Şırnak ve Hakkari taşınıyor Davutoğlu açıkladı
Başbakan Ahmet Davutoğlu terör olaylarından fazlasıyla etkilenen Şırnak ve Hakkari'nin, 'iyi hizmet' götürülebilmesi ve daha 'güvenli' olması için idari yapı olarak taşınması yönünde çalışma başlattıklarını açıkladı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Londra'ya giderken uçakta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Davutoğlu'nun en çarpıcı açıklamalarındna biri ise, terör saldırıları dolayısıyla harabeye dönen şehirlerin yeniden imar edilmesi kapsamında, Şırnak ve Hakkari'nin başka birimlere taşınacağı ifadeleri oldu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, terörle mücadele yeni Master Planı çerçevesinde Cizre’nin ve Yüksekova’nın il merkezi haline dönüşeceğini söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Londra yolunda uçakta gazetecilere terörle mücadele operasyonları hakkında bilgiler verdi ve atılacak adımları anlattı.
MASTER PLANI
Bakanlar Kurulu'nda bu hafta görüşülecek terörle mücadele Master Planı'nın detaylarını açıklayan Davutoğlu, operasyonun birkaç ayağı olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
"Bunun birkaç ayağı var; operasyon öncesi, operasyon süreci ve operasyon sonrasında atılacak adımlar. Bunlar birbirini tamamlar. Mesela Silopi, Cizre'de başlayan operasyonlar öncesinde ben çok detaylı, sokaklara inene kadar bir brifing aldım. Bu işin belli bir hedefe varmasından emin olmak için hayatın normal akacağı bir kamu düzeni tesis etmek. Silopi'de şu anda operasyon süreci büyük ölçüde tamamlandı. Ama eskiden olduğu gibi sokaklar temizlenip geri çekilmeyecek, oralarda daha düzenli işleyen bir güvenlik söz konusu olacak. Sivil kayıpların en düşük seviyede tutulması için adım adım gidiliyor. Normalleşmenin önemli bir göstergesi olarak Habur açıldı. Bugün 2 bin TIR yola çıktı. Esnafın kayıpları karşılanacak. Yola çıkmadan önce Sur'a 5 milyon Türk lirası gönderdik."
İŞTE DAVUTOĞLU'NUN O AÇIKLAMALARI:
Her türlü destek verilecek, ancak kalıcı bir afet bölgesi tanımı doğru değil. Diyarbakır'da Sur dışında hayat akışında bir problem yok. Onlar bütün bölgede kalkışmayı yaymak istediler. Halk peşlerinden gidecek sandılar. Biz başarılı bir şekilde bunları izole ettik. Mart'tan sonra başka yerlerde de bu işlere kalkışacağız diyorlar. Van'da öyle bir niyet hissettiğimiz anda Edremit'te bir baskında bir çok silah yakaladık. Güneydoğu'daki vatandaşlarımıza müteşekkiriz, onlara destek vermediler. Mesela haince bir plan yaptılar. Cenazeleri suistimal ettiler, bunu bir genelge ile önledik. Cenaze 3 gün tutulacak, 3 gün sonra aile gelip almıyorsa defnedilecek ve aileye yeri bildirilecek. Bir cenazenin sahibi olan aile Elazığ'dan geldi cenazeyi almak için. Milletvekili Feleknaz Uca aileyi tehdit etti. Onun üzerine teşkilatımız devreye girip cenazeyi teslim etti. Halk onlara destek vermediği gibi operasyonların yanında durdu.
ASKER-POLİS İŞBİRLİĞİ
Diğer önemli başarı asker-polis işbirliği ve koordinasyonu mükemmel. İlk defa bu anlamda, bu kapsamda bir harekatı birlikte yapıyorlar. Her hafta ilgili birimlerden brifing alıyorum. Bu üç başarı konusunun üzerine şimdi yapacağımız hayat akışını normalleştirmek, ekonomik hayatı canlandırmak, buralardaki yeni güvenlik unsurlarıyla güvenliği sağlamak. Mesela Cizre'nin Nur mahallesine 80'li, 90'lı yıllardan beri girilmezdi. Şimdi yok. Gerekirse yeni karakollar yapacağız. Gereken yerde kentsel dönüşüm yapacağız.
İDARİ DÖNÜŞÜM
Mesela Sur'da tarihi doku niteliği taşımayan, virane şeklindeki yapılar tasfiye edilip o tarihi dokuya uygun yapılar söz konusu olacak. Evlerin oturulacak hali kalmamış, evden eve duvarları kırarak geçişler yapmışlar. Bunları da tasfiye edip oranın insanca yaşanır hale gelmesi sağlanacak. İdari bazı tasarruflarımız olabilir. Cizre'nin ve Yüksekova'nın il merkezi haline dönüşmesi gibi. Dokuları buna çok uygun. Şırnak'ta Cizre'nin Hakkari'de Yüksekova'nın durumu uygun. Bu anlamda Yüksekova havaalanı ve şehrin yayılması da dahil olmak üzere bunları da çalışıyoruz, idari yapı itibariyle. İl merkezinin değişmesi. Şırnak çok dar bir konumdda. Halbuki Cizre çok geniş bir alan. Hakkari'nin genişlemesi zor, Yüksekova genişliyor fakat il yapılanmasına dönüşmediği için de bir güvenlik ya da hizmet alt yapısı olmuyor.
