Yurtdışı seyahatinde 'cep faturası' şoku yaşamayın!
Yurtdışında veri ücretlerinin yüksek olması nedeniyle, cep telefonu aboneleri fatura şoku yaşıyor. Yetkililer, operatör tarafından gönderilen tarifelere ilişkin kısa mesajların dikkatle okunmasını tavsiye ediyor.
Zaman gazetesinin haberine göre; cep telefonu kullanıcıları, yurtdışı seyahatlerinde zaman zaman yüklü fatura sürpriziyle karşılaşıyor. GSM operatörlerinin de bazen vatandaşlara uyarı mesajları göndermemeleri mağduriyeti artırıyor. Bu durumla karşılaşan kullanıcıların şikâyetlerini dikkate alan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak kaydıyla ‘Fatura Üst Sınırı Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar' hazırlamıştı.
İlgili mevzuatın yürürlüğe girmesi ile birlikte uluslararası mobil veri dolaşım hizmetinden yararlanan abonelerin veri kullanım tutarları 100 ve 250 liraya ulaştığında mobil işletmeciler tarafından bilgilendirilmesi sağlanıyor. Tüm bu girişimlere rağmen gerek yurtdışı seyahatlerinde gerekse hac döneminde sıkıntılar devam ediyor. Mağdurlardan biri olan Tuğçe Zabun, altı günlüğüne gittiği Kıbrıs tatili sonrasında bin 200 TL fatura ile karşılaştı. Zabun, yurtdışına gittiğinde mutlaka GSM operatöründen gelen bilgi mesajını görmeden hiç arama yapmadığını söylüyor. Durumun bilincinde olmasına rağmen faturaya şaşıran Zabun, “Daha önce de yurtdışı seyahati yaptım. Fakat başıma böyle bir şey gelmedi. Operatörden bilgi mesajı gelmeyince fatura korkusuyla telefonumu hiç kullanmadım. Ama İstanbul'a döndüğümde beni ‘Bin 200 TL ödeme yapmanız gerekiyor.' diye aradılar. Önce artmasından korktuğum için ödedim. Sonra ilk işim tüketici hakem heyetlerine gitmek oldu. Operatörler, üyelerin yurtdışına çıkmasını fırsat biliyor.” diyor. Bu konuda sıkıntı yaşayan bir başka hat kullanıcısı ise İbrahim Güler. Güler, Cezayir'e 1 aylık yurtdışı seyahatinden döndükten sonra 2 bin TL üzerinde fatura ödemek zorunda kaldı. Güler, “Anayasal hakkım olan haberleşme hürriyetimin kısıtlanmasıyla, bu şekilde mağdur edilmem halinde yasal yollara başvuracağım.” şeklinde konuşuyor. Faturalarla ilgili çok şikâyet geldiğini belirten Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, kullanıcıların yurtdışına çıktığında mesaj gelmemesi halinde ücretlendirme yapılmaması gerektiğini söylüyor. Yoğun mağduriyet yaşanan başka bir konunun da özel içerik servisleri için tahsil edilen ücretler olduğunu ifade eden Ağaoğlu, “İçerik servisi aboneliği hukuka aykırı, habersiz yapılmış olabilir, hemen iptal ettirip, bugüne kadar alınmış ücretler de geri istenmeli. İnsanlar yasaları bilmediği veya uğraşamadığı için bu tür faturalar düzenleniyor ve iyi de hasılat elde ediliyor. Kullanıcıların dikkatli olması gerekiyor.” diyor. Abonelerin yurtdışı seyahatlerinde operatör kullanım avantajlarını unutabildiğini belirten Vodafone Türkiye Pazarlama Direktörü Fatih Uysal, kullanıcıların seyahate çıktıktan sonra yurtdışı kullanımları için ses ya da internet paketi almadıklarını, kendi tarifelerinden yurtdışı kullanım ücreti ödeyeceklerini fark edip paniğe kapıldıklarını işaret ediyor. Uysal, mağdur olan hacı adayları için de ayrı kampanyaların gerçekleştirildiğini ifade ediyor.
Hacı adayları, günde tarifelerine ek yalnızca 9,90 TL'ye, tarifelerindeki dakika, SMS ve interneti tıpkı Türkiye'deymiş gibi kullanabiliyorlar. Tüm Avrupa, ABD, Rusya, Kanada, Çin, Suudi Arabistan ve KKTC'nin de dahil olduğu 50 ülkede geçerli olan Akıllı Yurtdışı uygulamasıyla mağduriyetlerin engellendiğini kaydeden Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül ise uygulamanın bir SMS ile tanımlandığını ve sadece yurtdışında kullanım yapınca devreye girdiğini anlatıyor. Sevilengül, yurtdışına çıkanların hattı açtırmayı unuttuklarında seyahatin eziyete dönüştüğünü aktarıyor.
YURTDIŞINA ÇIKARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ
Operatörün kampanyalarını gitmeden araştırmalı, seyahate çıktıktan sonra gidilen ülkeye göre internet paketi ya da konuşma paketi alınmalı.
Yurtdışına çıkıldığında operatörden uyarı mesajı gelmeden telefonla herhangi bir arama yapmayın, uluslararası aramalara açık olup olmadığını mutlaka kontrol edin.
Bulunduğunuz yerde Wireless kullanımına dikkat edilmeli. Farkında olmadan kendi faturanıza yansıyabilir.
Aramalarda ve internette kampanyalı da olsa sınırlara dikkat edilmeli.
Eğer yurtdışında operatör uyarı mesajı göndermeden ücretlendirme yapıyorsa, ikamet edilen illerde ticaret müdürlükleri, ilçelerde kaymakamlıkta bulunan tüketici hakem heyetlerine başvurularak faturalar iptal edilebiliyor.