TEOG sınavına girenler; “Başaracaksınız!”

Hayatta ne çok sınav var değil mi? Eğitim öğretim hayatımızın basamaklarında bir çok yazılı sınava giriyoruz. MEB en son geçtiğimiz hafta 8. sınıflar ortak yazılılarını (TEOG) gerçekleştirdi.

Ekrem Aytar ekremaytar@internethaber.com

Hayatta ne çok sınav var değil mi? Eğitim öğretim hayatımızın basamaklarında bir çok yazılı sınava giriyoruz. MEB en son geçtiğimiz hafta 8. sınıflar ortak yazılılarını (TEOG) gerçekleştirdi. ÖSYM yüksek öğretime girecek öğrencileri alanlarına göre bir çok sınava tabi tutuyor. Üniversiteyi bitirdiniz. Yüksek lisans eğitimi almak için yine ALES isimli bir sınava girmek durumundasınız. Doktora veya mesleki alanda yabancı dil seviyenizi belirlemek için YDS sınavına girmeniz gerekiyor. Tıp fakültesini bitirdiniz TUS’a girmeniz olmazsa olmazların başında. Diş hekimliğini bitirdiniz, bu kez de DUS’a girmek zorundasınız. Herhangi bir iş yerinde çalışıyorsunuz görevde yükselme sınavlarını takip etmeniz gerekiyor. Okulu açıktan okuyorsanız açık lise, açık öğretim fakültesi gibi okulların sınavları ile karşı karşıyasınız. Otomobil kullanmak istiyorsunuz ehliyet sınavlarına girmeniz ve başarılı olmanız gerekli. Haksız mıyım? Gerçekten de hayatta ne kadar çok sınav yoğunluğu var değil mi? Bu sınavlar bir çırpıda aklıma geliverenler. Sizin aklınızda veya hayatınızda belki de çok daha fazla sayıda sınav vardır.

Sınavları sıralayıp hemen ardından gündemdeki “dershane” olayına geçeceğimi düşünenler yanılıyor. Bu gün “dershane” konusunu bu yazımda tekrar ele almayacağım. Amacım 8. sınıflar ortak sınavından (TEOG) çıkan öğrencilerin durumları ile ilgili bir tespitte bulunmak. Mutlaka bu sınavdan tüm soruları doğru cevaplayan öğrenci ve öğrenciler çıkacaktır. Sayıları belki de yüzleri de bulacaktır. Fakat tüm Türkiye’de öğrenim gören sekizinci sınıf öğrencilerinin sayısının 1 milyon 100 binler civarında olduğunu düşünür isek; bir milyon öğrenci ve velisinin sınav sonuçlarından pek de memnun olmadığını söylersek yanılmış olmayız.

Bu kadar çok sayıdaki öğrenci ve velinin moralinin bir sınav sonucuna göre bozulması toplumda domino etkisi yaparak olumsuz bir hava estirmektedir. Öğrenci ve velilerinin morali ister istemez bozulmaktadır. Fakat geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen sekizinci sınıflar TEOG merkezi sınavı daha bu yarışın ilk raundudur. Daha yarış tamamlanmamış, aksine yeni başlamaktadır. Burada aklıma şu “Kurbağaların Yarışı” hikâyesi geldi. İsterseniz bu hikâyeyi gelin hep birlikte bir kez daha hatırlayalım.

Kurbağalar her yıl çıkılması zorluklarla dolu bir tepeye tırmanma yarışı yaparlarmış. Bu zorlu yarışa bir çok kurbağa katılırmış. Tabi seyircileri de zorlu tepenin dibinde bunları seyredermiş.Yarış başladığında yarışmacı kurbağalar tırmanmaya başlamış. Seyirciler “Bu tepeye çıkmak imkânsız, başaramayacaksınız. Boşuna uğraşmayın.” diye bağırıp duruyorlarmış. Daha ilk virajda bir çok yarışmacı kurbağa tepetaklak düşüp yarışı bırakmış. Az sonraki etapta geriye 10 yarışmacı kurbağa kalmış. Aşağıdakiler bağırmaya devam ediyorlarmış. “Zavallılar, hiçbir zaman başaramayacaklar!” Az sonra kurbağalardan yedisi daha yuvarlanıp yarışı terk etmişler. Seyircilerin “Başaramayacaklar!” sözleri yarışmacı kurbağaların kulaklarında çınlayıp duruyormuş. Biraz daha tırmanan kurbağalardan birisi devrilip yarışı terk etmiş. Bir sonraki etapta diğer kurbağalardan biri daha yarışı bırakmış. Son kurbağa azimle yarışa devam ediyormuş. Aşağıdakiler hem heyecanla seyrediyor hem de “Başaramayacaksın!” diye konuşup duruyorlarmış.

Son kurbağa her türlü engeli aşıp, zorlu etaplarla dolu tepenin zirvesine ulaştığında aşağıdan alkışlar kopmuş. Kızılca kıyamet az önce “Başaramayacaksın!” diye bağıranlar, kurbağanın başarısına alkış tutuyorlarmış.

Yarışı kazanan kurbağa alkışlar arasında aşağıdaki kalabalığın arasına inmiş. Meraklı kalabalık kurbağaya, bu imkânsız gibi görünen yarışı nasıl kazandığını soruyormuş. İşte o zaman bir şeyi fark etmişler. Birinci gelen kurbağa sağırmış. Aşağıdaki kalabalığın çılgınca bağırışlarla yarışmacılara uzanan “Başaramayacaksınız!” tezahüratlarının hiç birini duymamış.

Evet TEOG sınavına giren sevgili öğrenciler. Daha yarış bitmedi, zirveye ulaşmak için daha bir hayli yolunuz var. Belki yarışı çok iyi götürenler arasındasınız. Belki de tökezleyen çoğunluğun arasında yer alıyorsunuz. Fakat siz olumsuz söylemlere yarışı kazanan kurbağa gibi kulak tıkayın. Ve belirlediğiniz hedefe adım adım ulaşın. Emin olun biraz gayretle çalışırsanız, hedefine ulaşan mutlu öğrenciler arasında sizler de var olacaksınız. Son söz yerine tek kelimeyle, “Başaracaksınız.” (04.12.2013)