Memur Haber Mobil Uygulama
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
İstanbul’dan ismi mahfuz okurumuz İ. B. soruyor: “Bünyamin bey, ben bir muhasebeciyim. Geçen hafta torba yasayla artık SGK muhasebeci ve mali müşavilere ceza kesecekmiş, doğru mu bu? Yasadaki değişiklik ile SGK cezalarını biz mi ödemek zorunda kalacağız şimdi? Bizim sorumluluğumuz, işverenin bize bildirdiğini yazmak ve onu doğru bildirmek değil mi? Biz devletin ajanı mıyız? Biz uygunluktan sorumluyuz doğruluktan değil. Böyle bir ağır sorumluluk üç kuruş muhasebeci ücretiyle karşılanmaz. Bu nasıl iş? Ayrıntılı açıklar mısınız?”
Sayın okurum, geçtiğimiz hafta Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6728 sayılı Torba Yasa ile SGK mevzuatında çok önemli bir değişiklik yapıldı.
Bu değişiklik özellikle muhasebeci ve mali müşavir okurlarımızı ilgilendiriyor…
Önemli değişiklik ama bunun farkında olan pek yok!
SGK, son değişiklikle artık muhasebeci mali müşavirleri işverenlerin sigortasız çalıştırma, defterini düzenli tutmama gibi kabahatlerinden sorumlu tutmaya başladı...
Bu ne demek, muhasebecilere nasıl bir sorumluluk geliyor, muhasebeciler SGK para cezalarını kendi cebinden ödemek zorunda kalacak mı? Ayrıntılı olarak açıklayalım…
ŞİMDİYE KADAR Kİ DURUM NEYDİ?
Öncelikle SGK mevzuatının ne dediğine, yasadaki son değişikliğin ne olduğuna bir bakalım:
5510 sayılı Kanun şöyle diyor: İşveren adına ve hesabına, işin veya görülen hizmetin bütününün yönetim görevini yapan kimse, işveren vekilidir. Kanunda geçen işveren deyimi, işveren vekilini de kapsar. İşveren vekili kanunda belirtilen yükümlülüklerinden dolayı işveren ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur…
Buraya kadarki kısım eskiden de olan kısım… SGK işin bütününü yürüten kişileri işveren borçlarından sorumlu tutuyor.
Ama şimdiye kadar muhaseciler ve mali müşavirler işin bütününden sorumlu olmadığı için “işveren vekili” kabul edilmiyor, herhangi bir sorumlulukları olmuyordu…
Örneğin SGK sigortasız işçi çalıştıran işverene ceza keserse bunda muhasebecinin bir sorumluluğu olmazdı, icra muhasebeciye değil işverene giderdi…
YENİ GETİRİLEN DÜZENLEME NE?
Şimdi getirilen düzenleme ise şu:
5510 sayılı Kanun gereği internet, elektronik ve benzeri ortamda Kuruma gönderilecek muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin defter ve kayıtlara ve bu kayıtların dayanağını teşkil eden belgelere uygun olmamasından işverenlerle birlikte yazılı sözleşme ile yetki verilmiş serbest muhasebeci, serbest muhasebeci malî müşavir ve yeminli malî müşavirler de sorumlu!
Görüldüğü üzere artık muhasebeci mali müşavirler işverenlerin defter ve kayıtlarından ve bunun dayanağı olan belgeler olan bordro, banka ödemeleri, faturalar gibi her türlü belgeden SGK’ya karşı sorumlu!
Tuttuğu defterin yalnızca uygunluğundan değil doğruluğundan da sorumlu…
Üstelik bu sorumluluk çok ağır bir sorumluluk, zira müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaklar…
MALİ MÜŞAVİR SORUMLU OLACAK
Muhasebeci mali müşavirlerin müştereken müteselsilen sorumlu olduğunu söyledik.
Müştereken ve müteselsilen sorumluluk şu demek: Eğer bir işveren sigortalı bildirmesi gereken bir işçiyi sigortasız çalıştırırsa, bunu da müfettiş defter incelemesi yaparken tespit ederse, bu durum yüzünden işverene çıkacak cezaları, çıkartılacak prim borçlarını bizzat muhasebeci ödemek zorunda kalacak!
