Yaşlının bakım sigortası devletten!

Evinde yaşlısı, engellisi ve yatalak hastası olan binlerce vatandaşa develtten güzel haberler var. Evinde hasta bakan kişiler devletin sigortalı "bakım elemanı" olacak ve emekli olacak.

Hükümet, vatandaşların 'Yaşlanınca bana kim bakacak?', 'Aniden kaza geçirip felç olsam benimle kim ilgilenecek?' kaygılarına son verecek 'bakım sigortası' uygulamasını hayata geçiriyor.

Sağlığında prim ödeyen, hastalığında 'krallar gibi' yaşayacak. Aile Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, Türkiye'deki tüm vatandaşların prim ödeyerek, sigortaları üzerinden özel bakım hizmeti alabilmesini sağlayacak çalışmaya başladıklarını söyledi. "Uygulama 'primli ödeme' üzerine kurulu olacak. Maddi durumu yetersiz vatandaşlar için de gelir testi sonuçları baz alınarak farklı prim miktarları belirleyeceğiz" diyen Çiftçi, primlerini yatıran tüm vatandaşların özel bakım hizmeti alabileceğini belirtti.

ESNEK ÇALIŞMA

Çalışma Bakanlığı, evde yakınına bakanların sosyal güvenlik hakkını "esnek çalışma modeli" içerisinde yerleştirmeyi planlıyor. Yakının bakımı bittiğinde sigortalılığın sürecinin de sona ereceğini dikkat çeken bürokratlar, bunun ancak "esnek çalışma" şeklinde uygulanabileceğini ifade ediyor. Sosyal güvence için sertifika kıstası getirilecek olmasının nedeni, evde yakınına bakan kişilerin bu hakkı istismar etmesinin önlenmesi. Yapılacak denetimlerle yakınına iyi bakmadığı tespit edilenlerin sigortasına son verilmesi de planlanıyor.

244 BİN DUL KADINA MAAŞ BAĞLANDI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın, 2012'de başlattığı 'herhangi bir sosyal güvencesi olmayan eşi vefat etmiş kadınlara maaş bağlanmasını projesi'ne şimdiye kadar 359 bin kişi başvuru yaptı. Bakanlığın yaptığı incelemenin ardından, 244 bin kişinin başvurusu kabul edildi. Bakanlık, eşi vefat etmiş ve herhangi bir geliri olmayan bu kadınlara 2 aylık periyotlarla 500 TL düzenli yardım vermeye başladı. Yardım programı kapsamında, 2012'de ödeme oluşturulmuş sistemdeki hak sahibi 244 bin 108 kişiye, toplam 371 milyon 492 bin 750 TL ödeme yapıldı. Maaş bağlanan kadın sayısının giderek artabileceğini ifade eden bakanlık yetkilileri, 16 bin 675 başvurunun da değerlendirme aşamasında olduğunu kaydetti. Yetkililer, gelen her başvurunun değerlendirileceğini belirtti.