4/C'lileri kurtaracak çözüm önerileri

4/C'liler için kadro savaşının devam ettiğini belirten Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Torba Yasa ile 23 bin 4/C'nin başka bir istihdam biçimine geçmeleri için mücadele ediyoruz dedi.

Öteden beri 4/C'lileri ve onların sorunlarını önemsediğini belirten Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 4/C'liler ile ilgili çözüm önerilerini anlattı...

İŞTE GÜNDOĞDU'NUN 4/C ÖNERİLERİ

23 bin 4 C'limiz var, Bunlar geçmişte bir işi varken özelleştirmeler sonrası işsiz kalanlar. Bir kısmı da önceki iktidarlarla başlayıp devam eden, bir kısmı da bu iktidar zamanında ama bunlar daha önce  işçi sendikalarına üyeydi. TÜRK-İŞ ‘e vs...

- Peki  sizin kucağınıza niye verildi ?

- Orada işsiz kalınca bunlar ne işçi, ne memur, boşlukta kaldılar. O zaman biz TÜRK-İŞ  Genel Başkanı Mustafa  Kumlu'nun davetiyle HAK-İŞ'in o zamanki  Genel Başkanı Salim Uslu ve ben, Sayın Başbakana çıktık. Bunlara, her yılına 1500 TL civarı kıdem tazminatı, seyyanen 140 TL zam aldık, 10 aylık çalışma süresini 11 aya çıkarttık.

Bunlar ne işçi ne memur, hiçbir yere üye olamıyorlardı.  MEMUR-SEN‘e  bağlı BÜRO MEMUR-SEN sendikamızın açtığı dava ile memur sendikalarına üye olabilirliğini sağlatmış olduk. Geçen yıl da toplu sözleşmede  11 ay çalışma sürelerini 11 ay 28 güne çıkardık. Geçen yılın en karlısıydı. Şimdi hedefimiz onların memur kadrosuna geçmeleri, olamayacaksa işçi kadrosuna geçmelerinin sağlanması. Yani savaşımız şu;  4 C'den bu arkadaşları kurtarmak lazım.  Çünkü 4 C, aile yardımı gelmesine engel, seyyanen zamma engel, başka iyileştirmelere engel, her şeye engel..

- Halen ne kadar 4 C'li var?

- 23 bin  4 C'limiz var, arkadan da özelleştirme ile gelebilecekler var.  Şimdi torba kanunla bunların 4 C dışında bir istihdam biçimine geçmeleri için mücadele ediyoruz.  Önceliğimiz 4 A, olmazsa 4 B  olmazsa 4 D. Yani kadrolu memur, sözleşmeli memur ya da kadrolu işçi (kamu işçisi) gibi üç planımız var. Bunlar üzerinde çalışıyoruz olmazsa bunları toplu sözleşme masasına 1 Ağustosta taşıyacağız. Elbette biraz önce ifade ettiğim öğretmenlerin ve öğretim elemanlarının 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile geri bırakılmış olmaları, ek ödemelerin emekliye yansımaması, evli çiftlerin çalışmayan eşinden dolayı memuriyet devam ediyorken 159 TL eş yardımı alıyorken emekliye ayrıldığı gün, hanımından boşanmış muamelesi çeken devlet anlayışından kurtulup emeklilere de çalışmayan eş için yardımın devam etmesi ve 30 yıllık çalışma süresi sınırının kaldırılması gibi onlarca konuyu şu anda arkadaşlarımızla hazırlıyoruz. Güçlü bir şekilde masaya oturacağız.