1 milyon 250 nitelikli eleman bulunamıyor!

Türkiye'de kalifiye eleman ihtiyacı bir türlü giderilemiyor. Çözümü ise yabancı işçiler olacak.

Türkiye'de kalifiye eleman ihtiyacı bir türlü giderilemiyor. İşveren aradığı 1 milyon 250 nitelikli elemanı, 2,5 milyon kişinin işsiz olmasına rağmen bulamıyor.

Zaman gazetesinin haberine göre; Hükümetin 2014 programına göre, bu sorunu çözmek için, ihtiyaç duyulan alanlarda yabancı işçi çalıştırılmasının önü açılacak. Nitelikli yabancı işgücü artırılırken yabancı kaçak işçi sayısı azaltılacak. Tespit edilen alanlarda nitelikli işçinin çekilebilmesi için üniversite, sanayi, kamu ve araştırma merkezleri arasındaki işbirliği geliştirilerek uygun ortam hazırlanacak.

Kalifiye eleman sorununu çözebilmek için nitelikli yabancı işçiler ile gurbetçilerin Türkiye'ye çekilmesi hedefleniyor. Buna göre önce ihtiyaç duyulan alanlar belirlenecek. Yurtdışında çalışan nitelikli insan gücünün Türkiye'ye katkısı sağlanacak. Ancak uygulamanın nitelikli işçi gücüyle sınırlı kalmayacağı ve Türkiye'nin yabancı işçi cennetine döneceği endişesi hakim. Halen Türkiye'de yaklaşık 500 bin yabancı işçinin kaçak çalıştığı biliniyor. Yabancı işçiler, özellikle çocuk ve yaşlı bakımı başta olmak üzere pek çok sektörde 400-500 lira ücretle kayıt dışı istihdam ediliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından ortak yürütülecek çalışma ile nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyulan alanlar belirlenecek. Bu ihtiyaç doğrultusunda yurtdışından nitelikli insan gücü Türkiye'ye çekilecek. Meslek sahibi gurbetçi Türklerin de bu kapsamda Türkiye'ye çekilmesi hedefleniyor. Bu amaçla öncelikli olarak Türkiye'de ihtiyaç duyulan alanlarda yurtdışında yaşayan gurbetçi Türkler ile nitelikli yabancılara yönelik envanter çalışması yapılacak. Bunun ardından gerekli yasal düzenlemelerin yapılması sağlanacak. Daha sonra ise tespit edilen nitelikli işgücünün Türkiye'ye çekilebilmesi için üniversite, sanayi, kamu ve araştırma merkezleri arasındaki işbirliği geliştirilerek uygun ortam hazırlanacak. Bu kapsamda kendi alanında uzman, bilimsel çalışmalarda isim yapmış yabancıların tersine beyin göçü kapsamında Türkiye'ye getirilmesi de sağlanacak. Türkiye'de çalışma ve araştırma ortamlarının uygunluğu da temsilcilikler eliyle yürütülecek tanıtımlarla yabancılara aktarılacak.

Yeni strateji kapsamında kalifiye yabancıların kayıtlı çalışması teşvik edilirken halen yaygın olan kaçak yabancı işçiliğin de önüne geçilmesi planlanıyor. Türkiye, kaçak yollardan gelen yabancı işçilerin akınına uğruyor. Tahminlere göre Türkiye'de en az 500 bin yabancı kaçak işçi çalışıyor.

Yabancı kaçak işçilerin çalıştıkları işlerin başında ev işleri, çocuk bakıcılığı, tekstil, turizm, tarım ve madencilik geliyor. Kaçak işçiler özellikle temizlik ve ev işlerinde yatılı olarak tercih ediliyor. Ucuz işçilik yanında çoğunluğunun üniversite mezunu olması ve yatılı kalabilmeleri, ev işleri ile çocuk bakıcılığında tercih edilmelerini sağlıyor. Yakalanıp sınır dışı edilen yabancı işçiler, kısa bir süre sonra geri dönüyor. Girişlerin tamamı turist vizesiyle yapılıyor.Yabancı kaçak işçiler sebebiyle devletin vergi ve SSK prim kaybı ile birlikte ülkenin yıllık toplam kaybının ise 5 milyar lirayı aştığı tahmin ediliyor.