Sınav sorularını internette yaymayın!
Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda kaos ihbarı üzerine ÖSYM harekete geçip önlemler aldı: Soruları internette yayanlar belirlenecek; kopyaya karşı jammer kullanılacak; soruların saklanacağı depolarda bomba araması gerçekleştirilecek.
MEMURLAR- Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 23 Mart'ta 2 milyonu aşkın adayın gireceği Yükseköğretime Giriş Sınavı'nda (YGS) paralel yapının seçimler öncesinde hükümeti zor duruma düşürmek ve toplumsal kaos oluşturmak için çeşitli planlar yapıldığı ihbarlarını aldı. Her yıl 1.8 milyon kişinin girdiği sırava bu yıl başvuranların sayısının 2 milyonu aşması da ÖSYM'yi şüphelendirdi.
Sabah gazetesinin haberine göre; ÖSYM, Emniyet, Jandarma ve TİB'de kırmızı alarm verildi. ÖSYM Başkanı Ali Demir imzasıyla Emniyet ve Jandarma'ya gönderilen yazıda şu önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekildi:
SANAL TAKİP: Sınava kaos yaratmak için giren ve sınavdan erken çıkarak soruları internetten yayıp, "sorular sınav esnasında yayıldı" izlenimi vermek isteyenlere karşı Emniyet ve TİB sanal takip başlatacak. Soruları yayanların kimlikleri anında tespit edilecek ve cezai işlem başlatılacak.
JAMMERLAR DEVREDE: Organize kopya çekme olaylarına karşı sınav öncesinde, esnasında ve sonrasında jamerlerla (sinyal kesici) elektronik bağlantılar kesilecek. Okulların çevresinde şüpheli kişi ve araçlar takibe alınacak.
BOMBA KONTROLÜ: "İl ve ilçelerde sınav evrakı saklama yerlerinde sabotaj yapılacak" ihbarına karşı bomba ve benzeri düzenek, yabancı cisim gibi maddelerle ilgili kontrol yapılacak.
MATBAAYA KORUMA: Sınav sorularının basımının yapıldığı matbaa çevresinde 2 kişilik ekip tarafından 24 saat nöbet tutulacak.
19 İLDE TEYAKKUZ: Emniyet Ağrı, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars Mardin, Muş, Siirt, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Batman, Şırnak, Ardahan ve Iğdır sınav koordinatörlüklerine karayoluyla sınav evrakını taşıyacak nakil aracında ve kuryesinin yanında bir polis bulunduracak
KURYE TAKİBİ: Sınav Koordinasyon Kurulu'nun bilgisi dışında sınav evrakını taşıyan araçlara talimat verilmeyecek, güzergah değişikliği yapılmayacak, araçlar 30 dakikadan fazla bekletilmeyecek, trafik ve koruma ekipleri olmadan hareket etmesine müsaade edilmeyecek, sadece molalarda ve teslimat yapılan merkezlerde durdurulacak. Araçların arıza veya kaza nedeniyle hareket kabiliyetinden yoksun olması durumunda, sınav evrakının başka bir araca nakli gerektiğinde, işlemler kuryesi ve polis gözetiminde yapılacak.