Suça karışan memur sayısı ikiye katlandı!
Geçen yıl organize suçlara karıştığı için yakalanan 3 bin 300 şüphelinin yarısı üniversite ve lise mezunu çıktı. Bu seviyeye yükselmesine, kamu görevlilerinin son iki yıldır rekor seviyede suça karışmaları neden oldu
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın hazırladığı rapora göre, Türkiye’de 2012 yılında organize suç operasyonlarında yakalanan şüphelilerin yarısı üniversite ve lise mezunu çıktı. Bugün gazetesinin haberine göre bu duruma suça karışan kamu görevlilerinin sayısının artmasının neden olduğu anlaşıldı.
YÜZDE 80 ARTTI
2012 yılı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Raporu, çarpıcı tespitleri gün yüzüne çıkardı. Rapora göre, Türkiye’de 2012 yılında gerçekleştirilen 120 organize suç operasyonunda gözaltına alınan 3 bin 310 kişiden 813’ü tutuklandı. Şüphelilerden yüzde 21’inin ön lisans ve lisans mezunu, yüzde 29’unun lise mezunu olduğu belirtildi.
Okuryazar olmayanların oranı ise kayıtlara yüzde 1 olarak geçti. İstanbul’un 24 operasyonuyla lider olduğu raporda, şüpheli yaşlarının yüzde 48’inin 30-45 arasında olduğu açıklandı. Raporda, bir ayrıntı ise dikkat çekti.
Özellikle son iki yıldaki organize suç operasyonlarında yakalanan kamu görevlileri sayısının yüzde 80 arttığı belirlendi. Kamu görevlilerinin organize çete faaliyetleri içinde yer almasının da eğitim seviyesini yükselttiği vurgulandı.
SİLAH TİCARETİNDE YENİ TEHLİKE
Rapordaki verilere göre, silah kaçakçılıyla mücadeleye el yapımı silahlar damga vurdu. 2012’de ele geçirilen 537 silahtan 263’ünün el yapımı olduğu belirtildi. El yapımı silah üretiminin son bir yılda yüzde 50 arttığı belirtilirken, en çok silah kaçakçılığı operasyonu yapılan 3 ilOrdu, Giresun ve Ankara olarak öne çıktı.
El yapımı silahlar faili meçhulleri artırdı
El yapımı silah üretimindeki artışın faili meçhul sayısını artırdığını söyleyen yetkililer, “Fabrikasyon tabancaların seri numaraları birçok olayın aydınlatılmasına olanak tanıyor. Fakat el yapımı silahlarda bu mümkün değil. El yapımı silahlarla işlenen cinayetler, failinin bulunması açısından birtakım zorluğu beraberinde getiriyor” dedi.
Tehdit ilk sırada
Organize suçlarda ilk sırayı yüzde 90 gibi yüksek bir oranla tehdit suçu oluşturdu. Bunu yaralama, tefecilik ve darp suçları izledi.
Devletin gizli bilgi ve belgelerinin kamu görevlilerine çıkar sağlayarak veya şantaj yoluyla ele geçirilmesi gibi faaliyetlerin de son dönem suç operasyonlarında sıkça görüldüğü belirtildi. Raporda, son 5 yılda organize suç operasyonlarında ise düzenli artışın olduğu ifade edildi. Yapılan operasyon oranında en yüksek artış ise 2011-2012 yıllarında yaşandı.