Asgari ücret 2 bin lira olabilir mi?

İstanbul Genç İşadamları Derneği Başkanı Hüseyin Ataol, gelir dağılımı ve sosyal adalet kavramlarına dikkat çekerek "asgari ücret ez az 2 bin lira olmalı" dedi.

İstanbul Genç İşadamları Derneği (İGED) Başkanı Hüseyin Ataol, bir grup basın mensubu ile dernek faaliyetlerini ve ülke ekonomisini değerlendirdiği toplantıda gelir dağılımı ve sosyal adalet kavramlarına dikkat çekerek "asgari ücret ez az 2 bin lira olmalı" dedi.

Haber 7'den Hakan Göksel'in haberine göre İstanbul Genç İşadamları Derneği (İGED) Başkanı Hüseyin Ataol, İstanbul Divan Otel'de bir grup basın mensubu ile bir araya gelerek İGED'in faaliyetleri konusunda bilgi verdi.

2002 yılında Şişli merkezli kurulan 700 genç üyeye sahip İGED 12-13 milyar TL'yi ciroya sahip bir dernek üyeleri sayesinde toplam 70-100 bin kişiye istihdam sağlıyor. İGED üyelerinin yüzde 30'u inşaat, yüzde 30'u IT, yüzde 25'i tekstil geri kalanı da hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor. MARİFED, TUSKON gibi çatı kuruluşların altında faaliyet gösteren derneğin yaş ortalaması 38 ve dernek üyelerinin yüzde 40'ı ihracat yapıyor. İstanbul'un bütününe hitap eden İGED dışında genç işadamları derneği yok.

Asgari ücret minimum 2 bin lira olmalı

İstanbul Genç İşadamları Derneği (İGED) Başkanı Hüseyin Ataol, dünyanın değiştiğini, yeni sektörler ve iş alanları ortaya çıktığını, Türkiye'ye gelen para iyi değerlendirildiği sürece büyük grupların satılmasının Türkiye açısından faydalı olduğunu söyledi.

Gelir dağılımı ve sosyal adalet kavramlarını da önemsediklerini aktaran Ataol gelirin tabana yayılmasının önemine işaret ederek, "Gelirdeki artışın tabana yayılması gerekiyor. Zenginler daha zengin olmaya devam ediyorlar ama milli gelirdeki artışı tabana iletemediğiniz sürece ileride toplumsal sorunlar doğurabilir. Bugün asgari ücret minimum 2 bin lira olmalı. İşsizlik var ama kalifiye eleman bulmakta da zorlanıyorsunuz. " dedi.

"Afrika bölgesine ufak sermayelerle giderseniz batmaya mahkumsunuz"

İGED'in faaliyetleri konusunda basın mensuplarını bilgilendiren Ataol, Türkiye'de pazarın daraldığına, karlılık oranlarının azaldığına işaret eden İGED Başkanı Hüseyin Ataol, Afrika gibi cazip pazarlarda yeni yatırımların peşinde olduklarını söyledi.

İGED Başkanı Hüseyin Ataol, Afrika gibi pazarlarda yatırım yapmanın kolay olmadığını belirterek, "Afrika bölgesine ufak sermayelerle giderseniz batmaya mahkumsunuz" uyarısını yaptı.

Afrika ülkelerini sık sık ziyaret ederek, işadamlarının bölgede ticari ilişkilerde bulunduğunu anlatan İGED Başkanı Ataol Türkiye'de pazarın daraldığına, karlılık oranlarının azaldığına işaret etti. Ataol, dernek olarak işadamlarının işbirliği ve konsorsiyum yaparak büyük projelere girmelerine öncülük ettiklerini de anlattı.

