Deniz Kuvvetleri uzman erbaş alımı yapacak
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı kendi bünyesinde istihdam etmek üzere uzman erbaş alımı yapacak.
- T.C. DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI DENİZ EĞİTİM VE ÖĞRETİM KOMUTANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI BAŞKANLIĞI BEYLERBEYİ/İSTANBUL
DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
2014 YILI 2'NCİ DÖNEM UZMAN ERBAŞ ALIMLARI
BİLGİLENDİRME KILAVUZU
Bu kılavuz Deniz Kuvvetleri Komutanlığında Uzman Erbaş olmak için
başvuran adayları bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır.
Başvuru Tarihleri
01-27 Ekim 2014
Başvuru Adresi
http://personeltemin.dzkk.tsk.tr
(PARA İLE SATILAMAZ)
Ekim 2014
2014 YILI 2'NCİ DÖNEM UZMAN ERBAŞ
ALIM SINAVLARINA KATILACAK ADAYLARIN DİKKATİNE!
1. BAŞVURU, SINAV VE SINAV SONRASI İŞLEMLERE AİT BÜTÜN KURALLAR BU KILAVUZDA AÇIKLANMIŞTIR.
2. BU KILAVUZDA YER ALAN KURALLAR, KILAVUZUN YAYIM TARİHİNDEN SONRA YASAMA, YÜRÜTME VE YARGI ORGANLARI İLE GENELKURMAY BAŞKANLIĞI VE DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI TARAFINDAN GEREKLİ GÖRÜLDÜĞÜ TAKDİRDE DEĞİŞTİRİLEBİLİR.
3. ALIM SÜRESİNCE HER TÜRLÜ DUYURU VE BİLGİLENDİRME www.dzkk.tsk.tr VEYA http://personeltemin.dzkk.tsk.tr İNTERNET ADRESİNDEN YAPILACAKTIR.
ALIM YAPILACAK SINIF VE BRANŞLARI
SINIF VE BRANŞ ADI |
GÖREV YERLERİ / İSTİHDAM EDİLECEK BİRLİKLER |
YÜZME TESTİ |
TOPÇU |
KARA/YÜZER BİRLİKLERDE |
VAR () |
SERDÜMEN |
YÜZER BİRLİKLERDE |
VAR () |
PORSUN |
YÜZER BİRLİKLERDE |
VAR () |
DENİZ PİYADESİ (YÜKSEK HAZIRLIK SEVİYELİ KOMANDO) |
KARA BİRLİKLERİNDE |
VAR (Not-1) |
DENİZ PİYADESİ (GÜVENLİK) |
KARA BİRLİKLERİNDE |
YOK |
MOTORCU |
KARA/YÜZER BİRLİKLERİNDE |
VAR () |
ELEKTRİKÇİ |
KARA/YÜZER BİRLİKLERİNDE |
VAR () |
YARA SAVUNMACI |
KARA/YÜZER BİRLİKLERİNDE |
VAR () |
İKMALCİ (AŞÇI) |
KARA/YÜZER BİRLİKLERİNDE |
VAR () |
SIHHİYE |
KARA/YÜZER BİRLİKLERİNDE |
VAR () |
KURBAĞA ADAM |
KARA/YÜZER BİRLİKLERİNDE |
VAR (Not-2) |
MAYIN HARBİ DALGICI (MHD) |
KARA/YÜZER BİRLİKLERİNDE |
VAR (Not-3) |
Not1: Detayları Sayfa 20'de bulunan testler uygulanacaktır.
Not2: Detayları Sayfa 21'de bulunan testler uygulanacaktır.
Not3: Detayları Sayfa 22'de bulunan testler uygulanacaktır.
BAŞVURUDA BULUNACAK ADAYLARIN SINIF/BRANŞ/İHTİSASLARI
1. TOPÇU:
Görevi; gemilerde ve kara birliklerinde bulunan topların bakımı ve çalıştırılması ile ilgili görevleri yaparlar. Yüzer birliklerin silah bölümünde, kıyı birliklerde ise Hava Savunma Tabur K.lıklarında görev yaparlar.
Aranılan özellikler; askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlığına bakılmaksızın Topçu, Nişancı, Havancı, Tankçı, Roketatar Nişancısı, Tow Nişancısı, Mk.Tüfek Nişancısı, Torpidocu, Cephaneci, RPG-7 Roket Atar Nişancısı sınıf/ihtisasta yapmış veya yapıyor olmak.
2. SERDÜMEN:
Görevi; Yüzer birliklerin güverte bölümünde gemi seyrini sağlamak üzere köprüüstünde görev alırlar.
Aranılan özellikler; serdümen sınıfına başvuracak adayların aşağıda yer alan şartlardan en az birini sağlamaları gerekmektedir.
a. Askerlik hizmetini Deniz Kuvvetleri Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığının "Serdümen" veya "Vardabandra" sınıfında yapmış/yapıyor olmak.
veya
b. Meslek Liselerinin; Gemi Yönetimi ve Güverte, Denizcilik (Gemi Yönetimi), Denizcilik (Yat Kaptanlığı), Denizcilik (Balıkçı Gemisi Kaptanlığı), Yat Kaptanlığı veya Meslek Yüksek Okullarının; Deniz Ulaştırma ve İşletme veya Fakültelerin Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümü mezunu olmak.
veya
c. Balıkçı gemileri/yat kullanmış olmak ve bunu belgelemek veya,
ç. En az gemici ehliyetine sahip olmak.
3. PORSUN:
Görevi; gemilerdeki her türlü gemicilik donamının bakım ve çalıştırılması ile icra edilecek eğitimlerde görev alırlar.
