Binlerce kişiye o alanda iş imkanı

Türkiye'de ilk defa Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde hayata geçirilen bir projeyle binlerce kerevit Fırat Nehri'ne uyum sağlamaları için suya bırakıldı. Çiftçilere verilecek eğitimlerle yeni istihdam alanı açılacak.

ŞANLIURFA'nın Birecik ilçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen kerevit aşılama projesiyle, binlerce kerevit Fırat'a uyum sağlamaları için suya bırakıldı. Surtepe köyü yakınlarında bulunan kum ocağındaki suni havuzlara bırakılan kerevitlerin Fırat Nehri'nin suyuna adaptasyon sağlamaları amaçlanıyor.

Suya bırakılan kerevitler adaptasyon sağladıkları takdirde bölgede bulunan barajlara ve göllere nakledilecek. Kerevitlerin altyapısı oluşturulduktan sonra çiftçilere avcılık konusunda eğitim verilecek ve yeni bir istihdam alanı açılacak. Binlerce kişiye iş alanı oluşturması amaçlanan projenin ilk adımında teknelere konulan kerevitler kum almak için kepçeler tarafından açılan suni havuzlara bırakıldı.

HEDEF AVRUPA'YA İHRACAT

Şanlıurfa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Faik Çelik konuşmasının devamında, “Kerevit yani diğer adıyla tatlı su ıstakozu ülkemizin doğal bir türüdür ve Türk kereviti olarak adlandırılır. Ülkemizde balıkçılar tarafından avcılık yoluyla elde edilen kerevitlerin yüzde 90'ı özel müteşebbisler tarafından işlenerek AB ülkelerine ihraç edilmektedir. 1980'li yılların başlarından itibaren balıkçılarımız için önemli bir gelir kaynağı ve ülkemiz için döviz girdisi oluşturmuştur. Doğal yaşam alanı Eğirdir Gölü Merkez olmak üzere Göller Bölgesi olup 80'li yıllarda avcılıkla elde edilen üretimi yıllık 8 bin tonken 2013'de 492 tona düşmüştür. Eğirdir bölgesinin bu dezavantajlı durumu göz önüne alındığında ilçemizde faaliyet geçecek olan bu üretim AB ülkelerinde oluşan ihracat potansiyelini karşılamaya muktedirdir. Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonun 2013 yılı için Eğirdir bölgesinde yaptığı bir çalışmada kerevit avcılığı ile uğraşan balıkçıların 3 ay avcılık ile elde ettikleri gelirin kişi başı ortalama 11 bin 382 Türk Lirası olduğu hesaplanmış ve bunun yaklaşık 8 bin lirasının kar olduğu belirtilmiştir" ifadelerine yer verdi.