GETTOLAR BİTECEK
Sur'u bizzat takip edeceğim, oradaki bütün tarihi eserler restore edilecek. Rant olayına izin vermeyeceğiz. Eski Mardin'in içi gibi, o orijinal Diyarbakır'ın mimarisi korunacak. Çevre ile Kültür Bakanımıza söyledim. Buralarla birlikte Mardin, Amasya, Konya gibi şehirlerde tarihi dokunun korunası için gerekiyorsa şehre özel Bakanlar Kurulu kararı ya da yasal düzenleme yaparız. Buraların terör odağı, virane yatağı olmasına izin vermeyeceğiz. Operasyon sonrasında çalışmalar başlayacak. Cizre'nin de eski mahalleleri, bu göçlerle viraneleşmiş getto, varoş şekline dönüşmüş yapıları tümüyle düzenlenecek.
CAMERON İLE GÖRÜŞTÜ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Londra temasları çerçevesinde İngiltere Başbakanı David Cameron ile bir araya geldi. İki ülke arasında mükemmel bir işbirliği olduğunu ifade eden Davutoğlu, mevkidaşı ile ikili ilişkiler ve bölgesel sorunları ele alacaklarını söyledi.
YENİ ANAYASA TARİHE GEÇİRİR
Anayasa mutabakat gerektiren bir şey. Eğer bir mutabakatla bunu başarabilirsek bu Tanzimat'tan bu yana da çağdaşlaşma tarihinin de en büyük adımı olur. Bu Meclis'in ya da bizim hükümetimiz eğer bir sivil anayasa yapımını gerçekleştirirse tarihe onunla geçer. Görüşmelerdeki nezaket ortamı konuyu ele alış biçimi beni ümitlendirdi. Son bir hafta içinde bu pozitif atmosferi zehirleyebilecek nitelikte açıklamalar oluyor. Nedense bir el Türkiye'de tansiyonun düşmesini isteamiyor ve nezaket kuralları içinde bir fikir alışverişini bozmaya dönük hamleler yapıyor. Bence meselenin yüzde 70'i psikolojiktir. Yüzde 20- 25'i siyasi iradedir. Teknik detay yüzde 5-10 düzeyindedir. Mesela başka bir konjonktür olsaydı 20 sene önce bunu tartışıyor olsaydık muhtemelen MHP, başkanlık lehine konuşuyor olurdu. Sayın Cumhurbaşkanımızı meselenin içine çekmeyin. Mesela Kılıçdaroğlu'nun kurultaydaki açıklamaları üzücü. Halkın yüzde 52'sinin desteğini almış Cumhurbaşkanını sen dikta diye suçlarsan tartışmayı başlatmayız sürdürmeyiz. Kılıçdaroğlu'nun konuşması ve akademisyenlerin yayımladığı bildiri bir anda ortamı kutuplaştırdı. Tehlike burada. Anayasa konusunda ben bütün milletvekillerinin kendi vicdanlarıyla karar alacaklarını düşünüyorum. O aşamaya gelmeden başarmamız gereken husus en geniş mutabakatın sağlanmasıdır.
SURİYE'DE MUTABAKAT
ABD Genelkurmay Başkanı ve Obama'ya da daha önce ifade ettim. Önemli olan Türkiye ile ABD'nin aynı perspektiften olaya bakmasını temin etmek. Yani eğer bir karşılıklı güvensizlik hali olursa bu her iki ülkenin de çıkarlarına aykırı. Bölgeye de en fazla zararı verecek olan husus budur.
AKADEMİSYENLERİN BİLDİRİSİ
Ben bu metnin söylediği şeylerin sonucundan daha çok metnin arkasındaki zihniyeti deşifre etmeye çalıştım. Burada bir zihniyet sapması ve yanlış bir zihniyetin egemenliği var. Doğuda ve güneydoğuda bir devlet katliamı var ve hiç terör örgütü yok mu, olgusal gerçekliğe bu uyuyor mu, hiçbir akademisyenin bu olgusal gerekçeline uyuyor demesi mümkün değil. Bunun üzerine böyle gidersek ve bunu sorgularsak birçok akademisyeni özeleştiriye zorlamamız lazım. Bana bu konuda bir tek örnek ülke gösteremezler. Böyle bir defakto duruma kimse tahammül etmez.