Babalara da doğum izni şart!

Erkek işçi ile memur arasındaki yasal farklılıkları geçtiğimiz günlerde sizinle paylaşmıştık. Memur işçi 10 günlük haktan yararlanırken bu hak işçi babalara tanınmıyor.

Kadınlara doğum yapmaları teşvik edilmek istenirken aynı zamanda daha çok çalışma hayatına girmeleri ve istihdama katılmaları istenmektedir.

ERKEK İŞÇİYE DOĞUM İZNİ YOK

Yani “Çocuk da yaparım kariyer de” diyen kadın sayısında artış isteniyor. Ancak her ne hikmetse eşi doğum yapan erkek işçiye tek bir gün bile doğum izni yok. Bu arada doğum izin ve hakları konusunda çalışanlar arasında memur-işçi ayrımı had safhada, öncelikle bunun giderilmesi şart.

MEMUR-İŞÇİ AYRIMI GİDERİLMELİ

Memurların durumu daha iyi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince;
* Kadın memura; doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi 8 haftalık analık izni süresine 2 hafta eklenir. Ayrıca, doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü halinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.
* Kadın işçilere de 4857 sayılı kanun gereğince aynı izin süresi var. Annenin ölümü halinde işçi babaya bu izin süresi verilmiyor.
* Memur babaya 10 gün izin var, işçi babaya izin yok. 657 sayılı kanuna göre, memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine 10 gün babalık izni verilir.
* İşçi babaya ise yasal olarak hiç izin yok.