Bakanlar Kurulu Sağlık-Sen'i dinledi

Sağlık-Sen’in, sağlık çalışanları için dile getirdiği talepler, geçtiğimiz gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen ve 6 saat süren Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda gündeme alındı.

Sağlık-Sen’in, sağlık çalışanları için dile getirdiği talepler, geçtiğimiz gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen ve 6 saat süren Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda gündeme alındı. Toplantı sonunda taleplere ilişkin konular imzalandı.

Bakanlar Kurulu tarafından imzalanan eylem planında sağlık alanıyla ilgili alınan kararları değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkan Metin Memiş, Bakanlar Kurulu’nda imzalanan ve sağlık alanıyla ilgili eylem planında yer alan hususların Sağlık-Sen’in ısrarla savunduğu ve her platformda dile getirdiği konular olduğunu belirterek, “Alınan kararlar, ivedilikle uygulamaya konulmalıdır” dedi.

HASTA TALEBİNE KARŞIN PERSONEL İSTİHDAMI YERİNDE SAYAMAZ

Sendika olarak, ülke genelinde sağlık çalışanları arasında yaptıkları, anket, araştırma ve raporlarla da sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının sorun ve taleplerini sürekli gündeme getirdiklerini ve çözümü noktasında mücadele ettiklerini vurgulayan Memiş, “Sağlık çalışanları arasında ülke genelinde yaptığımız ve kamuoyu ile de paylaştığımız araştırma ve anketlerden çıkan sonuçları raporlar halinde Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ başta olmak üzere sağlık yönetici ve uygulayıcılarına da ileterek, çalışanların yaşadığı mağduriyetler ile birlikte sorun ve taleplerine sürekli dikkat çektik. Sağlıkta dönüşüm programı kapsamında, önceki yıllara oranla hasta talebindeki artışa rağmen personel sayısının yerinde saymasının, sağlık hizmeti sunumunun daha nitelikli hale gelmesi açısından büyük bir engel ve büyük bir çelişki olduğunu ısrarla dile getirdik, personel istihdamı konusunda ciddi adımların atılmasını istedik. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının, yapısal sorunları ve işgücü yetersizliğinin ortaya çıkardığı zafiyetleri hissettirmeden büyük bir özveriyle hizmet ürettiklerini ancak hak ettikleri çalışma standartlarının sağlanmadığını dolayısıyla acilen adil ve eşit koşullara kavuşturulmasını ifade ettik. Bakanlar Kurulu’nun eylem planı çerçevesinde sağlık alanında kayıt altına alınan konular sendikamızın bugüne kadar sürekli gündeme taşıdığı konulardır. Taleplerimizin karşılık bulması ve en azından sağlıkta, bıçağın kemiğe dayanma noktasına gelindiği personel istihdamı konusunda adım atılacak olması sevindirici bir gelişmedir. Alınan kararlar acilen hayata geçirilmelidir” dedi.

 “AKILCI İLAÇ KULLANIMI” ÖNERİMİZ KARŞILIK BULDU

Sendika olarak, Türkiye’de gereksiz ilaç kullanımından kaynaklanan israfın önlenmesi amacıyla “Akılcı İlaç Kullanımı” başlığıyla, öteden beri Sağlık Bakanlığı ve yetkililere öneride bulunduklarını hatırlatan Memiş, ortalama her ay 25 milyon reçetenin yazıldığı, yazılan reçete başına ortalama 40 TL’nin devlet kasasından çıktığı, devletin her yıl sadece ilaç giderleri için harcadığı rakamın ise 12 Milyar TL‘yi bulduğunu belirtti.

Eylem planında imza altına alınan “Gereksiz ilaç tüketimini önlemek üzere veri madenciliğini de içeren istatistiksel yöntemlerle hizmet sunucularının geçmiş davranışları dikkate alınarak doktor, eczane ve hastalara yönelik denetimler yapılacak ve yaptırımlar hayata geçirilecektir” maddesi ile ilaç israfının önüne geçilecek olmasını önemli bulduklarını kaydeden Memiş, “Bakanlar Kurulu’nun bu yöndeki adımını önemsiyoruz. İlaçtaki israfın önüne geçilmesi, bir çok hizmetin mali kaynağının da kendiliğinden oluşmasına imkan sağlayacaktır. Bu rakamlar göz önünde alındığında önerimizin ve Sağlık Bakanlığımıza yaptığımız çağrıların haklılığı daha da iyi anlaşılmaktadır” dedi.

ALINAN KARARLARIN ÇOĞU SAĞLIK-SEN’İN TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİDİR

Bakanlar Kurulu’nda görüşülerek acil eylem planı kapsamında sağlık alanında yapılması karara bağlanan maddelerin, Sağlık hizmetlerinin erişilebilirliğinin, kalitesi ve etkinliğinin artırılmasına yönelik sağlık çalışanlarının gerçekleştirilmesini beklediği ve sendika olarak mücadelesini verdikleri hamleler olduğunu söyleyen Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Merkez ve taşradaki tüm yönetici kademeleri için performansa dayalı değerlendirme sisteminin oluşturulması, Sağlık kayıtlarının tek veri tabanında toplanması ve sağlık kurumları arasında paylaşıma açık hale gelmesinin sağlanması, Evde sağlık hizmetlerinde hizmet sunumunun niceliği ve niteliğinin artırılarak sürdürülmesinin, 2012 yılı toplu sözleşme görüşmelerinde imza altına aldırdıkları talepleri olduğunu kaydetti.