Binlerce çiftçiyi mazot ve gübre zammı vurdu!

Güb­re Üre­ti­ci­le­ri İt­ha­lat­çı­la­rı ve İh­ra­cat­çı­la­rı Der­ne­ği Ge­nel Sek­re­te­ri Emül, gübre kullanımında dışa bağlı olduğumuzu vurgulayarak, doların gübre fiyatlarını etkilediğini belirtti.

Bahar mevsimiyle gübre kullanımını artıran çiftçiyi zamlar vurdu. Ortalama yüzde 19 oranında fiyatı zamlanan gübreyle birlikte maliyetleri artan üreticiler şaşkın. Yükselen mazot fiyatları da çiftçiyi kara kara düşündürüyor.
Si­ya­si­le­rin se­bep ol­du­ğu do­lar kri­zi çift­çi­le­ri pe­ri­şan et­ti. Do­lar/TL ku­run­da­ki ar­tı­ş en çok it­hal gir­di­le­re bağ­lı sek­tör­le­ri vu­ru­yor.

Bugün'ün haberine göre, Ta­rım gir­di­le­rin­de dı­şa ba­ğım­lı olan Tür­ki­ye­’de, özel­lik­le güb­re fi­yat­la­rı son 6 ay­da yük­sek zam­lar gör­dü.

36'DAN 55 TL'YE ÇIKTI

Ağus­tos ayın­da 50 ki­lo amon­yum nit­rat güb­re­yi 36 li­ra­ya alan üre­ti­ci, şim­di ay­nı ürü­nü 55 li­ra­ya alı­yor. 8 ay­da fi­ya­tı yüz­de 52 ar­tan güb­re­ye kar­şı­lık çift­çi­nin ürü­nü mas­ra­fı­nı kar­şı­la­ya­ma­dı.

SON ARTIŞLAR YANSITILMADI

Son bir ay­da ar­tan dö­viz kur­la­rı­nın ma­li­ye­ti­ni fi­yat­la­ra he­nüz yan­sıt­ma­dık­la­rı­nı bil­di­ren Güb­re Üre­ti­ci­le­ri İt­ha­lat­çı­la­rı ve İh­ra­cat­çı­la­rı Der­ne­ği Ge­nel Sek­re­te­ri Sa­ba­hat­tin Emül, "Kim­ya­sal güb­re­de yurt­dı­şı­na bağ­lı bir ül­ke­yiz. Özel­lik­le do­lar ar­tın­ca güb­re fi­yat­la­rı da ar­tı­yor.

Hal böy­le olun­ca do­lar yü­kü çift­çi­nin be­li­ni bü­kü­yor. Yük­se­len do­lar it­hal güb­re fi­yat­la­rı­nı ar­tır­dı. Üs­te­lik son za­man­larda do­lar da­ha da art­ma­sı­na rağ­men güb­re fi­yat­la­rı­na yan­sıt­ma­dık. Do­lar böy­le art­ma­ya de­vam eder­se ta­rım gir­di­le­ri çok pa­ha­la­na­cak" de­di.

PAHALILIK VATANDAŞIN BELİNİ BÜKECEK

Do­lar­da­ki ar­tı­şın ta­rım­sal ürün­le­rin fi­yat­la­rı­nı ar­tır­dı­ğı­nı be­lir­ten Tür­ki­ye Zi­ra­at­çı­lar Der­ne­ği Baş­ka­nı İb­ra­him Yet­kin, bu pa­ha­lı­lık kar­şı­sın­da tü­ke­ti­ci­nin de be­li­nin bü­kü­le­ce­ği­ni söy­le­di. Do­lar­daki hız­lı yük­se­li­şe dik­kat çe­ken Ye­kin söz­le­ri­ne şöy­le de­vam et­ti:

TL YÜZDE 14 DEĞER KAYBETTİ

“Ta­rım ma­li­yet­le­ri ar­tı­yor. Güb­re it­hal edi­li­yor. İlaç it­hal edi­li­yor. Ma­zot fi­yat­la­rı do­lar­dan et­ki­le­ni­yor. Yıl­ba­şın­dan bu ya­na TL do­lar kar­şı­sın­da yüz­de 14 de­ğer kay­bet­ti. Do­la­yı­sıy­la ta­rım ma­li­yet­le­ri art­tı. Bu fi­yat ar­tış­la­rı üre­ti­mi de et­ki­li­yor. Tü­ke­ti­ci açı­sın­dan da olum­suz bir du­rum var. Za­ten tü­ke­ti­ci ara­cı­lar yü­zün­den ürü­nü pa­ha­lı alı­yor. Bir­de ma­li­yet­le­ri art­mış ta­rım ürün­le­ri­ el­bet­te tü­ke­ti­ci­yi de zo­ra so­ka­cak.”

MALİYET YÜKSEK ÜRÜN UCUZ

Ta­rım­da cid­di bir tah­si­lat so­ru­nu ya­şan­dı­ğı­na dik­kat çe­ken Sa­ba­hat­tin Emül, “Ta­rım­da na­kit pa­ra dön­mü­yor. Ma­li­yet­ler çok yük­sek ama ta­rım­sal ürün­le­rin fi­yat­la­rı çok dü­şük.

Ör­ne­ğin Ada­na­’da li­mo­nun ki­lo­su­nu üre­ti­ci 30 ku­ruş­tan sa­tı­yor ama İs­tan­bu­l’­da tü­ke­ti­ci ay­nı ürü­nü 10 kat faz­la­sıy­la pa­ra öde­ye­rek alı­yor. Ta­rım­sal ürün­ler­de ma­li­yet­ler yük­sek ama ürün ucu­z” di­ye ko­nuş­tu.