Asansör faciası davası görülmeye başlandı!

İstanbul Şişli'de 10 işçinin ölümüne neden olan asansör faciası davası bugün başladı.

MEMURLAR - İstanbul Şişli'de 10 işçinin ölümüne neden olan kazaya ilişkin dördü tutuklu 25 sanığın ''taksirle ölüme sebebiyet vermek'' suçundan 22,5'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

İstanbul Mecidiyeköy’de 10 işçinin öldüğü asansör faciasıyla ilgili dava başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanıklar Adem Akyıldız, Murat Artimur, Önder Türksoy ve Turgay Dalkılıç ile tutuksuz 21 sanık ve mağdur-müşteki avukatları hazır bulundu.

Davada dördü tutuklu 25 sanığın ''taksirle ölüme sebebiyet vermek'' suçundan 22,5'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Duruşma öncesi açıklama yapan Avukat Güray Dağ, ''Maalesef gerçek sorumlular bu davada da yargı önüne çıkarılmıyor. Şimdi göstermelik bir yargılama yapılıyor. 25 işçi yargılanıyor aslında. Sorumlu olarak, günah keçisi olarak 25 işçi seçildi. Onların günahı diğer arkadaşları gibi hayatlarını kaybetmeyip, hayatta kalacak kadar şanslı olmaları. Şanslı oldukları için bugün sanık sandalyesindeler" ifadelerini kullandı.

İnşaat İş Sendikası adına açıklama yapan Mustafa Adnan Akyol da bu tür olaylara sebep olanlardan bir şey beklemediklerini belirterek, ''Defalarca söyledik, işçilerin içinde olmadığı yasa yapmanın hiçbir anlamı yok diye. Patronların ve hükümetin de zihniyetini biliyoruz. İş cinayetlerine karşı aldıkları önlem, iş cinayeti olmayan şantiyelere ödül vermek. Ben 30 yıldır ölmüyorum. O zaman bana da ödül vermek zorunda kalacaklar" diye konuştu.

Kazada hayatını kaybeden işçilerden İsmail Sarıtaş'ın ailesinin avukatı Gülsüm Karacan ise facia öncesi ölümle sonuçlanmayan iş kazalarının ardından yeterli önlemlerin alınmadığını söyledi.

OLAY NASIL OLMUŞTU?

Şişli'de 6 Eylül'de, eski Ali Sami Yen Stadı arazisindeki inşaatta malzeme ve işçi taşıyan asansörün 32'nci kattan zemine düşmesi sonucu 10 işçi hayatını kaybetmişti.

Kazaya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı tarafından hazırlanan iddianamede, dördü tutuklu 25 sanık hakkında "taksirle ölüme sebebiyet vermek'' suçundan 2,5 yıldan 22,5'ar yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

Soruşturma kapsamında, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Yunus Emre Torun, Mehmet Torun, Lütfü Vardı, Abdülvahit Kaplan, Tuncer Akarçay, Haluk Okur, Bektaş Ateş ve Özmen Özmenoğlu hakkında ''taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek'' ve ''yargı görevini yapanı etkileme'' suçundan kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmişti.