Sevgilisi ile yaşayanlar vergi verecek

Aynı evde yaşadığınız sevgiliniz ile akrabalık bağınız yok ise evin emsal kira bedelinin yarısı sevgilinizden elde ettiğiniz kira geliri sayılıyor. Bu gelirin yıllık 3.600 TL’yi aşması halinde kira gelirini beyan etmeniz gerekiyor.

Başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde projelerden konut satın alanların tapuları gecikmeli çıkıyor. Bu arada vatandaş evi teslim alıp kiraya vermiş buradan gelir sağlamış oluyor. Çoğu kimse beyanname verme şartını tapuya bağlıyor ve tapu almadan beyanda bulunmuyor.

Habertürk'ün haberine göre gelir vergisinin şartı tapu değil gelir elde etmek. Bu nedenle tapu almasanız bile elde ettiğiniz kira gelirini beyan etmek zorundasınız. Projelerden alınan bu evler için zaten 5 yıl dolmadığı için satın alma bedelinin yüzde 57’si düştüğünde veya banka kredisine ödenen faiz indirildiğinde vergi kalmıyor. Ancak beyanname vermezseniz bunlardan da yararlanamaz boşuna ceza yemiş olursunuz.

 BEYANNAME VERİRKEN BUNLARA DİKKAT!

Kira vergisi beyanname verme süresi 25 Mart akşamı sona eriyor. Verginin ilk taksidinin ödemesi ise 31 Mart akşamı son buluyor. Beyanname vermeyenler her şeyden önce ilk olarak 3.600 liralık istisnadan yararlanamaz. Yine de beyanı unutanların Vergi Usul Kanunu’nda yer alan ‘Pişmanlık’ ve ‘Islah’ hükümlerinden yararlanarak beyanda bulunmaları da mümkün.

Vergi dairesine dilekçe verilmesi ve dilekçenin verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde hiç verilmemiş beyannamenin verilmesi ya da eksik veya yanlış yapılan vergi beyanının düzeltilmesi ve ödeme süresi geçmiş verginin aynı sürede ödenmesi halinde bu mükellefler de konut istisnasından yararlanacak ve gecikmeden dolayı adlarına vergi ziyaı cezası kesilmeyecek.

Ancak yine de pişmanlık zammı uygulanacak ve birinci derece bir kat usulsüzlük cezası kesilecek. Eğer vergi dairesi yakalarsa iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesilir ayrıca gecikilen her ay için gecikme ödersiniz.

GÖTÜRÜYÜ SEÇSEN DE İNDİRİMLERİN VAR

Götürü gider usulunü seçenlerin yaptığı en büyük hatalardan birisi eğitim, sağlık sigortası, bağış gibi diğer indirim kalemlerini indirmemeleri. Götürü giderini seçmişseniz bile indirimleri düşmeyi unutmayın fazla vergi ödemeyin.

 Gelecek yıllara ait olup, peşin tahsil edilen kira bedelleri de ödemenin yapıldığı yılın değil, gelirin ilgili olduğu yılın hasılatı olarak kabul edilir. Yani eğer gelecek yılın kirasını peşin almışsanız bunu da gelecek yıl beyan edin. Örneğin; 2015 ve 2016 yılları kira gelirleri topluca 2015 yılında tahsil edilirse, sadece 2015 yılı için alınan kira beyan edilecek. 2016 yılının kirası gelecek yıl beyan edilecek.

CEBE GİRMEYEN PARANIN VERGİSİ

Beyannameler verilirken en çok gelen sorulardan birisi kiracının kirayı ödememesi durumunda ne yapılacağı. Kira gelirinde gelirin elde edilmesinin tahsil esasına bağlanması nedeniyle kiracı, kirayı ödememiş ise beyan edilmemesi gerektiği sonucuna varılabilir.

 Ancak örneğin mahkemelik olunan durumlarda eğer kiracı parayı ba nkaya yatırmışsa, siz bunu tahsil etmemiş olsanız bile beyanname vermek zorundasınız. Yani beyanname vermek için paranın cebinize girmiş olması gerekmiyor. Ayrıca eğer kira bedeli ileri tarihli bir çekle ödenmişse bu da nakden tahsilat sayıldığından kira bedeli beyan edilmek zorunda. Çekin ileri tarihli olması durumu değiştirmez.

SEVGİLİSİYLE KALANA VERGİ

Bazı durumlarda evde kalan sevgili için evin emsal kira bedeli hesaplanıp bunun yarısını beyan etmeniz gerekiyor. Gelir Vergisi Kanunu’nda mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde oturması halinde, emsal kira bedeli hesaplanmayacağı belirtiliyor. Buna göre, sevgiliniz ile akrabalık bağı var ise kendisi için emsal kira bedeli hesaplamayacaksınız. Akrabalık bağı yok ise evin emsal kira bedelinin yarısının sevgilinizden elde ettiğiniz kira geliri sayılması ve yıllık 3.600 TL’yi aşması halinde bu kira gelirini beyan etmeniz gerekiyor.

HOME OFISE EMSAL KIRA BEDELI

Eğer evinizin bir bölümünü eşiniz bile işyeri olarak (örneğin ev-ofis şeklinde) kullanıyorsa işyeri amacıyla kullanılan bölüme emsal kira bedelinin uygulanması gerekiyor. Bu durumda da 29 bin liraya kadar üzerinden tevifat yapıldığı için (yanlızca bu gelir elde ediliyorsa) beyan etmek zorunlu değil. Ancak 29 bin liranın üstünde emsal kira bedeli varsa beyan edilip vergisinin ödenmesi gerekiyor