Aranılan Özellikler; porsun sınıfına başvuracak adayların aşağıda yer alan şartlardan en az birini sağlamaları gerekmektedir.
a. Askerlik hizmetini Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının "Porsun" sınıfında yapmış/yapıyor olmak
veya,
b. En az gemici ehliyetine sahip olmak
veya,
c. Balıkçı gemisi güverte tayfası ehliyetine sahip olmak,
veya,
ç. Balık ağı ve ağ imalatçılığı, halat urgan imalatçılığı, paspas imalatçılığı kalfalık veya ustalık belgesine sahip olmak.
4. DENİZ PİYADESİ (YÜKSEK HAZIRLIK SEVİYELİ KOMANDO):
Görevi; Deniz Piyade (Yüksek Hazırlık Seviyeli Komando) Amfibi Deniz Piyade Tugay K.lığı emrinde görev alırlar.
Aranılan Özellikler; askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlığı ve sınıfına bakılmaksızın yapmış/yapıyor olmak ve iyi derecede yüzme biliyor olmak.
5. DENİZ PİYADESİ (GÜVENLİK)
Görevi; Üs Savunma Birlikleri ve Güvenlik Tabur/Bölük Komutanlıkları gibi birliklerde görev alarak birliklerin güvenlik işlerinde görev alırlar.
Aranılan Özellikler; askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlığı ve sınıfına bakılmaksızın yapmış/yapıyor olmak.
6. MOTORCU:
Görevi; gemilerde ve kara birliklerinde bulunan dizel makinelerin ve gaz türbinlerinin bakım/tutumu ve onarımı ile gemide icra edilen eğitimlerde görev alırlar.
Aranılan özellikler; motorcu sınıfına başvuracak adayların aşağıda yer alan şartlardan en az birini sağlamaları gerekmektedir.
a. Askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlığına bakılmaksızın "Motorcu, Bakımcı (Motor), Motorbot İşletmeni, Ulaştırma Makinist, Kademeci" sınıf/branş/ihtisasta yapmış veya yapıyor olmak.
veya,
b. Meslek Liselerinin; Endüstriyel Kalıp, Endüstriyel Otomasyon, Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi (Mekanik/Makine), Hidrolik ve Pnömatik, Hidrolik ve Pnömatik Teknolojisi, İş Makineleri Bakım ve Onarımı, Makine, Makine Bakım Onarımcılığı, Motor, Motor (Benzinli), Motor (Dizel), Mekanikçi veya Tarım Makineleri Bakım ve Onarımcılığı, Otomotiv Elektromekanik, İş Makinesi Operatörlüğü, Makine Teknolojisi, Mekatronik, Motorlu Araçlar Teknolojisi bölümü
veya,
c. Meslek Yüksek Okullarının; Gemi Makineleri, Otobüs Tamir ve Bakım, Otomotiv Endüstrisi, Otomotiv, Motor, Gemi Makineleri İşletme Bölümü, Makine, Makine-Resim-Konstrüksiyon veya Otomotiv Teknolojisi, Endüstriyel Kalıpçılık bölümü
veya,
ç. Fakültelerin; Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Makine ve İmalat Mühendisliği veya Otomotiv Mühendisliği bölümü mezunu olmak
veya,
d. İş Makinaları Tamirciliği, Deniz Motorları İmalatçılığı, Oto Motor Tamirciliği, Dizel Motor Yakıt Pompa Ayar ve Motor Yenileştirme kalfalık veya ustalık belgesine sahip olmak
veya,
e. Minimum Yağcı belgesine sahip olmak.
7. ELEKTRİKÇİ:
Görevi; gemilerde ve kara birliklerinde bulunan her türlü elektrik sisteminin bakım/tutum ve onarımı ile ilgili görevleri yapar ve gemide icra edilen eğitimlerde görev alırlar.
Aranılan Özellikler; elektrikçi sınıfına başvuracak adayların aşağıda yer alan şartlardan en az birini sağlamaları gerekmektedir.
a. Askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlığına bakılmaksızın "Elektrikçi, Jeneratör Operatörü, Sahra Kablocusu, Bakım (Elektrik)" sınıf/branş/ihtisasta yapmış veya yapıyor olmak.
veya,
b. Meslek Liselerinin; Elektrik, Elektrik-Elektronik, Elektromekanik Taşıyıcılar, Elektronik, Endüstriyel Elektronik, Gemi Elektroniği ve Haberleşme, Kontrol ve Enstrümantasyon Teknolojisi, Mekatronik, Otomasyon, Otomatik Kumanda, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme bölümü
veya,
c. Meslek Yüksek Okullarının; Elektrik, Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı, Elektrikli Cihaz Teknolojisi, Elektronik Haberleşme Teknolojisi, Elektronik Teknolojisi bölümü
veya,
ç. Fakültelerin; Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Havacılık Elektrik ve Elektroniği veya Uçak Elektrik-Elektronik bölümü mezunu olmak
veya,
d. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) tarafından verilen yüksek gerilim elektrik devrelerinde çalışabilirlik belgesine sahip olmak,
veya,
e. Elektrik Tesisatçılığı, Bobinajcılık, Bakım ve Onarım Elektrik, Oto Elektrikçiliği, Soğutma ve Havalandırma ve yüksek gerilim elektrik devreleri kalfalık veya ustalık belgesine sahip olmak.
8. YARASAVUNMA:
Görevi; gemilerde ve kara birliklerinde yangınlarla, su basmalarıyla mücadele eden, birliklerin Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer (KBRN) savunmasında ve gemide meydana gelebilecek yaralanma, yangın vb. olaylara müdahalede görev alırlar.
