Soma davasında karar verildi!

Soma davası 15 Aralık 2015 tarihine ertelenirken, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Soma'da 301 işçinin ölümünde kusurları bulunduğu için haklarında "olası kastla öldürme""neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama""bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma"suçundan dava açılan 8'i tutuklu 46 sanığın yargılanmasına Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Mahkeme heyeti maktullerin birinci derece yakınlarından mahkemeye müdahil olma talebinde olanların taleplerini kabul etti. Tutuksuz sanıkların adli kontrolün kaldırılması ve mahkemeden bağışık tutulması taleplerinin bir sonraki duruşmada değerlendirilmesine karar veren mahkeme tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerine devam kararı veren mahkeme gerekçe olarak şunları sundu:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş müfettişleri tarafından hazırlanan raporda 301 işçinin ölümü tek bir nedenle kaynaklanmadığı, çeşitli unsurların bir araya gelmesiyle facianın olduğu ortaya konmuştur. Ocakta daha önceden de yangınlar çıktığı, geniş bir alanda 10 ayakta her vardiyada 700-800 işçinin çalıştırıldığı, merkezi alarm sistemi kurulmadığından tahliyenin geciktiği, işçilere verilen eğitimlerin yetersiz ve tekrarının yapılmadığı kuvvetli suç delili olması nedeniyle tüm sanıkların görevleri itibariyle sorumlu oldukları görülmüştür. Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, Baş Mühendis Ertan Ersoy, İş güvenliği uzmanı vardiya amirleri, Mehmet Ali Günay Çelik, Hilmi Kazık, Yasin Kurnaz'ın üzerlerine isnat edilen suçları işledikleri kuvvetli olduğundan tutukluluk hallerinin devamına karar verilmiştir. Üzerlerine atıflı bulunan suçlardan ve meydana gelen olayda maktul ve yaralı sayısının fazlalığı nedeniyle adli kontrol cezasının yetersiz kalacağından tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Bu karara 7 gün içerisinde Manisa Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine itiraz edebilirsiniz."

Verilen ara kararda mahkeme heyeti, "Olay yerinde kesin delillere dokunulmaksızın güvenli keşif yapılması için ELİ Soma Müessese Müdürlüğüne ve Eynez Maden Ocağına müzekkere yazılmasına, Olayda hayatını kaybeden 301 işçinin mart, nisan ve mayıs 2014 dönemine ait maaş bordrolarının Manisa SGK Müdürlüğünden talep edilmesine, Yönetim Kurulu kararlarının ilgili mahkemeden istenmesine, Hacettepe üniversitesinden madende keşif yapabilecek ve kömürü tahlil edebilecek personelin belirlenmesine, Maden mühendisi profesör ve doçentlerden oluşan bir bilirkişi heyeti oluşturulmasına, Bilirkişi heyetinin inceleme ardından bunu bir rapor halinde mahkemeye sunmasına, Soma Belediyesine yazı yazılarak Eynez Maden Ocağında yangın tatbikatı yapılıp yapılmadığını ve yapıldıysa hangi tarihlerde yapıldığının yazılı olarak istenmesine, TTK'ya yazı yazılarak tahlisiye ekiplerine eğitim verilip verilmediğinin yazılı olarak bildirilmesine, Soma İş Mahkemesinden İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporunun bir örneğinin mahkemeye gönderilmesine, U-3 bölgesinde çalıştığı halde mahkememiz tarafından dinlenmeyen 22 tanığın mahkemeye çağrılmasına" karar verdi.

Mahkeme Heyeti davayı 15 Aralık 2015 saat 09.00'a erteledi.