Her yıl 10 bin bilişim ve teknoloji uzmanı alınacak

Türkiye'nin yaptığı 10 yıllık istihdam projesine göre, teknoloji ve bilişim sektörünün gelişimine bağlı olarak her yıl 10 bin teknoloji ve bilişim uzmanı alınacak.

MEMURLAR - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde hazırlanan ulusal istihdam stratejisi ve eylem plana göre tarım dışı sektörde kayıt dışı istihdam oranının 2023 yılında yüzde 15'in altına indirilmesi öngörülüyor.

Girişimcilik teşvik edilecek

Planla işsizlik oranının 2023 yılı itibarıyla yüzde 5 düzeyine indirilmesi hedeflenirken, istihdam oranı da aynı dönemde yüzde 55'e yükseltilecek. Bugün gazetesinden Mustafa Yağmurlu'nun haberine göre, istihdamda ihracatta sınıf atlatacak teknoloji yatırımlarına ağırlık verilmesi hedeflenirken bilişim sektörüne yönelik yatırımların artırılması da planlanıyor. Bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik yatırımların artırılması konusu stratejik hedefler arasında yer alırken, konuya ilişkin temel amaç şu sözlerle anlatılıyor: "Sektöre yönelik işgücünün niteliği geliştirilecek. Girişimcilik teşvik edilecek yeni ürüne teknoloji geliştirme yönelik araştırmalar desteklenerek sektördeki istihdam artırılacak." TÜİK verilerine göre 2012 yılı itibarıyla bilgi ve iletişim sektöründe 238 bin çalışan bulunuyor.

10 yılda yüzde 50 artacak

Her yıl 10 bin bilişim uzmanı yetiştirilmesini hedefleyen plana göre bilgi ve iletişim sektöründe istihdam edilen kişi sayısı 10 yıl sonra yüzde 50 oranında artırılmış olacak. Bu alandaki araştırmalar desteklenirken, girişim ve ihracat teşvikleri de artacak.

İŞKUR personeli artacak

Fırsat eşitliği, işi değil insanı koruma, işverenlere ek yük getirilmemesi gibi ilkelerin belirlendiği 10 yıllık yol haritası kapsamında 8 bin 436 olan İŞKUR personeli sayısının da 2015 yılında 12 bine çıkarılması öngörülüyor.

Bankalar engelli çalıştıracak

Ulusal İstihdam Stratejisi (2014-2023) kapsamında bankacılık sektöründeki istihdamın 10 yıl içerisinde yüzde 28 oranında artırılması hedefleniyor.  Sektördeki engelli istihdamı ise önümüzdeki yıl sonuna kadar yüzde 10 oranında artmış olacak. İnşaat sektöründeki istihdam oranı ise strateji döneminde yüzde 160 oranında artırılması hedefleniyor.