Aranılan özellikler; yarasavunma sınıfına başvuracak adayların aşağıda yer alan şartlardan en az birini sağlamaları gerekmektedir.
a. Askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlığına bakılmaksızın "Yarasavunma" sınıf/branş/ihtisasta veya Komutanlıkların Yangın Merkezlerinde (Terhis/Nitelik Belgesi veya Görev Belgesinde yazılı olmayanlar kabul edilmeyecektir) yapmış veya yapıyor olmak
veya,
b. Meslek Liselerinin; İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği bölümü mezunu olmak,
veya,
c. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı yangın eğitimi sertifikasına sahip olmak.
9. AŞÇI:
Görevi; yüzer ve kıyı birliklerinde 100 kişinin üstünde personele yemek yapmak (sulu yemek, sıcak yemek vs.) olacaktır.
Aranılan özellikler; aşçı sınıfına başvuracak adayların aşağıda yer alan şartlardan en az birini sağlamaları gerekmektedir.
a. Askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlığına bakılmaksızın Aşçı, Fırıncı, Aşçıbaşı, Aşçı Yardımcısı, Soğuk Mezeci, Izgaracı, Dönerci, Pastacı, Pideci sınıf/branş/ihtisasta yapmış veya yapıyor olmak.
veya,
b. Aşçılık Meslek Lisesi veya Aşçılık Meslek Yüksek Okulu mezunu olmak,
veya,
c. Aşçılık ile ilgili kurs/sertifika/bonservis/ustalık/kalfalık belgelerinden en az birine sahip olmak.
10. SIHHİYE:
Görevi; yüzer ve kıyı birliklerinin revirlerinde görev yaparlar.
Aranılan özellikler; sıhhiye sınıfına başvuracak adayların aşağıda yer alan şartlardan en az birini sağlamaları gerekmektedir.
a. Askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlığına bakılmaksızın "Sıhhiye" sınıf/branş/ihtisasta yapmış veya yapıyor olmak.
veya,
b. Sağlık Meslek Lisesi, 2 yıllık Sağlık Meslek Yüksek Okullarının sağlık ile ilgili alan/bölümleri veya 4 yıllık Sağlık Yüksek Okulu mezunu olmak,
veya,
c. Eczacı kalfası olarak çalışmış olmak ve bunu belgelemek.
11. KURBAĞAADAM SINIFI:
Görevi; Yüzer birliklerde can kurtarma ve ilk yardım faaliyetleri, kurtarma gemilerinde dalgıç faaliyetlerinde, kıyı birliklerinde ise özel dalış birimlerinde görev alırlar.
Aranılan özellikler; Askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlığı ve sınıfına bakılmaksızın yapmış/yapıyor olmak ve iyi derecede yüzme bilmek.
12. MAYIN HARBİ DALGICI (MHD) SINIFI:
Görevi; Mayın gemilerince tespit edilen mayınları imha görevlerinde yer alırlar.
Aranılan özellikler; Askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlığı ve sınıfına bakılmaksızın yapmış/yapıyor olmak ve iyi derecede yüzme bilmek.
GİRİŞ KOŞULLARI
1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmak,
2. En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
3. 26 yaşından gün almamış olmak (01 Ocak 1989 ve daha sonra doğmuş olanlar başvurabilir),
4. Halen Askerlik görevini yapmakta iken başvuran adaylar için, 27 Ekim 2014 tarihi itibari ile terhislerine 6 (altı) ay ve daha az süre kalmak. (Askerlik hizmetini uzun dönem yapmakta olan erbaş/erler'den 27 Nisan 2014 tarihinden sonra askerlik hizmetine başlayan adaylar başvuramaz. Askerlik hizmetini kısa dönem yapmakta olan erbaş/erler için bu şart aranmaz.)
5. Askerlik hizmetini yapmış olan adaylar için, terhisi üzerinden 3 (üç) yıldan fazla süre geçmemiş olmak (01 Ekim 2011 tarihinden itibaren terhis olanlar),
6. Askerlik hizmetini yapmakta iken başvuranlar için, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 19 uncu maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanan Uzman Erbaş Yönetmeliğinde örneği bulunan "UZMAN ERBAŞ OLACAKLAR İÇİN NİTELİK BELGESİ" doldurulacaktır. Bu belgenin "Uzman Erbaş Olur" kayıtlı olması gereklidir.
7. Yapılacak genel kültür, meslek bilgisi, ön sağlık muayenesi, fiziki yeterlilik ve değerlendirme testleri, uygulamalı sınavlar ile mülakatlarda başarılı olmak ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca belirlenen kontenjana girmek.
8. Yaptırılacak güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmak,
9. Askeri öğrencilik ile ilişiği kesilmemiş olmak,
10. Türk Silahlı Kuvvetlerinde daha önce subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaş olarak istihdam edilmemiş olmak,
11. Taksirli suçlar hariç olmak üzere, affa veya zaman aşımına uğramış yahut para cezasına çevrilmiş veya ertelenmiş ve adli sicilden çıkarılmış olsa dahi, bir cürümden hükümlü bulunmamak,
12. Askerlik hizmeti sırasında üste hakaret, emre itaatsizlikte ısrar, mukavemet, amir veya üste fiilen taarruz, fesat ve isyan suçları ile 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'nun 148'nci maddesinin birinci fıkrasında yazılı suçlardan hükümlü bulunmamak,
13. Türk Silahlı Kuvvetlerinin manevi şahsiyetine gölge düşürmemiş askerliğinin şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayacak eylemlerde bulunmamış, tutum ve davranışları ile yasa dışı, siyasi, yıkıcı ve bölücü ideolojik görüşleri benimsememiş olmak.
14. Tam sağlam olmak ve sınavlar sonrasında sevk edilecekleri Askeri Hastanelerden branşına uygun sağlık raporu almak, ayrıca sınıf özelliklerine göre TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen koşulları karşılamak ve Aşçı ve Sıhhiye sınıfı adaylar için denizaltıcılık muayenelerinden olumlu rapor almak.
15. Alım yapılacak sınıfa uygun branş/ihtisaslarda bulunmak,
16. Yabancı uyruklu kişilerle evlenenlerden; bu evlilikleri, 12 Mart 1997 gün ve 22931 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikte belirtilen esaslar dahilinde Genelkurmay Başkanlığı tarafından uygun görülmeyenler ile; başvuru ile atama yapılıncaya kadar geçen süre içerisinde çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlığından çıkartılanların başvuruları kabul edilmez/iptal edilir.
BAŞVURU
1. Adayların kılavuzun tamamını okuduktan sonra ''Başvuru Sayfası''nı doldurmaları gerekmektedir.
2. Başvurular http://www.dzkk.tsk.tr internet adresindeki ''Personel/Öğrenci Alımları'' linkindeki veya http://personeltemin.dzkk.tsk.tr internet adresindeki "2014 yılı Uzman Erbaş Alımı'' sayfasına girilerek yapılacaktır.
3. Askerlik hizmetini tamamlamış adaylar Başvuru Sayfasındaki ''Askerlik Hizmetini Tamamlamış Adaylar'' başlığına girerek başvuru yapacaklardır.
4. Halen askerlik görevini yapmakta olan (erbaş/er) adaylar ise Başvuru Sayfasındaki ''Halen Askerlik Görevini Yapmakta Olan Adaylar" başlığına girerek başvuru yapacaklardır.
5. ''Başvuru Sayfası''nda doldurulacak bilgilerin doğruluğundan ve sonrasında doğabilecek hukuki sorumluluklardan adaylar sorumludur.
6. Doldurulan bilgilerin, kılavuzda yer alan, başvuru şartlarına uygun olmadığının tespit edilmesi durumunda hangi aşama sürecinde olursa olsun (atama sürecinde olsa bile) aday elenmiş kabul edilecek ve işlemleri iptal edilecektir.
7. Başvurular; 01 Ekim 2014 Çarşamba günü saat 17:00'da başlayıp, 27 Ekim 2014 Pazartesi günü saat 12:00'da sona erecektir.
8. Giriş sonrası her adaya bir şifre verilecektir. Adaylar "Aday Girişi" kısmından şifreyle başvuru süresince başvurularını kontrol edip güncelleyebileceklerdir. Şifreler mail adresine gönderilmeyecek ekranda görüntülenecektir.
9. Şifrenizi kaybetmeyiniz. İdarece, adayların yazılı, sözlü veya bilgi edinme başvurusu yolu ile yapacakları "Şifre Öğrenme" taleplerine yanıt verilmeyecektir. Adayların şifrelerini kaybetmeleri durumunda şifremi unuttum linkinden bilgilerini girerek şifrelerini ekranda görüntüleyebileceklerdir. Şifreler adayların mail adreslerine gönderilmeyecektir. Şifrelerin ekranda görünmemesi durumunda adaylar kullanmış oldukları internet tarayıcılarını güncellemeleri veya diğer tarayıcılardan girmeleri gerekmektedir.
10. İnternet ortamı dışında posta yoluyla veya şahsen yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır.
11. Anlaşılmayan konular için Deniz Kuvvetleri K.lığı resmi internet sitesi http://www.dzkk.tsk.tr bilgi edinme bölümü Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.) kısmına bakılacaktır.
12. Alım süresince her türlü duyuru http://personeltemin.dzkk.tsk.trinternet sayfasından yapılacak olup adaylar alım takvimine göre duyuruları takip etmekle sorumludur.
YAZILI SINAVA ÇAĞRILAN ADAYLARIN AÇIKLANMASI
1. Yazılı Sınava çağırılacak adayların listesi, sınava girecekleri yerler ve sınav tarihi 31 Ekim 2014 tarihinde http://personeltemin.dzkk.tsk.tr internet adresinden ilan edilecektir.
2. Gerekli görüldüğü takdirde idarece sınav merkezi tercihlerinde ve sınav tarihlerinde değişiklik yapılabilecektir.
3. Sınava giremeyen adaylar için yedek gün planlaması yapılmayacaktır.
4. Adaylar sınava gelirken yanlarında fotoğraflı, T.C. Kimlik Numarasını gösterir kimlik (nüfus cüzdanı/pasaport/ehliyet) ve kurşun kalem ile silgi getireceklerdir.
YAZILI SINAVA İLİŞKİN BİLGİLER
1. Sınavda, 50 Genel Kültür, 10 Askeri Kültür ve 40 Sınıf Bilgisi olmak üzere toplam 100 soru sorulacaktır. Ancak; Aşçı, Porsun, Kurbağaadam, Mayın Harbi Dalgıcı ve Topçu sınıfına başvuran adaylar sadece Genel Kültür sınavına, diğer sınıflara başvuruda bulunan adaylar Genel Kültür sınavı ile Meslek Bilgisi Sınavına (Askeri Kültür ve Sınıf Bilgisi) gireceklerdir. Sınav süresi; sadece Genel Kültür sınavına girecek adaylar için 60 dakika, diğer adaylar için 120 dakikadır.
2. Yazılı Sınavda Genel Kültür Sınavı ve Meslek Bilgisi Sınavı (Askeri Kültür ve Sınıf Bilgisi) ayrı ayrı 100 puan üzerinden değerlendirilecek, her iki sınav ortalaması 60 Puan ve üzeri olan adaylar başarılı sayılacaktır. Aşçı, Porsun, Kurbağaadam, Mayın Harbi Dalgıcı ve Topçu sınıfından sınava girecek adaylar sadece Genel Kültür Sınavına girecek, 60 ve üzeri puan alan adaylar başarılı sayılacaktır. Başarılı olan adaylar 2'nci Seçim Aşamasına katılmaya hak kazanacaklardır.
