Memur Haber Mobil Uygulama
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Yazımızın başlığındaki soruların cevabını peşin peşin verelim ve sabrı az olan okurlarımızı yazının devamını okuma külfetinden kurtaralım. Kesin bilgi; liselere geçişte uygulanan SBS kalkıyor. Kesine yakın bilgi; dershaneler kapanmaz.
MEB sene içerisinde yaptığı müteaddit açıklamalarda SBS’nin kapanacağını söyledi. Buna hiç kimsenin itirazı olamaz ve olmadı da. Fakat asıl problem kaldırdığınız sistemin yerine nasıl bir uygulama getireceksiniz orada. Nasrettin Hoca’mızın tabiri ile “Fincancı katırlarını ürkütmezseniz öteki tarafta işler yolunda.” Fakat MEB bir kere fincancı katırlarını ürkütmüş, duvarın en altındaki taşı; liselere geçişte uygulanan SBS kilit taşını çekmiştir. Duvarın yıkılmaması için bir an önce çekilen bu kilit taşının SBS’nin yerine geçecek sistemin tam ve açık olarak belirlenmesi gerekmektedir.
Sistemin çarpıklığı eğitimciler dışında herkes tarafından görülmekte, çözüm ise yine maalesef eğitimcilerin dışında aranmaktadır. Neden mi? Çünkü MEB bazı okulların ve öğretmenlerin objektif sınav yapamadıklarını söylemese bile ima etmektedir.
Liselere geçişte yeni sistemin nasıl olacağının ipuçları yapılan açıklamalarla belirmeye başlamaktadır. Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı basın kuruluşlarının eğitim muhabirleriyle 2012-2013 eğitim öğretim yılı değerlendirmesi toplantısında; “SBS gelecek yıldan itibaren yok. Öğrencilerimizin 4 yıllık eğitim geleceklerini tek bir sınava endekslemek doğru değil. Ciddi bir yük oluşturuyor, hem maddi hem psikolojik. Artık tek bir sınav olmayacak. Çok özellikli, kapısında yığılma olan okullarda küçük ölçekli ayrıca bir sınav yapılabilecek. Ancak asıl büyük değerlendirme, tek bir sınavla değil ders yılı içindeki sınavlarla yapılacak. Bu sınav sonuçları gerçekten sınıfta gördükleri derslerdeki başarıları gösterecek. Okul başarılarını ölçmemiz lazım, okullarda yapılan değerlendirme kriterleri birbirini tutmuyor. Bazı öğretmenler çok cömert, bazıları tutumlu not veriyorlar. Bu nedenle en azından bir tanesini bakanlık merkezinden biz yapalım, sınavın uygulanışı, hazırlanmasını, değerlendirmesini biz yapalım, standart, daha adil genel havuzumuz oluşsun istiyoruz. Şu an sadece 8’inci sınıflarda yapılacak olan sınav, pilot olarak 5,6 ve 7’nci sınıflarda da pilot olarak uygulanacak.” demiştir.
Bakanın açıklaması net ve kesin olarak SBS’nin kaldırılacağını söylüyor. 2013-2014 eğitim öğretim yılında da 8. sınıflarda uygulanmak üzere MEB tarafından merkezi bir veya birkaç sınavdan bahsediliyor. 5, 6 ve 7. sınıflarda da ileriki yıllarda uygulamaya konulmak üzere; liselere geçişte değerlendirmeye alınmamak şartıyla pilot olarak uygulanacağı anlaşılıyor. Şimdiden yeni sistemde kusur aramak derdinde değiliz fakat önümüzdeki süreçte gündeme gelecek konuların başında bu sınavlarda öğrencilerin mi okuldaki öğretmenlerin mi yer değiştireceği konusu önemlidir. Madem ki bazı öğretmenler çok cömert not veriyor; merkezi sınavda da sınav gözetmenleri öğretmenlerin daha farklı seçilmesi gerekecektir. Sanırım sistem kesinleşene kadar bu konuda yazdığımız bu yazı ne ilk, ne de son yazı olacaktır.
Bir diğer konu da sınavsız, okul başarısına göre liselere kayıtta adrese dayalı sistemin gelmesidir. Adrese dayalı sistemin liseler için ne kadar işleyeceği de ayrı bir soru işaretidir.
Gelelim başlıktaki ikinci sorumuz olan dershanelerin kapatılması meselesine. Bir kere bu konuya baştan şöyle bir bakalım. Dershaneler MEB’in denetiminde özel işletmelerdir. Bakanlık bunları açmada ve kapatmada özel kuruluşları kanun ve yönetmeliklere göre serbest bırakmıştır. Bu nedenle açılması veya kapatılması bakanlığın emri ile değil, özel teşebbüsün isteğiyle olur. Bakanlık yaptığı düzenlemelerle okullarda dershanelere ihtiyaç kalmadığını gösterir ise zaten velilere büyük yük olmaya başlayan bu dershane sistemi kendiliğinden düzene girecektir.
Fakat yılların tecrübesine sahip olan veli MEB’in SBS kesin kalkacak demesine rağmen; “Nasıl olsa SBS kalksa da yerine başka bir adla yeni bir sınav gelecek.” düşüncesi ile dershanelere kayıtlarını yaptırdı bile. Tabi büyük bir kitle de gözü kulağı MEB’de olarak öğrencisinin eğitim hayatını olumsuz etkilememek üzere tetikte bekliyor. Çünkü eğitimin sonradan telafisi gerçekten zor. Demir tavında dövülür mantığı ile zamanında yapılması gerekmektedir.
Bu nedenle yazımın başlığında SBS kesin kalkar, dershaneler ise kesine yakın kalkmaz şeklinde bir düşünceyi sizlerle paylaştım. Çünkü sınavlar yoğun olarak kalksa da her ebeveyn çocuğunun diğerlerinden bir adım önde olmasını istemektedir. Bu nedenle dershanelerin adı değişip ‘Etüt Merkezi’ veya daha farklı bir isim alsa da bu onların kalktığını göstermeyecektir.
Eskilerin tabiri ile “Bu pilav daha çok su kaldırır.” Bu yazı da burada bitmez. Fakat bize ayrılan yer bu kadar. SBS ve dershanelerin kapanmasına daha sonra devam etmek üzere hepinize iyi tatiller ve de hayırlı Ramazanlar diliyorum. (08.07.2013)