Aile hekimlerine mecburi nöbet geliyor

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, 'Torba Yasa'yla getirilecek yeni düzenlemeyle birlikte aile hekimlerinin mecburi hizmetinin kaldırılacağını, ayda en az 16 saat nöbet tutacaklarını söyledi.

Bakan Müezzinoğlu, işsiz Yunan doktorlarını da Türkiye'de çalışmaları için davet etiğini belirtti.

Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde Safran Resort Otel'de düzenlenen 'Sağlık Bakanlığı Koordinasyon, Bilgilendirme ve Paylaşım Toplantısı'na katılan Bakan Müezzinoğlu, sağlıkta başarı için tüm sağlık çalışanlarından samimiyet, saygınlık, duyarlılık değerleriyle çalışmalarını istedi. Türkiye'de 75 milyonun sağlığının iyi bir noktaya geldiğini söyleyebileceklerini belirten Bakan Müezzinoğlu, aile hekimliğinin önemine değindi.

Aile hekimlerinin sorumlu oldukları aileleri tanıması gerektiğini kaydeden Müezzinoğlu, "Geçtiğimiz yılların büyük başarılarından biri aile hekimliği. Bu sistemimizi olması gereken idealden uzaklaştırarak günlük rutine razı olacağımız bir yapıya asla mahkum etmemeliyiz. Aile hekimi, bütün ailenin hekimi olabilmeli, ailenin bütününü kucaklayabilmeli" dedi.

ZORUNLU HİZMET VE MUAFİYETİ

Torba yasayla aile hekimlerinin zorunlu hizmetinin kaldırılacağını açıklayan Müezzinoğlu, gelecek 10 yılda aile hekimlerinin sağlık sisteminin en önemli birimlerinden biri olacağını vurguladı. Sağlık bilincini, sağlık okur yazarlığını ve 75 milyonun sağlık anlayışını üst noktaya taşıyabilecek bir yolculuğu aile hekimleriyle yapacaklarını anlatan Müezzinoğlu, bu nedenle konuyla ilgili yasal düzenleme yapacaklarını söyledi.

Konuya ilişikin torba yasanın gelecek hafta görüşüleceğini vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, "Aile hekimleriyle ilgili 2 önemli düzenleme yapılacak. Aile hekimlerimizin uzaktan eğitimle uzman olabilmeleri zaten yasal düzenlemede var. Ama mecburi hizmet zorunluluğunu kaldırarak onların eğitimlerini daha bir basamak yukarı taşıyabilmeyi istiyoruz" dedi.

AİLE HEKİMLERİNE AYDA İKİ KEZ 8'ER SAATLİK NÖBET

Yasayla aile hekimlerinin de nöbet tutmasına olanak sağlayacaklarını anlatan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Sağlık çalışanları 24 saat esasıyla çalışır. Türkiye'nin hekim sayısının 3'te 1'ini mesleğinin tamamı boyutunda nöbetten ari bir meslek gibi kabul etmek bana göre bu mesleğe yapılabilecek en büyük kötülüklerden biri olacaktır. Neticede bizim aile hekimimiz komfizyonla (patolojik zihin bulanıklığı), eklemsiyle (hamilelikte oluşan bir hastalık), enfarktüsle (kalp krizi) karşılaşmayacak mı? Dolayısıyla hastaneden, acilden, nöbetten koparak bir mesleğin saygınlığını devam ettirebilmesi mümkün değil. Zaman zaman arkadaşlar bize, 'Bize angarya yüklüyorsunuz' diyor. Hayır, derdimiz ihtiyacımızı çözmek. Önümüzdeki yıllarda sağlığımızın en güçlü iki unsurundan biri aile hekimliğini gördüğümüz için ayda en az 2 nöbet, 8'er saatten en az 16 saatlik bir nöbeti yasal düzenlemeyle getiriyoruz."

YUNAN DOKTOR GELİYOR

Basında yer alan '7 bin Yunan hekim iş arıyor' haberlerini hatırlatan Müezzinoğlu, Yunan hekimleri Türkiye'ye davet ettiğini belirterek, 1000 Yunan doktorun Türkçe kursuna gittiğini söyledi. Yunan doktorların Türkiye'de çalışmak istediğini vurgulayan Müezzinoğlu, "10 Kasım'da Selanik'e gittiğimde Selanik Tabip Odası ile görüşmem oldu. 1000'e yakın hekimin Türkçe kursuna gittiğini, Türkiye'de çalışmak istediklerini öğrendim. O topraklarda doğmuş biri olarak çok mutlu oldum" diye konuştu.

TAM GÜN YASASI

Türkiye'nin sağlık hizmeti sunumunda dünya standartlarını büyük oranda yakaladığını kaydeden Müezzinoğlu, Tam Gün Yasası'yla üniversite öğretim üyeleriyle ilgili düzenlemenin 1 hafta içinde tamamlanacağını söyledi.

SAĞLIK MESLEK LİSESİ DÜZENLEMESİ

Sağlık meslek liselerine gelecek yıldan itibaren kayıt yaptıran öğrencilerin artık hemşire ve ebe olarak mezun olamayacağını da söyleyen Müezzinoğlu, mevcut öğrencilerin hak kaybı yaşamayacağına değindi. Bakan Müezzinoğlu, gelecek yıldan itibaren kayıt olan öğrencilerin hemşire ve ebe yardımcısı olarak mezun olacağına değindi. Bakan Müezzinoğlu'nun konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.