3. Yazılı Sınavda sorulabilecek Genel Kültür ve Meslek Bilgisi sınavlarına ait muhtemel alt konu başlıkları sayfa 10,11,12 ve 13'te belirtilmiştir.
4. Sınav soruları çoktan seçmeli ve 5 seçenekli olarak hazırlanacaktır. Yanlış cevaplar için doğru cevaplardan 0,25 puan kırılacaktır.
5. Adayların sınavları optik okuyucu ve bilgisayar ortamında değerlendirilmektedir. Adayların, eğitim ve öğretim düzeylerindeki farklılıklar göz önünde bulundurularak, sınava giren adayların kendi içlerinde bir değerlendirme imkanı sağlamak için, sınav değerlendirmesi Standart Puan Hesaplaması ile yapılacaktır.
6. Yazılı sınav sonuçları http://personeltemin.dzkk.tsk.tr internet adresinden yayınlanacaktır.
7. Yazılı sınavı başarı ile geçen adaylar 2'nci Seçim Aşamaları kapsamında ön sağlık muayenesine, fiziki kabiliyet ve değerlendirme testlerine, uygulama sınavlarına ve mülakat aşamalarına gireceklerdir. Yazılı sınav ilanı ile birlikte Ön Sağlık Muayenesi, Fiziki Kabiliyet ve Değerlendirme Testleri, Uygulama Sınavları ve Mülakat tarihleri ile saati açıklanacaktır. Adaylara ait belgelerin kontrolü 2'nci Seçim Aşamalarında yapılacaktır.
BRANŞLARA AİT SORU SORULABİLECEK MUHTEMEL ALT KONU BAŞLIKLARI
1. GENEL KÜLTÜR VE ASKERİ KÜLTÜR
S.NU |
BRANŞ ADI |
SORU HAZIRLANILMASINDA YARARLANILABİLECEK |
1 |
TÜRKÇE |
Sözel Akıl Yürütme(Muhakeme) Becerilerine Yönelik Sorular |
Sözcükte Anlam |
||
Yazım (İmla) Kuralları |
||
Cümlede Anlam |
||
Paragraf |
||
Anlatım Bozuklukları |
||
2 |
İNKILAP TARİHİ |
20.Yüzyıl Başlarında Osmanlı İmparatorluğu |
1.Dünya Savaşı Sonunda Osmanlı İmparatorluğu'nun Durumu |
||
Mustafa Kemal Atatürk'ün Hayatı |
||
Kurtuluş Savaşı |
||
Cumhuriyet Dönemi |
||
Atatürk Devrimleri |
||
Türkiye Cumhuriyeti'nin Dış Siyaseti |
||
Atatürkçü Düşünce Sistemi ve Atatürk İlkeleri |
||
3 |
MİLLİ COĞRAFYA |
Dünyanın Şekli ve Hareketleri |
Harita Bilgisi |
||
Türkiye Denizleri ve Boğazları |
||
Türkiye Bölgeler Coğrafyası |
||
Türkiye Ekonomik Coğrafyası |
||
Türkiye Beşeri Coğrafyası |
||
Türkiye Fiziki Coğrafyası |
||
Türkiye'nin Komşu Ülkeleri Beşeri Faaliyetler |
||
4 |
T.C. ANAYASASI (Son değişiklikleri ihtiva edecek şekilde) |
|
5 |
VATANDAŞLIK BİLGİSİ |
Temel Haklar ve Sorumluluklar |
Devletin Görev ve Sorumlulukları |
||
Hukukta Hak Arama Yolları |
||
Hukukun Başlangıcı ve Genel Kamu Hukuku |
||
Temel Hukuk Kavramları |
||
İdare Hukuku |
||
6 |
TÜRK KÜLTÜR VE MEDENİYETİ |
|
7 |
MATEMATİK (İlköğretim ve Ortaöğretim Matematik/Geometri/Analitik Geometri dersleri müfredatı) Sayısal ve Mantıksal Akıl Yürütme(Muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorular. |
1. GENEL KÜLTÜR VE ASKERİ KÜLTÜR
8 |
AKTÜEL KONULAR (Son bir sene içerisinde gerçekleşmiş ekonomik, siyasal, sportif, sanatsal vb. güncel olaylar.) |
|
9 |
ASKERİ KÜLTÜR |
Askerin Silah Kullanma Yetkisi |
Disiplin |
||
Emniyet ve Kaza Önleme |
||
Nöbet Hizmetleri |
2. SINIFLAR
1 |
SERDÜMEN |
Serdümen Genel Konular |
Seyir ve Yardımcıları |
||
Geminin Seyir ve Limanda Yakacağı Fenerler |
||
Selamlama ve Toka/Arya Sancak Merasimi |
||
Deniz Vasıtalarına İlişkin Hususlar |
||
Fors, Flama, Flandra ve Sancaklar |
||
Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü |
||
Veri Tabancası ve Can Salları |
||
Dahili Muhabere |
||
Emniyet ve Kaza Önleme |
||
2 |
DENİZ PİYADESİ (Talim Öğretmeni, Güvenlik, Komando) |
Deniz Piyade Genel (Tanımlar) |
Tek Er Muharebe Eğitimi |
||
Piyadecilikte Kullanılan Araç/Silahlar |
||
Keşif/Gözetleme |
||
İlk yardım ve Yaralı Taşıma Usulleri |
||
3 |
YARASAVUNMA |
Yarasavunma Tarifi ve Önemi |
Gemilerin Bölmelendirilmesi |
||
Materyal Hazırlık Durumları |
||
Yaraya Müdahale ve Usulleri ve Tahliye Sistemi |
||
Yangın ve Yangın Savunma Konuları |
||
Tamirci Parti Kuruluş, Görev ve Hareket Tarzları |
||
Dahili Muhabere |
||
Emniyet ve Kaza Önleme |
4 |
ELEKTRİKÇİ |
Yapı ve Kuvvet Tesisatı Bakım Onarımı |
