Süt izni süresi ne kadar?

Süt izni konusunda çalışanların kafasında birçok soru var. Süt izni nasıl kullanılır, süt izni süresi ne kadar? İşte ayrıntılar...

Süt izni çalışanlara verilen bir hak. Peki çalışanlar süt iznini nasıl kullanır, süt izni süresi ne kadardır, süt iznini yalnızca anneler mi kullanır? İşte ayrıntılar...

Devlet memurlarının izin hakları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiş olup, bu izinler arasında mazeret izinlerine de yer verilmiştir.

Memurların çeşitli mazeretlerine istinaden kullanabildikleri mazeret izinlerinden biri de saatlik sürelerle kullanılabilen “süt izni”dir. Süt izni, doğum yapan Devlet memurlarına, doğumdan sonra kullanacakları analık izni süresinden itibaren çocuklarını emzirmeleri için verilen izindir. 

SÜT İZNİ KULLANMAYA HAK KAZANMA

Doğum yapan memurlar, doğum sonrası analık izin süresinin bitim tarihinden itibaren süt izni kullanmaya hak kazanırlar.

Analık izni süresi doğumdan sonra 8 hafta olarak belirlenmiş olmakla birlikte, doğumun erken gerçekleşme durumuna göre, doğum öncesine ait 8 haftalık (çoğul gebelikte de 10 haftalık) doğum öncesi analık izninin kullanılmayan kısımları da doğum sonrası analık iznine eklenebilmektedir. Ayrıca, tabip raporuyla sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğu belgelenen kadın memurlar, istekleri halinde doğuma üç hafta kalıncaya kadar görevlerine devam edebilmekte ve bu durumda doğum öncesi analık izni süresinin çalışılarak geçirilen kısmı doğum sonrası analık izni süresine eklenmektedir.

Doğum öncesi analık izin süresinden kullanılmayan ve doğum sonrası analık izni süresine eklenen sürelerin olması durumunda, doğum sonrasında kullanılavanalık izni sürelerinin bitim tarihinden itibaren süt izni kullanımına hak kazanılacaktır.

Öte yandan, doğum sonrası analık izni süreleri bitmeden ya da bittikten sonra, doğuma bağlı hastalık izni kullanıldığı durumlarda da, süt izni kullanmaya başlama tarihi daha ileri bir tarih olabilmektedir.

SÜT İZNİ SÜRESİ

Doğum yapmış olan memura, süt izni kullanma hakkı kazandığı tarihten itibaren,  ilk altı ay için günde üç saat, ikinci altı ay için günde birbuçuk saat süre ile süt izni verilir.

SÜT İZNİNİN KULLANILMA ZAMANI

Süt izninin gün içerisinde hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı, izni kullanacak memurun tercihine göre belirlenir.

Öte yandan, gün içerisinde kullanılmayan süt izninin başka bir gün kullanılması ya da birden fazla güne ait süt izninin birleştirilerek kullanılması imkanı bulunmamaktadır.  

ANNENİN KULLANMADIĞI SÜT İZNİNİ BABANIN KULLANMASI

Süt izni kullanma hakkı, doğum yapan memura çocuğunu emzirmesi için tanınan bir izin olduğundan, bu izni babanın ya da başka birisinin kullanması mümkün olamamaktadır.

Bu izin, doğum sırasında ya da doğumdan sonra süt izni süresini tamamlamadan ölen kadın memurun eşi olan memur tarafından da kullanılamamaktadır.

ANALIK İZNİ SONRASI AYLIKSIZ İZİN KULLANAN MEMURUN SÜT İZNİ HAKKI

Doğum yapan memurlar, doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin kullanabilmekte olup, süt izni kullanma hakkı da doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden itibaren başlamakta ve 12 ay içerisinde sona ermektedir. 

Bu iki iznin aynı anda kullanılması mümkün olamadığından, doğum yapan memur;

**Analık izni süresini izleyen 12 ay içinde, herhangi bir süre ile aylıksız izin alması durumunda, aylıksız izinli olacağı süreler için süt izni hakkından yararlanamayacaktır.

**Analık izni süresi bittikten sonra kesintisiz olarak en az 12 ay süre ile aylıksız izin alması durumunda,  süt izni hakkını kullanmamış olacaktır.

**Analık izni süresini izleyen 12 ay içinde, aylıksız izin kullanılmayan sürelerin ilk 6 ayında günde üç saat, ikinci 6 ayında ise günde birbuçuk saat süt izni kullanabilecektir.