Artık çipsiz madenci kalmayacak!

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü İnan, "Önemli iş güvenliği ekipmanlarından birisi olan çipli baş lambalarını yer altındaki 7 bin 500 işçimizin tamamı kullanacak" açıklamalarında bulundu.

MEMURLARTürkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan madencilerin ocak içerisinde nerede olduğunu gösteren çipli baş lambalarını yaygınlaştırma hedefi doğrultusunda, özellikle göçük gibi iş kazalarında mahsur kalan işçilerin yerinin tespit edilmesinde büyük kolaylık sağlayan ekipmandan 3 bin 250 adet daha satın alınacak.

Taş kömürü üretiminin başladığı yıl olarak kabul edilen 1848'den bugüne kadar ocaklarda yaşanan kazalarda 5 bini aşkın madencinin öldüğü havzada, işçilerin hayatını kaybetmesine en fazla neden olan kazaların başında gelen göçüklerin önlenmesi ve kurtarma çalışmalarının hızla yapılması önem taşıyor.

Sevdikleri ve iş arkadaşları tarafından "hayırlı işler" yerine "uğurlar olsun, Allah'a emanet ol" denilerek yolcu edilen madenciler, baretlerinin ışığıyla aydınlattıkları yerin metrelerce altında, kazdıkları her bölge için uzunlukları 4-5 metreyi bulan maden direklerini baltayla keserek tahkimatlar yapıp göçüklere karşı önlemler alıyor.

Kömür üretimi sırasında tavanın çökmesi ya da kazılan kömürün madencilerin üzerine kayması sonucu yığınların altında kalan işçilere en kısa sürede ulaşılması için TTK tarafından da tedbirlerin yanı sıra yatırımlara da ağırlık veriliyor.

Bu kapsamda Türkiye'de ilk defa sinyal veren özellikte baş lambalarını kullanmaya başlayan kurum, 3 bin 250 ekipman daha satın alarak Armutçuk ve Üzülmez ocaklarında da sistemi yaygınlaştırmayı planlıyor.

- Sinyal yayıcı, batarya boşalsa da bir hafta çalışmaya devam ediyor

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baş lambalarının içindeki çip sayesinde olası bir göçük durumunda yayılan sinyalle madencilerin yerinin anında tespit edilebildiğini, kurtarma çalışmalarının da böylece hızlı şekilde sürdürülebildiğini söyledi.

Baş lambalarındaki sinyal yayıcının, cihazın bataryasının boşalmasının ardından bile 1 hafta süreyle çalışmaya devam ettiğini anlatan İnan, "Kuyu başlarında ve katlarda algılayıcılar var. Bu algılayıcılar, madencilerin üzerlerindeki çipi okuyor. İşçilerin baretlerindeki lambalara entegre edilen sistem sayesinde madencilerimizin hangi noktada olduklarını istediğimiz anda yer üstünden görebiliyoruz. Olası bir iş kazası sonrası sinyal tarayıcıyla yapılan taramada 25 metre mesafede göçük altında da kalsa madencilerin yeri tespit edilebiliyor" ifadesini kullandı.

İnan, 22 Ekim'de yapılacak ihaleyle müessese müdürlüklerinden Armutçuk için bin 500, Üzülmez'e ise bin 750 baş lambası satın alınacağını dile getirerek, lambalara entegre edilen çip sayesinde madencilerin yer altında hangi noktada olduklarını görebilmenin iş güvenliği açısından büyük kolaylık olduğunu anlattı.

Olası bir göçükte lambalardan alınan sinyaller doğrultusunda işçilerin yerini net belirleyebildiklerine işaret eden İnan, "Zaman kaybı yaşamadan iş kazalarına müdahale etmek madencilikte yaşam kurtarıyor. Önemli iş güvenliği ekipmanlarından olan çipli baş lambalarını yer altındaki 7 bin 500 işçimizin tamamı kullanacak" diye konuştu.

Madenciler de çipli baş lambalarıyla kendilerini daha güvende hissettiklerini dile getirdi.

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde görevli elektronik mühendisi Orsun Ersoy da çipli baş lambalarının çalışma sistemi ve ocak içerisindeki madencilerin nerede olduğunu gösteren bilgisayar sistemi konusunda bilgiler aktardı.