Temel Elektrik Devreleri |
||
Temel Elektrik Malzemeleri |
||
Temel Elektrik Malzemeleri Bağlantıları |
||
Priz Tesisatları |
||
Pano Testleri |
||
Otomatik Kumanda Devreleri |
||
Kuvvet Tesislerinde Motor ve Şalter Bağlantıları |
||
Kuvvet Tesisatı Arıza Tespiti ve Onarımı |
||
Kumanda Devre Elemanları |
||
Endüstriyel Aydınlatma Tesisatları |
||
Elektrik Makinelerinde Mekanik Arıza Tespiti |
||
El ve Güç Aletleri |
||
Elektriğin Temel Esasları |
||
AC ve DC Makineler |
||
Soğuk Depo Elektrik ve Soğutma Devreleri |
||
Soğutma Bölümlerinin Bakım Onarımı |
||
5 |
SIHHİYE |
Kırık - Çıkık - Burkulmalarda İlk Yardım |
Zehirlenmeler ile ilgili ilk Yardım |
||
Güneş Çarpması |
||
Donmalar |
||
Elektrik Çarpması |
||
Asepsi - Antisepsi - Dezenfeksiyon |
||
Nabız Alınan Bölgeler |
||
Atardamar Yaralanmalarında İlk Yardım |
||
Yanıklarda İlk Yardım |
||
Yaralı Taşıma Usulleri |
||
Uzuv (Organ) kapmalarında ilk yardım |
||
Boğulmalarda ilk yardım |
||
Kalp durmasında ilk yardım |
||
Genel vücut yapısı ve yerleri |
||
İç organların işlevleri |
||
Temel Yaşam Desteği |
||
Göğüs Travmaları İle İlgili Hususlar |
||
Genel Hijyen |
S.NU |
BRANŞ ADI |
SORU HAZIRLANILMASINDA YARARLANILABİLECEK |
6 |
MOTORCU |
Makineler Hakkında Genel Bilgi |
Motorların (İçten Yanmalı Makinelerin) Sınıflandırılması ve Genel Yapısı |
||
Motorlar ile İlgili Sistemler (Egzost, Soğutma, Yağlama, Ateşleme v.b.) |
||
Ölçü ve El Aletleri |
||
Yangın ve Mücadele Yöntemleri |
||
Motorculuk El Aletleri |
||
Motorculukta Kullanılan Ölçü Aletleri |
||
Motor Tipleri |
||
İçten Yanmalı Bir Motorun Genel Yapısı ve Parçaları |
||
Motor Terimleri |
||
Dört Zamanlı Bir Motorda Çevrim |
||
Otto Çevrimi ve Dizel Çevrimleri |
||
İki Zaman Çevrimi ile Dört Zaman Çevriminin Karşılaştırılması |
||
Silindirleri Senteye Getirmek |
||
Dizel Motorları |
||
Dizel Motorların Yakıt Sistemi |
||
Enjektörlerin Bakım ve Onarımı |
||
Yakıt Depoları |
||
Yakıt Filtresi |
||
Enjektörler |
||
Benzinli Motor Parçasını Sökmek |
||
Benzinli Motor Ana Parçalarını Tanıtmak |
||
Benzinli Motorun Yardımcı Sistemleri |
||
Benzinli Motor Parçasının Bakımını Yapmak |
||
Benzinli Motor Parçalarını Takmak |
NOT: Yazılı Sınavda sorulabilecek Genel Kültür ve Meslek Bilgisi sınavlarına ait muhtemel alt konu başlıkları sınav hazırlıklarında adaylara yol gösterici şeklinde hazırlanmış olup, kurumu bağlayıcılığı bulunmamaktadır.
2'NCİ SEÇİM AŞAMALARINA ÇAĞRILAN ADAYLARIN YAPACAĞI İŞLEMLER
1. Mülakat Sınavı ile ilgili duyurular http://personeltemin.dzkk.tsk.tr internet adresinden yapılacaktır.
2. Mülakat Sınavına çağrılan adaylar, sınava gelirken yanlarında aşağıda yazılı kendilerine ait belgeleri (sırayla şeffaf dosyalara, şeffaf dosyaları da gömlek dosyaya koyarak) getireceklerdir.
a. Dilekçe (Aday Girişi Kısmından Çıktı Alınacaktır Sadece Yazılı Sınavdan Başarılı Olan Adaylar İçin Bu Kısım Aktif Hale Getirilecektir.)
b. Aday Bilgi Formu (http://personeltemin.dzkk.tsk.tr dokümanlar kısmından doldurularak çıktı alınacak, fotoğraf yapıştırılarak imza atılacaktır)
c. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
ç. Askerlik hizmetini tamamlamış adaylar için Terhis Belgesi Fotokopisi. (Askerlik Durum Belgesi Kabul Edilmemektedir.)
d. Askerlik hizmeti devam eden adaylar için "Uzman Erbaş Olacaklar İçin Nitelik" belgesi. (3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 19 uncu maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanan Uzman Erbaş Yönetmeliğinde EK-A'da örneği bulunan forma göre doldurularak kapalı zarf içerisinde teslim edilecektir.)
e. Son mezun olduğu okula ait Mezuniyet Belgesi veya Diplomanın Fotokopisi
f. 2 adet vesikalık fotoğraf.
g. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu (http://personeltemin.dzkk.tsk.tr dokümanlar kısmından bilgisayar ortamında doldurularak 4 nüsha çıktı alınacak, fotoğraf yapıştırılarak aday tarafından imza atılacaktır).
