Süleyman Soylu'ya açılan dava reddedildi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, 7 Haziran seçimleri öncesinde yaptığı açıklamalarla kişilik haklarını ihlal ettiği iddiasıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'ya açtığı manevi tazminat davası reddedildi.

Ankara 10. Asliye Hukuk Mahkemesindeki duruşmaya Soylu'nun avukatı Uğur Kızılca ile Demirtaş'ın avukatı Mehmet Süzmen katıldı.

Demirtaş'ın avukatı Süzmen, davanın kabulüne karar verilmesini istedi. Soylu'nun avukatı Kızılca ise davaya konu açıklamaların eleştiri çerçevesinde olduğunu belirterek, davanın reddini talep etti. Hakim Ramazan Kaya, davanın reddine karar verdi.

Kararı değerlendiren Soylu'nun avukatı Kızılca, Demirtaş'ın tanınmış, bilinen bir siyasetçi olduğunu, ağır eleştirilere katlanma yükümlülüğü bulunduğunu ifade etti.

Müvekkilinin "meydan soytarısı" ifadesiyle Demirtaş'ın söz konusu davranışlarının komik olduğuna, gerçeğe uygun hareket etmediğine dikkati çektiğini belirten Kızılca, şunları kaydetti:

"Müvekkilim, Demirtaş'ı, bir yandan 6-7 Ekim olaylarında 50 kişinin ölümüne sebebiyet vermişken, televizyonlara çıkıp saz çalarak şirin görüntü vermesini, eski zamanlarda insanları güldürmek durumunda olan meydan soytarılarına bir teşbih yaparak benzetmiştir."

DAVA KONUSU NEYDİ?

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, avukatları aracılığıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu'ya, 7 Haziran seçimleri öncesi çeşitli tarihlerdeki konuşmalarıyla "kişilik haklarına saldırıda bulunduğu" iddiasıyla 20 bin lira manevi tazminat davası açmıştı.

Dava dilekçelerinde Soylu'nun, çeşitli televizyon kanalları ve seçim gezilerindeki konuşmaları ve Twitter paylaşımlarıyla Demirtaş'ın kişilik haklarına saldırıda bulunduğu iddia edilmişti.

Soylu, Teşkilattan Sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olduğu dönemde, 7 Haziran 2015 seçimleri öncesi AK Parti teşkilat binaları ve mensuplarına yönelik saldırılar ile Demirtaş'ın "AK Parti'nin seçimlerde hile timi oluşturacağına" dair açıklamaları üzerine Demirtaş'ı eleştirmişti.

Demirtaş, Soylu aleyhine daha önce de aile mahkemesinde dava açmıştı. Mahkeme, yetkisizlik kararı vererek, dosyanın asliye hukuk mahkemesinde görülmesine hükmetmişti.