Taşeron işçilere kadro devlet bütçesini yorar mı?

Taşerona kadro verildi ancak tartışmalar da kadro kararının beraberinde geldi. Hem asıl iş hem de yardımcı iş kapsamında çalışan taşeron işçilere kadro verilmesi kamu bütçesini sarsar mı? İşte yanıtı...

MEMURHABER.COM-Taşeron işçiye kadro verilmesi konusu yıllardır çalışma hayatının kanayan yarası haline gelmişti. Taşeron işçilerin merakla beklediği yardımcı iş, asıl iş ayrımının kadro konusunda önemi kalmadı.  Başbakan Ahmet Davutoğlu dünkü açıklamalarında hem asıl iş hem de yardımcı işlerde çalışan taşeron işçilerin kadroya kavuşacağını duyurdu. Binlerce taşeron işçi ve aileleri kadro müjdesi ile sevince boğuldu.

Taşerona kadro verilmesi sonrası, karar öncesinde de olduğu gibi birtakım eleştiriler ve olası senaryolar gündeme geldi; Davutoğlu'nun altını çizerek vurguladığı 'asıl ve yardımcı iş ayırt etmeksizin tek bir taşeron işçinin dahi açıkta kalmadan kadrolanması' hususunda 'devletin gücünün ne ölçüde yeteceği' endişesi doğdu.

TAŞERON İŞÇİLERE KADRO BÜTÇEYE YÜK OLUR MU?
Taşeron işçilerin kadrolanmasına ilişkin bugüne değin pek çok köşe yazısıyla konuya hakimiyetini ortaya koyan Milliyet Gazetesi yazarı Cem Kılıç, bugünkü yazısında taşeron işçilerin kafasında soru işareti yaratan noktaları masaya yatırdı. Kılıç,tüm taşeronların kadroya geçirilmesinin devlet bütçesine yük olmayacağı görüşünde:

"TAŞERON İŞÇİ BÜTÇEYE YÜK OLMAZ"
"Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi ile ilgili en önemli endişe kadro hakkının kamu maliyesine getireceği yüktü. Ancak sosyal bir devlette kamunun yaptığı bir hatanın düzeltilmesi kamu maliyesinden önce gelmelidir. Bu konuda Türk İş Başkanı Sayın Ergün Atalay taşeron işçilerin tamamına kadro hakkı verilirse işçilerin kadro hakkı nedeniyle doğacak alacaklarından bile vazgeçebileceğini söyleyerek gerekli fedakarlığın yapılabileceğini ancak önemli olanın bu kişilerin kadroya geçirilmesi olduğunu ifade etmişti. Dünkü açıklama sonrası Hükümetin de aynı konuda hassas davrandığı ve bütçeye getireceği yük yerine bu işçilerin ve ailelerinin geleceği düşünülerek karar alındığı anlaşılıyor."


YARDIMCI İŞLERİN TESPİTİ KADRO İÇİN BELİRLEYİCİ OLMAYACAK
Uzunca bir zamandır hazırlanmasını beklediğimiz ve bu köşeden çok zor olduğunu vurguladığımız yardımcı işlerin tespiti, kadro hakkı için belirleyici olmayacak. Yine, bu köşeden ifade ettiğimiz ve taşeron işçileri ile ailelerinin tüm beklentilerini karşılayacağını düşündüğümüz şekilde kamuda görev yapan bütün taşeron işçiler kadroya geçirilecek. 
Taşeron işçilik konusunda geçmişteki hatalı uygulamaların bedeli işçilere ödetilmemiş olacak. Kamu kurumlarının taşeron çalıştırmaması gereken işlerde çalıştırdığı taşeron işçilerle birlikte amacını aşan nitelikte kullanılan bütün taşeron işçiler için kadro hakkı söz konusu olacak.

TAŞERON İŞÇİLERE KADRONUN GEÇMİŞİ... KADRO TALEBİ NASIL GÜNDEME GELDİ?
Taşeron işçilerin kadro hikâyesinin aslında çok uzun bir geçmişi var. İlk olarak, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalıştırılan taşeron işçiler dava yolu ile muvazaayı tespit ettirmişti. Yani, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün asfalt döküm işinde taşeron işçi çalıştıramayacağı mahkeme yoluyla kabul ettirilmişti. 

AK PARTİ ASIL İŞLER İÇİN VAAT VERMİŞTİ
Bu karar sonrasında taşeron işçileri yasal hakları olan kadroya 7 Haziran seçimleri öncesi kavuştular. Daha sonra yine seçim öncesi kamuda görev yapan taşeron işçilerden asıl işlerde görev yapanlara kadro verileceği Ak Parti tarafından vaat edilmişti. 

TÜM TAŞERONA KADRO VERİLMESİNİN SEBEBİ...
Bu açıdan, Başbakan Davutoğlu’nun dünkü açıklaması söz konusu vaadin de üzerinde. Başbakan’ın da vurguladığı üzere, kamuda çalışan tüm taşeron işçilerine kadro verilmesinin arka planında adalet ve eşitliği sağlama düşüncesi var.

GÜVENLİK GÖREVLİLERİNE DE KADRO VAR
Kamuda güvenlik görevlisi olan kişilerin kadroya geçirilip geçirilmeyeceği merak konusuydu. Başbakan’ın açıklamasıyla herkesin kadroya kavuşması bekleniyor. Bu kapsamda, güvenlik görevlilerinin de kadroya geçirileceğini söylemek mümkün.

BELEDİYELERDEKİ ASIL İŞLER İÇİN DE KADRO VERİLECEK!
Belediyelerde taşeron işçiler çoğu kez zaten belediyelerin asıl işlerinde çalıştırıyorlardı. Kadro hakkı kapsamında belediyelerde çalışan taşeron işçilerin yer almayacağı düşünülüyordu. Çünkü bu konuda adım atılması kolay değildi. Ancak Başbakan belediyelerde çalışan taşeron işçilerin de belediyelerin bünyesindeki şirketlerde çalıştırılacağını ifade etti. Dolayısıyla, belediyelerin işlerini yapan taşeron şirketlerde istihdam edilen taşeron işçi de iş güven-cesine kavuştu.