ğ. Yarasavunma branşı için Milli Eğitim Bakanlığı onaylı yangın eğitimi sertifikası.
h. 2 Adet Adli Sicil veya Adli Sicil Arşiv Kaydı. Adli Sicil veya Adli Sicil Arşiv Kaydı olan adaylar ilgili mahkeme kararının aslı ve fotokopisini getireceklerdir.
ı. Mal Bildirim Formu (http://personeltemin.dzkk.tsk.tr internet adresinde bulunan başvuru sayfasından bilgisayar ortamında doldurularak 2 nüsha çıktı alınacak, aday tarafından imza atılacaktır.)
NOT : Başvuru için istenen belgelerin fotokopisi istenmektedir. Başvuru için getirecekleri evraklar iade edilmeyeceğinden dolayı; evraklar getirilirken hiçbir belgenin aslı veya noter onaylı sureti getirilmeyecektir. Adayların mağdur olmaması için bu hususa önemle dikkat etmesi gerekmektedir.
3. Mülakat sonuçları ve diğer temin işlemleri ile ilgili duyurular http://personeltemin.dzkk.tsk.tr internet adresinden yayınlanacaktır.
2'NCİ SEÇİM AŞAMALARINA İLİŞKİN BİLGİLER
1. ÖN SAĞLIK MUAYENESİ :
a. Ön Sağlık kontrolünde TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği esaslarına göre adayın genel fiziki kusurları olup olmadığı kontrol edilecek ve fiziki kabiliyet testi için gerekli sağlık kontrolleri yapılacaktır.
b. Adaylar ön sağlık kuruluna mayo veya şortlu olarak alınacaklardır.
c. Ön sağlık kontrolünde aşağıda belirtilen hususlarda muayeneleri yapılacaktır.
(1) Kollar, bacaklar ve gövde bütünlüğü ile ilgili, dışarıdan bir bakışta belli olan ortopedik rahatsızlıklar,
(2) İleri derecede cilt bozuklukları,
(3) Duyu organlarının doğuştan yokluğu veya şekil bozukluğu,
(4) Beden hareket ve faaliyetleri ilgili dış görünümü ileri derecede bozan rahatsızlıklar,
(5) Boy-kilo uyumsuzluğu, (Sayfa 16'da belirtilen tabloda kriterler yer almaktadır)
(6) Görme ve işitme ile ilgili yardımcı cihazların kullanım durumu (gözlük, işitme cihazı gibi),
(7) Ağız ve diş sağlığı (Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin Hastalık ve arazılar listesinin 28'inci maddesi kapsamında).
ç. Ön sağlık muayenesinde alımı uygun bulunan adaylar fiziki kabiliyet ve değerlendirme testine alınacaklardır.
BOY-KİLO STANDARTLARI
19 VE ÜZERİ YAŞ İÇİN BOY VE KİLO ORANLARINI GÖSTEREN NOMOGRAM
Boy (cm) |
Ağırlık Üst Sınırı (kg) |
Ağırlık Alt Sınırı (kg) |
164 |
72 |
51 |
165 |
72 |
52 |
166 |
72 |
52 |
167 |
73 |
53 |
168 |
73 |
54 |
169 |
74 |
54 |
170 |
75 |
55 |
171 |
76 |
56 |
172 |
77 |
56 |
173 |
78 |
57 |
174 |
79 |
58 |
175 |
80 |
58 |
176 |
81 |
59 |
177 |
81 |
60 |
178 |
82 |
60 |
179 |
83 |
61 |
180 |
84 |
62 |
181 |
85 |
62 |
182 |
86 |
63 |
183 |
87 |
64 |
184 |
88 |
64 |
185 |
89 |
65 |
186 |
90 |
66 |
187 |
91 |
66 |
188 |
92 |
67 |
189 |
93 |
68 |
190 |
94 |
69 |
191 |
95 |
70 |
192 |
96 |
70 |
193 |
97 |
71 |
194 |
98 |
72 |
195 |
99 |
72 |
196 |
100 |
73 |
197 |
101 |
74 |
198 |
102 |
75 |
199 |
103 |
75 |
200 |
104 |
76 |
201 |
105 |
77 |
202 |
106 |
78 |
203 |
107 |
78 |
204 |
108 |
79 |
205 |
109 |
80 |
206 |
110 |
81 |
207 |
111 |
81 |
208 |
112 |
82 |
209 |
114 |
83 |
210 |
115 |
84 |
NOT : Adaylarda aranan en düşük boy sınırı ., en yüksek boy sınırı .dir. (Örneğin, boyunda olan bir aday en fazla 72 kilo, en az 51 kilo olmalıdır.)
2. FİZİKİ KABİLİYET VE DEĞERLENDİRME TESTLERİ :
a. Fiziki kabiliyet ve değerlendirme testleri Deniz Harp Okulu K.lığı Tuzla/İSTANBUL
adresinde yapılacaktır.
b. Fiziki kabiliyet ve değerlendirme testleri için adaylar; eşofman, şort, mayo/şort mayo spor ayakkabısı, havlu, terlik v.b. malzemelerini yanlarında bulunduracaklardır.
c. Adaylar ilk başvuruların değerlendirilmesini müteakip ilan edilecek fiziki kabiliyet testlerine tabi tutulacaklardır. Ayrıca sayfa 2'de belirtilen ve karşılıklarında yüzme testi var ibaresi yazılı olan branşlara başvuran tüm adaylara branşlarına uygun yüzme testi uygulanacaktır. Bu testlerden herhangi birinden başarılı olamayan adaylar elenecektir. Kara testlerinden KOŞU HARİÇ diğer testlere ikinci hak verilir. Deniz testlerinden YÜZME HARİÇ diğer testlere ikinci hak verilir.
