SGK, görevde yükselme açıklaması yaptı!
Sosyal Güvenlik Kurumun'dan görevde yükselme sınavı duyurusuna yönelik açıklamalar.
MEMURLAR- SOSYAL GÜVENLİK KURUMU İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı
Görevde Yükselme Sınavı Duyurusuna İlişkin Açıklamalar
13/02/2014 tarihinde ilan edilen Görevde Yükselme Sınavı Duyurusu ile ilgili olarak personelimizden gelen sorulardan bazı konularda tereddüte düşüldüğü görüldüğünden aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur:
1. Mali Hizmetler Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü/ Müdür Yardımcısı kadrolarına atanabilmek için Yönetmeliğimizin 7.maddesindeki a ve b bentlerindeki şartları taşımak gerekir. Dolayısıyla;
a) Mali Hizmetler Sosyal Güvenlik Merkezi Müdür yardımcılığı başvurusunu yapacak personelimiz, Sosyal Güvenlik Kurumu Personeli Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 7/b-3 üncü fıkrasındaki "Mali hizmetler sosyal güvenlik merkezi müdürlüklerindeki sosyal güvenlik merkezi müdür yardımcısı kadrosuna atanabilmek için; bu bendin (1) numaralı alt bendine ilave olarak araştırmacı, uzman, muhasebeci veya şef unvanında en az iki yıl, kamu idarelerinin muhasebe hizmetlerinde en az dört yıl çalışmış olmak, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) ve f) bentlerinde belirtilen şartları taşımak" hükümleri gereğince bu şartları taşımayanların başvuruları geçersiz sayılacaktır. Yapılmış olan başvurular da elektronik ortamda reddedilecektir.
b) Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü kadroları için tek başvuru ekranı açılmıştır. Bununla birlikte bu sınava başvuran ve sınavı kazanan adaylar Mali Hizmetler Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü için yapılacak atamalarda, Yönetmelik maddesindeki (7/a-3) şartları taşımaması halinde ilan edilen kadrolara atanmak için başvuru yapamayacaklardır.
c) Mali Hizmetler Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü kadrolarına başvuran adayların şartları taşıdığını gösterir belgeyi (Sosyal Güvenlik Kurumu için alınan sertifikayı) başvuru formu ekinde birimlerine teslim etmeleri zorunludur.
2. Sınav ile ilgili olarak Yönetmelik gereği kılavuzda belirtildiği üzere ders notu yayımlanmayacaktır.
3. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin geçici 3.maddesinde "18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 5 inci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edilirler." denilmektedir.
Bu itibarla, anılan tarih itibariyle görevde olan ve iki yıllık yüksekokul mezunu olanlar, 4 yıllık fakülte mezunu olarak değerlendirileceğinden şube müdürü ve sosyal güvenlik merkezi müdür yardımcısı (merkez müdürü hariç) sınavlarına başvurabileceklerdir. Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü sınavına ise 5502 sayılı kanunun 29 uncu maddesi uyarınca başvuramazlar.
4. Mahkeme karan gereğince merkez müdürlüğü kadrosundan alınarak önceki kadrolarına iade edilen personelimizin merkez müdürlüğüne atanıp görevden alınmaları arasında geçen süreleri bir önceki unvanda geçmiş sayılır. Dolayısı ile süre hesaplamalarında bu husus dikkate alınarak, elektronik ortamda başvuruları kabul edilmeyen personelin başvuruları dilekçe ile müracaat etmeleri halinde İnsan Kaynakları Daire Başkanlığınca kabul edilecektir.
5. Sınav İlanında olmamasına rağmen VHKİ kadrolarına müracaatların yapıldığı görülmüştür. Ancak, VHKİ kadrosuna sınav ilanına çıkılmadığından bu müracaatların sınav başvurusu onay yetkisine sahip personel tarafından onaylanmayarak reddedilmesi, bu sebeple başvurusu reddedilen personelin memur kadrosuna müracaatlarının ilgililerce yeniden yapılması gerekmektedir.
6. 142 sayılı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinin 4/A-a maddesi uyarınca, Yükseköğretim Kuramlarının ilk iki yıllık bölümünü başarıyla tamamlayanlardan 3 üncü sınıfa geçenlerin Yükseköğretim Kurumlarından almış oldukları belgeler ön lisans diploması olmadığından bu belgelere göre intibaklarının yapılmasına ve bu belgeler esas alınarak Görevde Yükselme Sınavlarına girmelerine imkan bulunmamaktadır. Bu durumda olanlardan önlisans diploması veya geçici mezuniyet belgesini ibraz edenler ise Görevde Yükselme Sınavlarına başvurabilecek ve sınavlara girebileceklerdir.
7. 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesi uyarınca yapılacak atamaya esas hizmet süresinin hesabında; aylıksız izinli olarak geçen süreler borçlanılsa dahi nazara alınmayacak, muvazzaf askerlikte geçen süreler borçlanılsın borçlanılmasın nazara alınacak, kamuda geçen tüm hizmetler hangi statüde (memur, sözleşmeli, geçici, işçi) geçerse geçsin nazara alınacak, ayrıca yükseköğrenimden sonra özel sektörde ve serbest çalışılan sürenin altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü nazara alınacaktır. Bu hizmetlerin hesabında Kurumumuz ve devredilen kurumlarda geçen hizmetler dikkate alınacak ayrıca diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçen tüm hizmetler de yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda nazara alınacaktır.
8. İlan edilen kadrolara yapılacak başvurularda, o kadro için aranan iki yılın hesabında aynı grup ta bulunup çeşitli unvanlarda geçen sürelerin toplamı dikkate alınacaktır. Örneğin; şef kadrosu için başvuruda bulunacaklardan bir yıl memur, bir yıl VHKİ olarak çalışanların hizmeti toplamda iki yıl kabul edilecektir.
Bu itibarla, sınava başvuracak/başvuran tüm personel ve birim yetkililerinin bu hususlara titizlikle riayet etmesi, sınav kılavuzunun ve kılavuzda bulunmayan hususlarla ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin dikkatle okunması gerekmektedir.