"TSK'daki sivil memurların özlük hakları gözetilmeli"

TSK Personel Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulunda görüşülüyor.

TBMM Genel Kurulu, TSK Personel Kanunu ile ilgili bazı değişikliklerin yapılması için görüşüyor.

"Temel Kanun" olarak görüşülen tasarının 1. Bölümü üzerinde söz alan MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, "Yanlış terör politikanızı masaya yatırın. Terörle mücadele süreklilik, kararlılık ister; sadece belli noktalarda yapılmaz, topyekun yapılır. AKP iktidarında herhangi bir işletmeye PKK'ya ve bölücü örgütlere yardım yaptığı için kayyum atandığını gören yok. Bu tasarıya desteğimiz, terörle mücadele içindir." dedi.

Güvenlik güçlerinin moral ve motivasyona ihtiyacı olduğunu dile getiren Erdoğan, "Turizm zor durumda. Devlet, Doğu ve Güneydoğu'da görev yapanlara aileleriyle tatil yaptırsın. Hem onlara moral olur hem de turizm sektörüne destek..." diye konuştu.

TASARI SİVİL YERİNE ASKERİ VESAYETİ ESAS ALIYOR

HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, tasarının sivil yerine, askeri vesayeti esas aldığını savunarak, iktidarın, eşit yurttaşlık çerçevesinde yapılacak anayasayla sorunları en aza indirme imkanı varken geçmiş dönemlerde uygulanan politikayı devam ettirdiğini ileri sürdü.

Ataş, "Askere dokunulmazlık getiriliyor. Bundan sonra askeri darbelerin önü açılmış olacak, işlenen suçların üstü örtülecek, bizzat askeriye üzerinden Kürt illerinde uygulanan düzen yasalaştırılmış olacak. Siyaset alanında kriz derinleşecek, toplum kutuplaştırılacak." dedi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, teröre karşı yaşam hakkının korunması için yasal düzenlemeye destek verdiklerini belirterek, güvenlik-özgürlük dengesine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bakan, "Astsubayların, uzman jandarmaların, uzman erbaşlar ve TSK'daki sivil memurların özlük hakları gözetilmeli. Kefeni üniforması olan yoksul halk çocuklarının naaşı sıvasız, boyasız evlerine geldiğinde bir daha düşünmeliyiz. Onların özlük haklarının iyileştirilmesine, ailelerine katkıya ihtiyacı var. Mehmetçiğin sorunlarının da bu tasarıya dahil edilmesi onların hakkı, hukukudur." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık da tasarı üzerinde kişisel görüşlerini ifade ederken, demokratik ülkelerin kamu güvenliğini tehdit altında hissettiğinde güvenlik güçlerini göreve davet ettiğine işaret ederek, "İngiltere'de İngiliz Hükümeti ile IRA oturup anlaştı ama o seviyeye gelinceye kadar İngiltere, terörle mücadele yasaları çıkarmıştır. Bir barış olduysa bu çabalar sayesinde o noktalara gelindi. Bunları bilelim." diye konuştu.

"ÇATIŞMA SÜRECİNİN BAŞLAMASINDA PKK KADAR İKTİDAR DA SORUMLU"

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, çatışmalı sürecin başlamasında PKK kadar iktidarın da suçu ve sorumluluğu olduğunu ileri sürerek, şunları söyledi:

"400 vekil alma hayaliyle tüm sözler unutuldu. İktidar elden gitmesin diye anneler ağlamaktan perişan edildi, yolsuzluk dosyaları tekrar açılmasın diye binlerce çocuk yetim bırakıldı, insanlar yerinden, yurdundan edildi. 'Şehirler, mahaller temizleniyor' denilerek yerle bir edildi. Teröristleri temizlediyseniz neden hala yollar kesiliyor, siviller öldürülüyor, araçlar gasp ediliyor, şehitler veriliyor? CHP ile terör kelimesini yan yana getirip algı oyunu yapmak, ancak ahmakların ve başka çaresi kalmamış hırsızların yapacağı iştir."

HÜKÜMETİN KONUŞMA HAKKINI KULLANMAMASI TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, tasarının geneli ve bölümler üzerinde Hükümet'in konuşma hakkını kullanmamasının kabul edilemeyeceğini belirterek, "Bu açıktan Meclis'i hafife almaktır. Hükümet'in söyleyecek hiçbir sözü yok." ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Hayatın olağan akışı, Meclis'in de teamülleri içerisinde değerlendirmeler yapıyoruz. Arkadaşlar tercihte bulunabilirler, sonra konuşurlar, önce konuşurlar. Olağanüstü bir hal varmış gibi davranmayı, sanki ilk defa böyle yapılmış gibi davranmayı ve bu tarz izahları doğru bulmuyorum. Bu grubumuzun takdiri. Konuşmamak da konuşmak gibi bir haktır. Bunu kullanabiliriz." dedi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, önemli bir düzenlemenin görüşüldüğünü ifade ederek, "Tasarının ülkemiz için ne anlam ifade ettiğini her arkadaşımız gayet iyi biliyor. Tasarının 2. Bölümü üzerindeki görüşmelerde Hükümet adına değerlendirmeyi yapacağız. Hiç kimse merak etmesin iktidar çalışır, muhalefet konuşur. Bu genel demokratik prensiptir. Biz gerektiği zaman gerekli açıklamaları yapacağız, yaparız." diye konuştu.

CHP'li bazı milletvekilleri, Bakan Işık'a "yakıştı mı?" diye tepki gösterdi.

Yeniden söz alan Özel, "Sayın Bakan, daha önce izlediğimiz bir filmde, kendisine grubu tarafından verilmiş rolü oynuyor. Ne zaman bakanların kürsüyü kullanmamasını eleştirsek, 'tamam şimdi kullanacağız' diyor. Bir Bakan olarak tasarının tümü üzerinde ve 1. Bölümü üzerinde bilgi vermeniz beklenirdi, yapmadınız. İktidarın bu hakkı kullanmaması belki anlaşılabilir ama Sayın Bakan'ın kabul edilebilir değil. AKP yaklaşımı ortada." ifadelerini kullandı.

Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin birleşime iftar için ara vermesi üzerine Genel Kurulda tartışma yaşandı.

Bazı HDP milletvekillerinin Bakan Işık'a, "Sayın Bakan sizi bile dinlemiyorlar." demesine Genel Kuruldaki bazı AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi. Bu sırada, bazı AK Parti ve HDP'li milletvekilleri arasında çıkan tartışmayı, araya girenler önledi.