ç. Deniz Piyadesi Sınıfı "Komando" müracaat edecek adaylara uygulanacak fiziki yetenek test kriterleri Sayfa-20'de, Kurbağaadam Branşına müracaat edecek adaylara uygulanacak fiziki yetenek test kriterleri Sayfa-21'de, Mayın Harbi Dalgıcı (MHD) Branşına müracaat edecek adaylara uygulanacak fiziki yetenek test kriterleri Sayfa 22'de yer almaktadır.
d. Değerlendirme ve Sıralama
Fiziki yetenek testleri 100 puan üzerinden değerlendirilir.
Fiziki yetenek ve değerlendirme testi notunun % 10'u, adaylar arasındaki genel değerlendirme notuna ekleneceğinden; adayların belirtilen en az limitlerin üzerinde almış oldukları puan önem taşımaktadır.
Fiziki yetenek ve değerlendirme testlerinden başarılı olan adaylar bir sonraki aşama olan Uygulamalı Meslek Bilgisi Sınavına girecektir. Uygulamalı Meslek Bilgisi Sınavı FİZİKİ YETENEK DEĞERLENDİRME TESTİNDEN BİR SONRAKİ GÜN/AYNI GÜN YAPILACAKTIR. Uygulamalı Meslek Bilgisi sınavı başlığının altında bulunan branşlara göre uygulama sınav merkezleri yer almaktadır. Adayların kalma yeri ihtiyaçları kendileri tarafından karşılanacağından bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir. Askerlik hizmeti devam eden adayların sınavların yapılacağı birliklerin imkanları doğrultusunda iaşe ve ibateleri karşılanacaktır.
4. UYGULAMALI MESLEK BİLGİSİ SINAVI :
a. Her adaya branşı ile ilgili 4 adet soru sorulacaktır.
b. Her soru 25 puan değerlendirilir. Bu sınavda başarılı olabilmek için en az 60 ve üzerinde puan almak gerekmektedir.
c. TOPÇU, SERDÜMEN, PORSUN, SINIFLARINA Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığı/Altınova-YALOVA adresinde uygulamalı meslek bilgisi sınavı yapılacaktır.
ç. MOTORCU, ELEKTRİKÇİ, YARASAVUNMACI SINIFLARINA Derince Eğitim Merkezi Komutanlığı/Derince-KOCAELİ adresinde uygulamalı meslek bilgisi sınavı yapılacaktır.
d. SIHHİYE, DENİZ PİYADESİ (YÜKSEK HAZIRLIK SEVİYELİ KOMANDO), DENİZ PİYADE (GÜVENLİK), AŞÇI SINIFLARINA Deniz Harp Okulu Komutanlığı Tuzla/İSTANBUL adresinde uygulama sınavı yapılacaktır.
e. KURBAĞA ADAM VE MAYIN HARBİ DALGICI SINIFLARINA ayrıca uygulama sınavı yapılmayacaktır.
Uygulamalı sınavdan başarılı olan adaylar bir sonraki aşama olan Mülakat Sınavına girecektir. Mülakat Sınavı Uygulamalı Meslek Bilgisi Sınavından bir sonraki gün Deniz Harp Okulu Komutanlığı Tuzla/İstanbul adresinde yapılacaktır.
5. MÜLAKAT SINAVI :
Mülakat Sınavı Deniz Harp Okulu Komutanlığı Tuzla/İstanbul adreslerinde yapılacaktır.
a. Mülakatlarda adaylar;
(1) Genel görünüm,
(2) Anlatım ve ikna kabiliyeti,
(3) Ses tonu ve konuşma düzgünlüğü,
(4) Kendine güven,
(5) Kendini ifade etme
(6) Psikolojik durumu
ve bunun gibi açılarından değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
b. 100 puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılacaklardır.
6. GENEL DEĞERLENDİRME VE SIRALAMA:
Genel Değerlendirme Notu; genel kültür sınavı notunun % 20'si, meslek bilgisi sınavı notunun
% 30'u, fiziki yetenek testi notunun % 10'u, uygulamalı meslek bilgisi sınavı notunun % 20'si ile mülakat sınavı notunun % 20'sinin toplamıdır. Yazılı sınavda meslek bilgisi sınavı yapılmayan sınıfların (Topçu, Porsun, Aşçı, Kurbağaadam, Mayın Harbi Dalgıcı) değerlendirilmesinde uygulamalı meslek bilgisi sınav notunun % 50'si alınır.
Deniz Piyadesi (Yüksek Hazırlık Seviyeli Komando) ve Kurbağa Adam Hariç
Tüm Sınıflara Uygulanacak Kriterler
ŞINAV - MEKİK |
. KOŞU |
|||
YAŞ GRUPLARI |
21-25 |
YAŞ GRUPLARI |
21-25 |
|
TEKRAR SAYISI |
NOT |
TEKRAR SAYISI |
NOT |
|
60 |
100 |
6.30-6.39' |
100 |
|
59 |
99 |
6.40-6.49' |
98 |
|
58 |
98 |
6.50-6.59' |
94 |
|
57 |
97 |
7.00-7.09' |
90 |
|
56 |
96 |
7.10-7.19' |
85 |
|
55 |
94 |
7.20-7.29' |
75 |
|
54 |
92 |
7.30-7.39' |
65 |
|
53 |
90 |
7.40-7.49' |
55 |
|
52 |
89 |
7.50-7.59' |
50 |
|
51 |
88 |
8.00-8.09' |
40 |
|
50 |
87 |
8.10-8.19' |
36 |
|
49 |