Yunan adaları için 'kapıda vize' uygulaması

YUNANİSTAN'ın İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia, Türk turistlerin Yunan adalarına girişlerinde uygulanan kolaylaştırılmış vize uygulaması olan "kapı vizesi programı" için elinden geleni yaptığını ifade etti.

Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia, Türk turistlerin Yunan adalarına girişlerinde uygulanan kolaylaştırılmış vize uygulaması olan "kapı vizesi programı"nın bu yıl da uygulanmasını arzu ettiklerini belirterek, "Türk ziyaretçilerin Yunanistan'a giderken kolaylık görmesi için elimden geleni yapıyorum." dedi.

Papoulia, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti.

İzmir'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Argyro Papoulia, İzmir'de bulunmasının bir görev değil, seçim olduğunu söyledi.

Başkonsolos Papoulia, geçmişte Türk-Yunan ilişkileri adına çalıştığını, bu ilişkiye değer verdiğini, ilişkileri daha da ileri götürmek isteyen diplomatlar sınıfında bulunduğunu kaydederek, şunları ifade etti:

"İki ülke arasındaki ticari hacmin bir hedef olarak 10 milyar dolara çıkarılabileceği söylenmişti. Bunu başarabilir miyiz bilmiyorum ama 8 milyar doları bulmasını çok istiyorum. İki ülke arasında 1 milyon turist gidip geliyor. Türk ziyaretçilerin Yunanistan'a giderken kolaylık görmesi için elimden geleni yapıyorum. Türkiye bu yıl 'şeref ülkesi' seçildi. Yunanistan'daki binlerce mağazada yüzde 20 indirimle alışveriş yapabilecek.

Bugün burada yeni adımlar, ortak çalışmaların adlandırılması adına bulunuyorum. Düşüncelerimizin, görüşlerimizin kurumsallaşması çalışmalarımıza kolaylık sağlayacaktır. Yoksa insanların fikirleri havai fişek gibi, gökyüzüne çıkıp sonra dağılabiliyor. İzmir-Selanik arasında feribot seferleri başlatılmasıyla alakalı, buna çok inanan ve şüpheyle yaklaşanlar var, bu konuda da görüşmek istedim."

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş da odaya 60 Yunan firmanın üye olduğunu aktararak, bu sayının az olduğunu belirtti.

En çok ticaretin en yakın ülkeyle yapılabileceğini vurgulayan Ekrem Demirtaş, "Yunanistan bir AB ülkesidir, ekonomik krizden AB ile birlikte çıkacak ama bana göre Türkiye ile birlikte çıkacaktır. Ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmak zor değil. Birlikte beyin fırtınası yapalım. Selanik-İzmir bağlantısı inşallah gerçek olur. İzmirMilletvekili Binali Yıldırım Başbakan oldu. Bu da bu projeye katkı koyacak bir olay." ifadelerini kullandı.

KAPI VİZESİ NASIL ALINIYOR?

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Papoulia, kapı vizesi programına ilişkin soruya, "Bu konuda henüz resmi bir bilgilendirme yapılmadı. Çok önemli bir program. Bu sene de yenilenmesini arzu ediyoruz." yanıtını verdi.

Demirtaş da kapı vizesi uygulamasının yine başlayacağı, hatta kapsamının genişleyerek İpsala'nın da dahil edileceği yönünde bir duyumu bulunduğunu ifade ederek, Didim'den, İzmir ve ilçelerinden Yunanistan'ın adalarına vapur seferleri planlandığını, bunun yükünü de tek başına başkonsolosluğun çekmesinin zor olduğunu, o nedenle kapıda vize uygulamasının gerekli olduğunu söyledi.

Geçen yıl uygulanan kapıda vize uygulamasıyla Türk vatandaşlarına, Yunanistan'ın Midilli, Sakız, Samos, Kos ve Rodos adalarına yapılan girişlerinde gümrük kapısında vize alma imkanı sunuluyordu.

Geçen yıl 350 bine yakın Türk turistin kapıdan vize alarak adalara giriş yaptığı tahmin ediliyor.