Borcu çıkanlar dikkat! 2 seçeneğiniz var!
Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında borcu çıkan vatandaşın iki seçeneği var; Ya sigortasız çalıştığı dönemdeki işyerine dava açacak ya da 31 Mart 2015'e kadar gelir testi yaptıracak.
Gelir testi için son başvuru tarihinin bitmesine 10 gün kala, bu konudaki sorular arttı. Sorular arasında en geniş kesimleri ilgilendirenleri seçerek yanıtladık:
2 yıl önce yaklaşık 1.5 yıl sigortasız çalıştım. 5.600 lira prim borcum çıktı. Bunun 800 lirası faiz. Geçmiş döneme ilişkin ne öngörülüyor?
Kural olarak herhangi bir işyerinde çalışanlar zorunlu sigorta (SSK) kapsamında bulunduklarından gelir testine tabi değil. Sigortalı gösterilmediğiniz süreler için öncelikle SGK’ya ve ardından mahkemeye başvurma hakkınız var. Bu yollara başvurma neticesinde 1.5 yıl sigortasız geçen süreye ait sigortalılığınızın sağlanması halinde söz konusu bütün borçlarınız silinecektir. Ancak bu süreç uzun zaman alacağından Torba (6552 sayılı) Kanun’la öngörülen yapılandırma kapsamında 31 Mart’ta mesai bitimine kadar evinize en yakın sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gelir testi için başvurmanız halinde yapılacak gelir testi sonucuna göre geliriniz 400.5 TL’den az ise mevcut borcunuz tamamen silinecektir. Bu rakamdan fazla ise aylık 48 TL’den 288,36 TL’ye varan prim borcu çıkacaktır. Duruma göre çıkacak borcu SGK’ya başvurup yapılandırmanız halinde prim borcuna tahakkuk ettirilen sizin faiz dediğiniz gerçekte ise gecikme zammı ve gecikme cezasından oluşan 800 TL tamamen silinip güncellenerek yeni borcunuz hesaplanacak.
EMEKLİ BABAANNE PRİMİ YÜKSELTİR
Emekli babaannem ve eşimle yaşıyorum. Bin lira gelirim var, bana prim borcu çıkarılmış. Ne yapmalıyım?
Öncelikle 31 Mart 2015 tarihine kadar SGK’ya başvurarak gelir testi yaptırmalısınız. Yasaya göre hanehalkı ‘aynı evdeki eş, evli olmayan çocuk, büyükanne ve büyükbabadan’ oluşuyor. Ancak, babaanneyi hane içinde gösterirseniz, onun gelirini de hesaba katmak gerekeceğinden yüksek prim ödersiniz. Sadece eşinizle birlikte gösterirseniz kişi başına 500 lira gelir düşeceğinden aylık 48 lira prim ödersiniz.
TAKSİTLENDİRSENİZ BİLE TESTE DİKKAT
Boşandıktan sonra 1 yıla yakın çalışmadım. O dönem gelirim yoktu. Teste başvurmadığım için 750 lira ceza çıktı. “Gelir testi yaptırmana gerek yok. Aftan yararlanarak taksitlendirmen daha iyi olur. Test yaptırırsan daha yüksek çıkar” dediler. Doğru mu?
Gelir testi yapılması zorunlu olan bir uygulamadır. Gelir testi yaptırmanız halinde gelirinizin 400.5 TL’den az çıkması durumunda borcunuzun tamamen silinmesi söz konusu oluyor. Gelirinizin asgari ücrete kadar olması halinde ise sadece aylık 48 TL prim borcunuz çıkacaktır. Gelir testi yaptırmamanız halinde ise en yüksek tavandan yani her ay için 288 TL prim yatırmak zorunda kalırsınız. Bu durumda taksitlendirme yapsanız bile söz konusu rakamın düşmesi mümkün değil. Sadece prim borcunuza uygulanmış olan gecikme zammı ve gecikme cezası tamamen silinip güncellenerek yeni borcunuz hesaplanacaktır. Ancak SSK’lı çalışıyorsanız gelir testi yaptırmanıza gerek yok.
GELİR, ASGARİ ÜCRETİN 2 KATI İSE GEREK YOK
Annemden kalan kiralardan dolayı aylık gelirim 3 bin lirayı geçiyor. Bu durumda gelir testi yaptırmalı mıyım, yaptırmazsam ne olur?
Geliriniz brüt asgari ücretin iki katından fazla olduğu için gelir testi yaptırmanız gerekmiyor. Gelir testine gerek kalmadan aylık 288 lira üzerinden prim ödersiniz. Ama her durumda Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmak zorundasınız. Başvuruda bulunmazsanız, brüt asgari ücret tutarında (bin 201 TL) para cezası ödemek zorunda kalırsınız.