Seçmen bilgileri artık partilere verilmeyecek!
Adalet Bakanlığı, 50 milyona yakın vatandaşın kimlik bilgileri internete sızdırılınca Seçim Kanunu'nda değişiklik yapmak için harekete geçti. Bundan böyle seçmen bilgileri YSK eliyle siyasi partilere verilmeyecek.
Kamoyunda büyük gündem oluşturan ve 50 milyon Türkiye Cumhuriyet'i vatandaşının kimlik bilgilerinin ele geçirilmesi üzerine Adalet Bakanlığı harekete geçti.
Bilgisayar korsanlarınca internete yüklenen bir veritabanından, 49 milyon 611 bin 709 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kimlik bilgilerinin servis edildiği ortaya çıkmıştı. Bu kimlik bilgilerinin arasında TC kimlik numarası, ad-soyad, anne-baba adı, cinsiyet, doğum tarihi, doğum yeri ve açık adres yeralıyor.
SEÇİM KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI
Sözkonusu bilgilerin tüm dünyaya açılmış olması tartışmalara yol açarken, bilgilerin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sisteminden ele geçirildiğini düşünen Adalet Bakanlığı, Seçim Kanunu'nda değişiklik yapmak için harekete geçti.
SİYASİ PARTİLERE BİLGİ VERİLMEYECEK
Şu anki düzenlemeye göre, siyasi partiler, seçimler öncesinde il seçim kurullarından seçmenlere ait bilgileri alabiliyordu. Yani seçimde oy kullanacak kişinin TC kimlik numarası, ad-soyad, anne-baba adı, cinsiyet, doğum tarihi, doğum yeri ve açık adres bilgilerine erişebiliyordu. Adalet Bakanlığı'nın bu konuya ilişkin yapacağı düzenlemeyle sözkonusu bilgilerin siyasi partilere verilmeyecek.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili olarak çıkan haberler üzerine soruşturma başlattı. Bilişim Suçları Soruşturma Bürosunca, 'verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme' ve 'bilişim sistemine girme' suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında, ilk aşamada verileri haber sitesine sızdıran kişiler araştırılacak. Bu kapsamda, Ankara Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, internet sitesinin 'log kayıtları'nı inceleyecek.