin engellenmesini isteyemeyecek ancak yargı yolları yine açık olacak. Gerçek kişilerin engelleme talebi ise dikkate alınacak. 'Özel hayatın gizliliği ile başkalarının hak ve özgürlüklerin korunması' ile ilgili erişime engelleme maddesinden de 'hak ve hürriyetlerin korunması' şartı kaldırıldı. Hak ve hürriyet ihlali maddesi muğlak bulunduğu için tasarıdan çıkarıldı.

SADECE GERÇEK KİŞİLER BAŞVURABİLECEK

Tasarı, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Ulaştırma Bakanı ve TİB Başkanı'na erişimi doğrudan yasaklama yetkisi verilmesi tartışılmıştı. Önergeyle bakandan bu yetki alındı. Buna göre, engelleme için talimatı artık sadece Telekomünikasyon İletişim Başkanı verebilecek, bakanın erişim engelleme yetkisi kaldırıldı. Ayrıca sadece özel hayatın gizliliği durumunda talimatla engelleme söz konusu olabilecek. Verilen önerge ile engelleme kararına yönelik olarak, sulh ceza mahkemesine itiraz yolu da açılıyor. Başkanlığa özel hayatının gizliğinin ihlali ile ilgili olarak kurum veya kuruluşlar değil, sadece gerçek kişiler başvurabilecek.

SİTELERE PARA CEZASI

Yapılan düzenlemeler uyarınca Facebook ve Youtube'dan sakıncalı bulunan içerikler için bilgi istemenin yolu açılacak. İstenilen içeriğin kaldırılmaması halinde bu şirketlerin Türkiye şubelerine para cezası kesilebilecek.

Komisyon üyesi BDP'li Hasip Kaplan, kişisel hesabının Facebook'tan silindiğini, İrlanda'da ulaştığı şirket yetkililerinin yasaklama gerekçesi olarak devletin talebini gösterdiğini söyledi. Muhalefet, özel hayat korumasıyla ilgili sınırların belirsizliğine dikkat çekerek, "Başbakan oğluyla mezara giderse bu da özel hayat mıdır" sorusunu gündeme getirdi.

'KİM, KİMİNLE, NE ZAMAN?'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, kişisel verilen saklanma mecburiyetiyle ilgili maddede özel hayat ihlal olmadığını savundu. Elvan, internetten kimin kimle, ne zaman, ne süreyle görüştüğünün bilgisinin saklanacağını, içeriğin ise depolanmayacağını söyledi. Yetkililer ayrıca, yurtdışındaki İP'lerle yapılan özel hayat ihlallerinde de harekete geçilebileciğini ifade etti.