Binlerce çiftçiyi mazot ve gübre zammı vurdu!
Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Genel Sekreteri Emül, gübre kullanımında dışa bağlı olduğumuzu vurgulayarak, doların gübre fiyatlarını etkilediğini belirtti.
Bahar mevsimiyle gübre kullanımını artıran çiftçiyi zamlar vurdu. Ortalama yüzde 19 oranında fiyatı zamlanan gübreyle birlikte maliyetleri artan üreticiler şaşkın. Yükselen mazot fiyatları da çiftçiyi kara kara düşündürüyor.
Siyasilerin sebep olduğu dolar krizi çiftçileri perişan etti. Dolar/TL kurundaki artış en çok ithal girdilere bağlı sektörleri vuruyor.
Bugün'ün haberine göre, Tarım girdilerinde dışa bağımlı olan Türkiye’de, özellikle gübre fiyatları son 6 ayda yüksek zamlar gördü.
36'DAN 55 TL'YE ÇIKTI
Ağustos ayında 50 kilo amonyum nitrat gübreyi 36 liraya alan üretici, şimdi aynı ürünü 55 liraya alıyor. 8 ayda fiyatı yüzde 52 artan gübreye karşılık çiftçinin ürünü masrafını karşılayamadı.
SON ARTIŞLAR YANSITILMADI
Son bir ayda artan döviz kurlarının maliyetini fiyatlara henüz yansıtmadıklarını bildiren Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Genel Sekreteri Sabahattin Emül, "Kimyasal gübrede yurtdışına bağlı bir ülkeyiz. Özellikle dolar artınca gübre fiyatları da artıyor.
Hal böyle olunca dolar yükü çiftçinin belini büküyor. Yükselen dolar ithal gübre fiyatlarını artırdı. Üstelik son zamanlarda dolar daha da artmasına rağmen gübre fiyatlarına yansıtmadık. Dolar böyle artmaya devam ederse tarım girdileri çok pahalanacak" dedi.
PAHALILIK VATANDAŞIN BELİNİ BÜKECEK
Dolardaki artışın tarımsal ürünlerin fiyatlarını artırdığını belirten Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, bu pahalılık karşısında tüketicinin de belinin büküleceğini söyledi. Dolardaki hızlı yükselişe dikkat çeken Yekin sözlerine şöyle devam etti:
TL YÜZDE 14 DEĞER KAYBETTİ
“Tarım maliyetleri artıyor. Gübre ithal ediliyor. İlaç ithal ediliyor. Mazot fiyatları dolardan etkileniyor. Yılbaşından bu yana TL dolar karşısında yüzde 14 değer kaybetti. Dolayısıyla tarım maliyetleri arttı. Bu fiyat artışları üretimi de etkiliyor. Tüketici açısından da olumsuz bir durum var. Zaten tüketici aracılar yüzünden ürünü pahalı alıyor. Birde maliyetleri artmış tarım ürünleri elbette tüketiciyi de zora sokacak.”
MALİYET YÜKSEK ÜRÜN UCUZ
Tarımda ciddi bir tahsilat sorunu yaşandığına dikkat çeken Sabahattin Emül, “Tarımda nakit para dönmüyor. Maliyetler çok yüksek ama tarımsal ürünlerin fiyatları çok düşük.
Örneğin Adana’da limonun kilosunu üretici 30 kuruştan satıyor ama İstanbul’da tüketici aynı ürünü 10 kat fazlasıyla para ödeyerek alıyor. Tarımsal ürünlerde maliyetler yüksek ama ürün ucuz” diye konuştu.