TEOG’da bu yıl ne yenilikler var?

13.1.2015 Salı günü İstanbul Zübeydehanım Öğretmenevi’nde, İGEDER tarafından düzenlenen “TEOG Çalıştayı”na katıldık.

Ekrem Aytar ekremaytar@internethaber.com

13.1.2015 Salı günü İstanbul Zübeydehanım Öğretmenevi’nde, İGEDER tarafından düzenlenen “TEOG Çalıştayı”na katıldık. Çalıştaya MEB müşaviri Ercan Demirci, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Bilican, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, İGEDER bgenel başkanı Duran Cankatar, eğitim uzmanı Aykut Alioğlu, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Otrar, Özder başkanı Ahmet Akça, ilçe milli eğitim şube müdürleri, özel ve resmi okul müdürleri, eğitimciler katıldı.

TEOG Çalıştayı’nın açılış konuşmasında İGEDER başkanı Duran Cankatar şunları söyledi. “İGEDER İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği’nin kısaltılmışıdır. Derneğimiz öğretmenlerin kişisel, mesleki ve sosyal gelişimine katkıda bulunmak amacıyla gönüllü öğretmenler tarafından kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Eğitim alanında üstün hizmet veren, Türkiye’nin ve dünyanın her yanına yayılmış, geniş kitlelere ulaşmış,eğitim ile ilgili bilimsel araştırma ve raporlar üreten, eğitimde iyi örnekler ile eğitim materyalleri paylaşan özgün bir eğitim hareketi olmak amacıyla kurulmuştuk. B gün bu amaçlarımızdan birinde daha eğitim gündeminin önemli başlıklarından TEOG ile ilgili Saha Analizi Değerlendirme Çalıştay’ı ile birlikteyiz. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.”

 Bakanlık müşaviri Ercan Alpay TEOG çalışmalarının başından beri işin mutfağında olan bir kimse olarak, TEOG il ilgili çok açıklayıcı bilgiler verdi. Ercan; “MEB’in kararları anlıkmış gibi görünse de çok köklü bir geçmişe dayanmaktadır. 2013 yılında paydaşlarla birlikte hareket etmeyi içselleştirdik. TEOG çalışmaları için yüzlerce toplantı gerçekleştirdik. İlk aşamada öğrencilerle tartıştık paylaştık. İkinci aşamada velileri muhatap alan çalıştaylar yaptık. Üçüncü aşamada öğretmenlerle, eğitim yöneticileri ile toplantılar gerçekleştirdik. MEB’e bu konuda çok eleştiriler geldi. Bu kadar toplantıya ne gerek var? diye.

MEB sınav uygulamayı değil, sistemi değiştirmeyi planlamıştır. Öğrencilerimizi yarış atı haline getirmenin sorunlu olduğun düşündüğümüzden, uygulanabilir kararı çıkınca TEOG’u 2014 yılında hayata geçirdik.

Öğretmen, veli, öğrenci SBS’ye alışık olduğu için, uygulamada bazı eleştiriler aldık. Fakat sistemin daha düzgün olduğunu ilk öğrenci hissetti; benimsedi. Sonra veli ve öğretmen benimsedi.

Biz başlangıçta sisteme isim koymadık. Biz temel eğitimden ortaöğretime geçiş sistemini okulla daha bağlı kılıyoruz. Bu nedenle ilk günden itibaren isim kullanmamaya çalıştık. Sistemdeki en önemli hedefimiz öğrenci, öğretmen ve okul arasındaki ilişkiyi sağlamlaştırmaktır. Öğrenci derse odaklı bir sistemdir.

Sınavlara hakim olursanız MEB’in ruhuna sahip olursunuz. Herşey sınavla alakalıdır. Sınav sihirli bir kavramdır. Bu sistemle eğitim sürecinde öğretmenlerin ve okulun etkisi artacaktır.

Maalesef eğitim sistemimiz yıllarca öğrencileri yarış atı gibi 100 metrelik koşucu yetiştirmeye odaklanmıştır. Daha önce hazırlığı olmayan bu koşuda kesilip kalmaktadır. Amerika eğitim sistemi maraton koşucusu gibidir. Sosyalliğe, yaratıcılığa, spora önem vermektedir. Bizde bu zamana kadar sınav günü öğrenciden olağanüstü bir varlık olması beklenmekteydi.

TEOG sistemi bu olumsuzlukları da gidermeyi hedeflemektedir. B sistem eskiden görülen okl devamsızlığı problemini de azaltmaktadır.”

Bakanlık müşavirine yöneltilen sorularda asıl hengamenin yerleştirmelerde yaşandığı hatırlatıldı. İstemeyen öğrencinin istemediği okla, uzak okla yerleştiği söylendi. Yerleştirmelerin çok uzadığı öğrencilerin bir türlü okulunu bulamadığı anlatıldı. Ercan, bu konuda MEB’in ciddi düzenlemelerinin olduğun, fakat şu an açıklayamayacağını söyledi. Fakat konuşmanın ip uçlarından bu değişikliklerin öğrencinin lehine ve sistemin daha rahat işlemesine yönelik olduğun algıladık. Yapılacak düzenlemelerle 1 Eylül itibarı ile tüm öğrenciler okullarına yerleşmiş olacak. Tercihte bulunmayan tüm öğrenciler Açık Lise’ye kayıt ettirilecek. Açık Lise’ye kayıt olan öğrenci ileri de istediği ygun kontenjan bulunan okula nakil alabilecek. Yine en büyük sorunlardan Özel Okula kayıt olacak öğrenciler için de çalışma yapıldığını; bu konu netleşir netleşmez ayrıntılarının kamuoyu ile paylaşılacağını haber verdi. Bakanlıklar arası yazışmalarla yerleştirme takviminin 15-20 gün önceye alınmaya çalışıldığı bilgisi de verildi.

Ercan Demirci; 8. sınıf haricindeki diğer sınıflarda 5, 6 ve 7. Sınıflarda kesinlikle ortak sınav düşünülmediğinin altını kalın bir kalemle çizdi. Fakat 5. sınıfı dil, spor, sanat, bilim alanlarının geliştirildiği bir hazırlık sınıfına dönüştürme çalışmalarının yapıldığını belirtti.

Daha sonra İGEDER’in tüm Türkiye bazında Yrd. Doç. Dr. Mustafa Otrar yönetiminde gerçekleştirdiği saha analizi TEOG Anketi’ni eğitimci Mücahit Kıbrıs katılımcılarla paylaştı. Anket sonuçları ve çalıştay raporu İGEDER’in resmi internet sitesi  http://www.igeder.org.tr/ adresinde paylaşılacağı duyuruldu.

Hayırlara vesile olsun. (14.1.2015)