2016 çalışma hayatı nasıl olacak Soylu açıkladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, NTV canlı yayınında dün açıklanan asgari ücret başta olmak üzere 2016 çalışma hayatına ilişkin hayata geçirilecek reformlara ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı.

Soylu, NTV canlı yayınında dün açıklanan asgar
i ücret başta olmak üzere 2016 çalışma hayatına ilişkin hayata geçirilecek reformlara ilişkin değerlendirmeler yaptı.

NTV'de soruları yanıtlayan Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, ''Asgari ücret artışı enflasyonu 0,5-0,8 puan etkiler. Artışın ek maliyeti 20 milyar lira'' dedi.

İşte Soylu'nun o açıklamalarından çarpıcı satırlar: 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda son toplantısını yaptı ve asgari ücretin 2016 yılı için net bin 300 lira olarak belirlendiği açıklandı.

Asgari ücretteki artıştan kaynaklı maliyetin karşılanması için işverenlere sağlanacak desteğin devlete maliyeti ne kadar?

Bu konuda 2 Aralık'ta başlayan bir sürecimiz oldu. Bin 300 liralık asgari ücretin bir hükümet tasarrufu olduğunu ve kamuoyuna verilen bir söz olduğunu bunu işçi ve işverenle paylaştık. İşveren bizi de gözetmenizi isteriz dedi. 2003 yılından itibaren partimiz gerek asgari ücretler olsun gerek dar gelirliler olsun bütün bunların enflasyonlara ezdirilmemesi refah payının artması için gayretlerini ortaya koymuştur.

Asgari ücret artışının istihdama etkileri konusundaki öngörünüz?
Ortalama enflasyona etkisi 0,5-0,8 en fazla 1 olacağı ifade edilmektedir. İstihdamda ise kısmi bir azalma olabileceği söylenmektedir. İşverenlere verdiğimiz destekle bunun da ortadan kalkacağını yönelik tedbirler bütünü aldık. Asgari ücret artışı büyümeyi 1 puan yukarı çekebilir. İşverene en üst seviyede destek verdik. İşverenler asgari ücretli başına 110 lira destek alacak. Yani işverenin 274 liralık ek maliyetinin yüzde 40'ını karşılıyoruz. Asgari ücretin bin liradan bin 300 liraya çıkmasına ek yük 20 milyardır.



Eylem planına göre 3 ay içinde adım atılacak en önemli düzenlemelerden biri kıdem tazminatı. Nasıl bir sistem öngörülüyor? Kıdem tazminatı fonu mu kurulacak?

Her yüz çalışanın 85'i kıdem tazminatını alamıyor. 30 yıl bir işyerinde çalışacaksın ertesi sabah işyerine gideceksin iflasla karşı karşıya kalacaksın emeğin iki elinin arasından uçup gidecek. Sendikalarla birlikte işveren alemiyle birlikte bunu değerlendireceğiz. Bireysel emeklilik sistemi var. 6 milyon kişi bu sistemin içinde. Devletin de yüzde 25 katkısı var. Sen 400 lira veriyorsan 100 lira da ben veriyorum. Bir insanın bankada biriken kıdem tazminatını alabilmesi sağlanmalı.