TBMM'de bu hafta neler görüşülecek

Yoğun gündemle çalışacağı haftaya hazırlanan Meclis'te bu hafta neler görüşülecek? TBMM Genel Kurulu gündeminde hangi düzenlemeler yer alıyor? Ayrıntılar haberimizde...

TBMM'de bu hafta çalışan kadınlara yeni haklar getiren tasarının görüşmeleri sürecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, bütçe mesaisine başlayacak.

TORBA YASA TASARISI YASALLAŞACAK MI?

TBMM Genel Kurulu ve komisyonların gündeminde önemli düzenlemeler yer alıyor. Genel Kurul, bu hafta denetim konularını görüşmeyecek. Geçen hafta görüşmelerine başlanan ve 11 maddesi kabul edilen çalışan anne adaylarının merakla beklediği, doğum yapanlara yeni haklar getiren Torba Yasa Tasarısının yasalaştırılması planlanıyor.

Hükümet Programı ve 2016 yılı Eylem Planı'nda yer alan bazı vaatlerin bulunduğu Gelir Vergisi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan 36 maddelik yasa tasarısı için Genel Kurul, 26 Ocak Salı gününden itibaren mesai yapacak.

KADIN MEMUR VE İŞÇİLERE DOĞUM İZNİ

Tasarı, kadın memur ve işçilere, doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay günlük çalışma süresinin yarısı kadar, mali ve sosyal haklarda kesinti yapılmaksızın çalışma imkanı tanıyor.

ANNE BABAYA YARI ZAMANLI ÇALIŞMA İZNİ

Doğum sonrasında kadın memurların analık izni bitiminde başlayan 24 ay aylıksız izin, istekleri halinde 2, 4 ve 6 aylık yarı zamanlı çalışma süresinin bitiminde de başlatılabilecek. Evlat edinmelerde de aynı haklar geçerli olacak. Anne veya babaya, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilme olanağı getirilecek. Memurlara, doğum sonrası aylıksız izinde geçirdikleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her 3 yıl için bir derece yükselmesi verilecek.

Kadın işçiler de doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün, günlük çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanabilecek. 3 yaşını doldurmayan çocuğu evlat edinenler de bu haktan yararlanacak. Bu hükümlerden faydalanacaklar süt izninden yararlanamayacak. 

Evlat edinmelerde de aynı haklar geçerli olacak.

GENÇLERDEN PASAPORT HARCI ALINMAYACAK

Tasarıyla; genç girişimcilerin, belirli bir süre için vergi mükellefiyeti yoluyla desteklenmeleri de sağlanıyor. Gençlere yönelik bir başka düzenleme ise pasaport harçları ile ilgili. Öğrenimi devam eden 25 yaşını doldurmamış gençlere verilen pasaportlardan harç alınmayacak.

UZMAN ERBAŞ VE JANDARMAYA YÜKSELME İMKANI

Uzman erbaşlar ile uzman jandarmaların ek göstergeleri de yükseltilirken, uzman erbaşlara birinci dereceye yükselme imkanı getiriliyor. Muhtarların net 940 lira olan ödenekleri bin 300 lira oluyor. Tarım ve hayvancılık sektörü girdilerinden gübre ve yem teslimleri tam istisna kapsamına alınarak, KDV sıfırlanıyor.

"Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar" kapsamındaki Bağ-Kur'lu emeklilerden sosyal güvenlik destek primi alınmayacak. Sosyoekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran iş yerlerine yönelik uygulanan sigorta primi teşvikinde sigortalı sayısı sınırı kaldırılıyor.

Karayolları Genel Müdürlüğünün işletimindeki otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayolları için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden geçtiği tespit edilen araç sahiplerine verilen idari para cezalarında yapılan indirime ilişkin düzenleme, düzenlemenin uygulamaya konulduğu tarihinden önce yapılan ödemesiz geçişlere de uygulanacak.

BÜTÇE MARATONU 26 OCAK SALI GÜNÜ ELE ALINCAK

Komisyonda yarın bütçenin geneli üzerinde görüşmeler yapılacak. TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay ile Kamu Denetçiliği Kurumu bütçeleri, 26 Ocak Salı günü ele alınacak.

Başbakanlık, MİT, MGK, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye İnsan Hakları Kurumu, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile RTÜK, Vakıflar Genel Müdürlüğü, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, AFAD, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu hesapları 27 Ocak Çarşamba günü görüşülecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Sermaye Piyasası Kurulu bütçeleri 28 Ocak Perşembe, İçişleri Bakanlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığı bütçeleri 29 Ocak Cuma günü ele alınacak.