Hüseyin Ataol, Afrika'da yatırım yapacaklar için şu uyarıyı yaptı: "Afrika'nın ne olduğunu bilmeden oralara gidenler küçük sermayelerle iş yapamıyorlar. 200 bin dolarla iş yapacağını sananlar paralarını batırıp geldiler. Afrika ülkelerine ufak sermayelerle giderseniz batmaya mahkumsunuz. Oraya minimum 2 milyon dolar sermayeyle giderseniz başarılı ticaret yapabilirsiniz. Bunun için de güç birliği ve konsorsiyum oluşturmanız gerek. Bizim gibi işadamı örgütleri bu konsorsiyumların oluşturulmasına vesile oluyor. Gana'nın ticaret şehri Akra'da bir ofis kirası bile 20-30 bin dolar. Afrika diye geçmeyin, maliyetler çok yüksek. Kar marjları dünyanın diğer bölgelerine göre hayli iyi ama bu karlı ticareti yaparken sermayenizin de güçlü olması gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda orta ölçekli firmalar az sermayelerle iş yapabileceklerini düşündüler ve paralarını oralarda batırıp geldiler. Bundan ders çıkarmak gerekir"

İGED üyelerin bir araya gelerek sinerji oluşturduğunu ve yurt içinde ve dışında çok sayıda projelere imza attığını anlatan Ataol, "Tekstilci üyelerimiz Gana'da, inşaatçı üyelerimiz de Kağıthane'de konsorsiyum oluşturarak işler yapıyorlar. Türkmenistan'a orak iş yapan üyelerimiz var. İGED bu anlamda işadamlarının ortak iş yapabilmelerini daima destekledi, yolunu açtı. Örneğin bazı işadamlarımız da bir araya gelerek Manisa'da 1800 dönüm arazi aldı. Orada kiraz yetiştirerek ihracat yapacaklar, üzüm ve ilaç yapımında kullanılan kapari bitkisi yetiştirilecekler. Bu tip projelere bireysel sermayelerle girmek riskli ancak birlikteliklerle riski dağıtabiliyorsunuz" dedi

Rüzgarı iyi değerlendirmemiz lazım

Ataol dünya ekonomilerini de yakında takip ettiklerini ve ekonomik sıkıntı içinde olan belli Avrupa ülkelerinin Türkiye'yi kendi ekonomik açılımları için fırsat olarak gördüğünü aktardı. Türkiye'de karlı gördükleri ne varsa yabancı şirketler tarafından alındıklarına dikkat çeken Ataol, "Türkiye'de yatırım yapınca zarar etmeyeceklerini biliyorlar. Rüzgarı iyi değerlendirmemiz lazım. Türkiye para kazanma yönünden verimli bir ülke" şeklinde konuştu.

"Döviz kuru sepeti 2.15'lere geldiğinde MB'nın müdahale etmesi bekleniyor'
Hareketli günler yaşayan dolar kurundaki gelişmeleri de değerlendiren Ataol, "Bugün Türkiye'de çok büyük tekstilciler çok düşük maliyetlerle, sırf işler dönsün diye çalışıyor. Değerli TL onlar için dezavantajdı. Bizim ihracatçılar şu anda doların yükselmesinden memnunlar" dedi.

1-2 ay öncesinde dolarda böyle bir yükseliş olacağını öngördüklerini, ona göre hesapları yaptıklarını söyleyen Ataol, bugün itibariyle döviz kuru sepetinin 2.12'lerde olduğunu, 2.15'lere geldiğinde Merkez Bankası'nın kura müdahale etmesinin beklendiğini kaydetti...

"Bu iş bitti gözü ile bakıyoruz"

Türkiye ile Amerika arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın da görüşüldüğü başbakan ve beraberindeki işadamları heyetinin ABD gezisinden umutlu olduklarını da aktaran Ataol, "Üzerinde sözleşilen ABD ile serbest ticaret anlaşmasından ümitliyiz. Bu iş bitti gözü ile bakıyoruz. Çünkü ABD ile ticari potansiyelimiz komik seviyede bunun her iki ülkeye de yakışan düzeye çıkarılması gerekiyor.