1064 gümrük memuru yer değiştirdi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda çalışan Bin 64 personelin yer değiştirmesi yapıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı taşra teşkilatı halen 81 Ticaret İl Müdürlüğü, 16 Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ve buna bağlı 154 Gümrük Müdürlüğü, 29 Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ile 23 Tasfiye İşletme Müdürlüğü bünyesinde toplam 12 bin 605 personelle hizmet sunmaktadır. Toplam 19 bin 480 kadro ve sözleşmeli pozisyona sahip bulunan Bakanlığımızda 14 bin 971 personel görev yapmaktadır.

Kurum içi yer değiştirmeler 2008 yılından bu yana elektronik atama usulüyle yapılmakta olup, bugün itibariyle taşra teşkilatı ve döner sermaye işletmelerinde rotasyona tabi görev yapan toplam 11 bin 19 personelden, bin 64 personelin 2013 yılı rotasyon dönemi itibariyle bölge hizmet süresini dolmuştur.

Bölge hizmet süresini dolduran 119 personel bölge amiri ve üstü unvanlarda bulunan ve e-atamaya tabi olmayan personeldir. Bakanlığımızca yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmiştir:

"Bölge hizmet süresini dolduran 137 personel Yer Değiştirme Kurulumuzca yer değişikliğine tabi tutuldu, mazeretleri uygun bulunan 267 personelimiz ise yine Yer Değiştirme Kurulumuzca yönetmelik hükümleri çerçevesinde yerinde bırakıldı. Çeşitli nedenlerle yer değişikliğine tabi tutulmayan 107 personel ise kapsam dışında bırakıldı.

Bölge hizmet süresini dolduran 563 personelin ataması ise otomatik olarak e-atama programı marifetiyle yapılacak. Ayrıca, çalışma süresini doldurmadan mazereti nedeniyle atanma talebinde bulunan 285 personelden 57 personelin mazeretleri Yer Değiştirme Kurulumuzca uygun görülerek atamaya tabi tutuldu.

Bölge Müdür Yardımcısı, Müdür, Müdür Yardımcısı ve Bölge Amiri unvanlarında görev yapan personelle x-ray operatörü, dedektör köpek idarecisi ve gemi arama operatörlerinin görev yeri değişiklik işlemleri, yönetmelik kapsamında Yer Değiştirme Kurulu tarafından gerçekleştirildi. Bu değerlendirme yapılırken de müdürlerimizin deneyimleri, liyakatleri ve birikimleri dikkate alındı."

Atamaya tabi personelin, web ortamında aldığı şifreyle e-atama portalına girerek atanabileceği idareler arasından tercihte bulunduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Gerek hizmet puanının hesaplanmasında gerekse tercih aşamasında personelin itirazına imkan verilmekte ve yapılan itirazlar titiz bir inceleme ile değerlendirilmekte ve gerektiğinde sistem üzerinden düzeltmeler yapılmaktadır. Dolayısıyla, personelin mağduriyetine yol açmadan şeffaf ve adil bir ortamda personelin hizmet puanı ve tercihine dayanan bir atama işlemi gerçekleştirilmektedir. Yani, bu sürecin tüm aşamaları elektronik ortamda objektif ve şeffaf bir şekilde işlemektedir."

Personelin öğrenim durumu, çalıştığı yerlerin özelliği çalışma süreleri gibi kriterlere göre belirlenen hizmet puanı, tercih sırası ve aile birliğinin muhafazası gibi temel ilkeler dikkate alınarak atanabileceği yerler tamamen bilgisayar ortamında objektif esaslara göre belirlendiğine dikkat çekilen açıklamada, söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle yalnızca rotasyonun kapsamının genişletilmediği, aynı zamanda hizmet puanı, personelin hizmet yılı ve tercihleri referans alınarak 5 hizmet bölgesi arasında elektronik ortamda objektif, tarafsız, insan unsurunu devre dışı bırakan çağdaş bir sistemle yapılması esasının benimsendiği hatırlatıldı.

Mevcut personelin rasyonel dağılımı sağlanarak olası atıl insan gücünün ihtiyaç olan yere kanalize edilmesiyle verimliliğin artırılmasının hedeflendiği vurgulanan açıklamada, bu sistem sayesinde, yapılan planlamayla personelin daha rasyonel bir şekilde dağılımına imkan sağlanmasıyla bölgeler arası personel dengesinin kurulması, personelin kurum içi atanma usullerinin belirli kural ve esaslara bağlanması, kamu yararı ve hizmetin gereklerini ön planda tutan bir anlayıştan hareketle, görevde verimliliği artırmak ve yurdun değişik hizmet bölgeleri ve alanlarında görev yapmalarını sağlayarak hizmetin yaygınlaşmasını temin etme amacının güdüldüğü bildirildi.

Personel arasında da eşitlik ve adalet duygusunun tesis edilmesi, atamalar konusunda personelde oluşması muhtemel kuşkuların tümüyle ortadan kaldırılması, idareye olan güvenin mutlak surette sağlanması hedeflerine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Süreç değerlendirildiğinde, 2008 yılından itibaren bilgisayar ortamında kura atamalarının başlamasından bu yana hem personel arasındaki memnuniyetin arttığı hem de her atama döneminde yaşanan birilerini aracı kılma arayışlarında çok önemli ölçüde azalma yaşandığı görülmektedir. 2013 yılı atama döneminde, bütün unvanlarda toplam bin 64 personelin halen görev yaptığı bölgelerdeki sürelerini doldurmaları nedeniyle atamacı konumda oldukları tespit edildi. Bunlardan Yönetmelikte belirlenen sağlık, eş durumu veya diğer mazeret taleplerinde bulunarak bu durumlarını belgeleyen personelin durumları Yer Değiştirme Kurulunda görüşülerek karara bağlandı. Özellikle eş durumundan tayin talebinde bulunanlarda aile biriminin korunabilmesi amacıyla, 217 sayılı KHK kapsamına giren tüm kamu personeli kamu görevlisi (memur) gibi değerlendirilerek çalışanların bu konuda herhangi bir mağduriyet yaşamamasına özen gösterildi. Bölge Amiri ve üstü unvanlarla sağlık, eş ve diğer mazeretler kapsamında 742 personel dosyası Yer Değiştirme Kurulumuzca değerlendirildi, bunlardan 407 personelin talebi kurulca mevzuata uygun bulunarak e-atama dışında atamaları yapıldı veya yerinde bırakıldı."

Bunun dışında gerek mazereti yerinde görülmeyen gerekse herhangi bir mazeret beyanında bulunmayan toplam 563 personelin atamasının ise elektronik ortamda e-atama sistemiyle gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, e-atama yöntemiyle atamada, daha önceki yıllarda yaşanan sıkıntılar, özellikle personelin gitmek istediği veya gitmek istemediği ya da yerinde kalmak yönündeki tavassutların önüne geçilmiş olacağı vurgulandı.