Bakan Çelik'ten akademisyen ve taşeronlara müjde!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, akademisyen maaşları ve taşeron işçiler düzenlemesine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, akademisyen maaşları ve taşeron işçiler düzenlemesine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Bakan Çelik: "Bir defa akademisyenlere ilave 1000 TL vermemiz lazım. Taşeron işçiler konusu ise Torba Yasa’da ele alınıyor. 2015’te bu konu halledilir diye düşünüyorum
."

Pazar günü Konya’da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile merak edilen bazı konular üzerine görüşme imkânı bulduk. AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Cem Zorlu’nun yanı sıra Ankara’dan ziyaret için şehrimize gelen Doç. Dr. Salih Yılmaz, Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Doç. Dr. İbrahim Arıoğlu gibi akademisyenler de Akyokuş’ta Bakan Çelik’le yaptığımız bu görüşmeye tanık oldular. Bakan Bey’le Konya’ya gelenler arasında Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da vardı. Görüşmede en dikkat çekici konu ise akademisyenlere dair zam mevzu ve taşeron işçilerin kadroya alınması durumuydu. Beraber bulunduğumuz grubun akademisyenlerden oluşması da Bakan Çelik’e ‘akademisyenlerin maaşlarını artırmayı düşünüyor musunuz?’ sorusunu yöneltmemizi zaruri kılıyordu. İşte akademisyenleri ve taşeron işçileri yakından ilgilendiren bu görüşmenin detayları...

-Konya’ya hoş geldiniz? Programlı bir ziyaret değil sanırım.

-Hoş bulduk. Tabi Konya’ya pek çok defa ziyaretlerimiz oluyor. Bu defa resmi bir ziyaret söz konusu değil. Hızlı Tren’e daha önce hiç binmemiştim. Ankara’dan hızlı trenle sabah geldik Konya’ya. Akşam da yine hızlı trenle ayrılacağız.

-Sayın Davutoğlu, kabineyi kurdu ve yine size görev verdi. Gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz.

-Başbakanımız bu ülkeye önemli hizmetler vermiş birisi. İnşallah Başbakanlık makamında da bu hizmetler artacak. Ülkemize, milletimize hayırlı olsun. Ayrıca Konya’yı da tebrik ediyorum.

-Sayın Bakanım... Etrafımız da akademisyenlerle çevrili. Uzun süredir akademik personelle ilgili bir düzenleme beklentisi var. Müsaadenizle direkt sormak istiyorum: Akademisyenlerin maaşlarını artırmayı düşünüyor musunuz?

- uzun zamandır akademik zam konusunda beklenti içerisinde olduklarını biliyorum. Bu konuda haklı oldukları da bir gerçek. Çünkü birçok gencimizin sırf maaş mevzuu dolayısıyla akademisyenliği tercih etmedikleri ve istifa ettiklerine dair şikâyetler geliyor. Bizler de bunun doğruluğunu biliyoruz. Bu konuda bakanlık olarak bir çalışma yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımızın da Başbakanlığı döneminde bu konuda gerekli araştırmanın yapılması ve düzenlemenin kendisine getirilmesi konusunda direktifleri vardı. Biz de diğer kamuda çalışanların maaş durumlarını da inceleyerek akademisyenlere unvan farkı gözetmeksizin 1000 TL zam yapılmasını uygun gördük. Bu durumu da Maliye Bakanlığına gönderdik. Onlar da kendi içerisinde bir çalışma yaptılar ve Başbakanlığa ilettiler. Bu durumda son düzenlemeye göre akademisyenlere 1000 TL zam yapılmasına dair görüşümüz, niyetimiz ve çalışmamız vardır. Son kararı yine Bakanlar Kurulu verecektir.

-Düzenlemenin çerçevesi bu şekilde mi olacak?

-Tabi ben bunu ilk aşama olarak söylüyorum. Ne yaparsak yapalım, bundan sonra yapalım. Bir defa akademisyenlerimizin maaşına 1000 TL’yi koyalım, bundan sonra başka neler yapılabilir, ona bakalım. Ben tabi kanaatlerimi iletiyorum.

-Bir de taşeron işçilerin durumu var. O hususta söyleyecekleriniz de önemli.

Taşeron işçilerin durumu yeni Torba yasada ele alınıyor. Bu konuyu detaylarıyla yasalaştırmayı planlıyoruz. Bu çalışmaya göre eskiden belediyeler ve kamu kurumları, şirket üzerinden işçi alıyorlardı. Örneğin temizlik için aldıkları işçiyi diğer alanlarda çalıştırıyorlardı. Bu yeni yasayla her kurum ihtiyacı olan işçi sayısını önceden bildirecek ve biz de ona göre ilana çıkacağız. Hatta kurumların ihtiyacı olan işçiler KPSS puanı veya bir sınav puanı kriteriyle işe girecekler. Alındıkları alanda çalıştırılabileceklerdir. Alanlarının dışında işçi çalıştırma konusunu halletmek istiyoruz. Bu durum doğru değildir.  İşçi almak isteyen kurumlar kontenjanlarını önceden bize bildirecekler ve biz de ona göre ilana çıkacağız. Bundan sonra herkes istediği gibi taşeron işçi alarak istediği alanda çalıştıramayacaktır. Bu konunun 2015’te uygulamaya gireceğini düşünüyorum. Daha fazla uzamaz.