Zira müşterek müteselsil sorumluluk en ağır borç sorumluluklarından biri…
SGK işverene başvurmaya gerek kalmadan doğrudan muhasebeciye haciz uygulayabilecek…
Zira bu sorumluluğa göre muhasebeci de vekaleti olan mükellefinin para cezası borcundan asıl borçlu gibi aynen sorumlu!
SGK YÖNETMELİK ÇIKARTACAK!
Muhasebeci mali müşavirler ile ilgili bu yeni hükmün nasıl uygulanacağı SGK’nın çıkartacağı yönetmelik ile belirlenecek…
Yani henüz alt mevzuatı çıkmadı… Kurum nasıl yorumlayacak göreceğiz…
Ancak, kanunla getirilen sorumluluk o kadar bariz ki, şuan bile SGK müfettişleri/denetmenleri alt mevzuatı beklemeden doğrudan muhasebecilere ceza kesebilecek durumda.
Örneğin bir müfettiş/denetmen bankadan ödenen ama deftere geçirilmeyen bir ücret tespit etti… Bununla ilgili çıkacak cezayı işverene de gönderebilecek doğrudan muhasebeciye de…
Yani işin özü şu: SGK artık muhasebecilere ceza kesmeye başlayacak!
Sigortasız çalıştıran, sahte sigortalı bildiren, sahte işyeri açan mükellefi olan muhasebeciler yağmur gibi ödeme emriyle karşılaşacaklar…
SAHTE İŞ YERLERİNE KARŞI TEDBİR
Peki, niye böyle ağır bir düzenleme yapıldı?
Birinci neden, sahte işyerleri ve sahte sigortalı bildirimleri…
Dolandırıcılar, batmış işyerlerini devralıp gerçekten çalışmayan kişileri SGK’ya bildiriyor, SGK’nın primlerini ise iç ediyorlardı şimdiye dek.
O kadar yaygınlaşmış bir dolandırıcılık sektörüydü ki bu, SGK’nın bu nedenle milyonlarca lirası çalınıyordu…
Ne yazık ki bu sektörde dolandırıcıların bir kısmı muhasebeci ve mali müşavir meslek mensuplarını da kullanıyor, bir meslek grubunun adını karalıyordu…
YENİ DÜZENLEME GENEL BİR HÜKÜM
İşte bu yeni düzenleme sonrasında artık aylık SGK bildirgelerini (yeni ismiyle muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini) muhasebeci ve mali müşavirler verecek…
Artık kendisi de sorumlu olacağı için hiçbir muhasebeci sahte sigortalı, sahte işyeri gibi işlere girmeyecek, giremeyecek!
Böylece sahte işyerleri ve sahte sigortalar bıçak gibi bitecek!
Ama muhasebeci mali müşavirlerin kanunla getirilen sorumluluğu genel bir sorumluluk…
Yani gerçek işyerleri ve gerçek sigortalılar ile ilgili olarak SGK’ca kesilecek usulsüzlük cezalarından da meslek mensupları sorumlu tutulabilecek…
MUHASEBECİ ÜCRETLERİ ZAMLANIR!
Pek çok muhasebeci mali müşavir bunun farkında olmasa da meslek mensupları çok ağır bir sorumluluk altına girdi…
Bu muhasebeci mali müşavir okurlarımız açısından ağır bir yükümlülük.
Yüz liraya defter tutup, üstelik muhasebecilik ücretlerini işverenden tahsil bile edemeyen muhasebecilerin bir de SGK cezalarından sorumlu tutulmasının bardağı taşıracağı açık!
Zira, SGK’nın cezaları çok ağırdır, asgari ücretin iki katından başlar, sonu yoktur! Örneğin defter geçersizlik cezası on iki asgari ücrete kadar çıkabilir!
Bu kadar yükümlülük altına girince muhasebecilerin mükelleflerine bunu yansıtacağı açık.
Sözün özü: Yakın zamanda muhasebeci ücretleri zamlanırsa şaşırmamak gerek…
---
Kıssadan Hisse
“Dün geçti, artık telafisi yok. Ama yarınlar kazanmak için bizi bekliyor.”
— Lyndon B. Johnson
---
Sorularınız için:
www.twitter.com/bunyaminesen
www.facebook.com/bunyaminesen.yazilar
Yazarın önceki yazıları için:
/yazar/bunyamin-esen-181.html
Yazarın yazı arşivi için:
Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.