Boşalan kadroya atama yapmak için bekleme süresi var mı?

Boşalan kadroya atama yapmak için bekleme süresi var mı?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Kadroların tespiti" başlıklı 33 üncü maddesinde "Kadrosuz memur çalıştırılamaz.
Genel ve Katma Bütçeli kuruluşlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar; kanunlarla kurulan fonlar, kefalet sandıkları ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde memur deyimine giren kişilere gördürülen hizmetlerin gerektirdiği görevler için tespit olunan kadrolar Genel Kadro Kanununda gösterilir. Milli Güvenliğe ilişkin kadrolardan gizli kalması gerekenler hakkında bu hüküm uygulanmaz.
İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birliklerin kadroları yetkili organlarınca hazırlanarak İçişleri Bakanlığının onayı ile tamamlanır.
Yukarıdaki fıkrada sözü edilen kadroların kaldırılması veya bu kadrolarda yapılacak değişiklikler de aynı usule tabidir." hükmü yer almaktadır.

Mezkur hüküm uyarınca 13/12/1983 tarih ve 190 sayılı Genel Kadro Ve Usul Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 14/12/1983 tarih ve 18251 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin 6 ve 8 inci maddeleri uyarınca 25.4.1984 tarih ve 84/8029 Bakanlar Kurulu Karar ile kararlaştırılan Kadro İhdası, Serbest Bırakma ve Kadro Değişikliği İle Kadroların Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ve 13.5.1984 tarih ve 18400 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Boş kadrolar naklen veya açıktan atama yolu ile doldurulabilir.

Naklen atama:

657 sayılı DMK 74 üncü maddesi hükmü uyarınca 657 sayılı Kanuna tabi kurumlarda memur kadrolarında istihdam edilenlerin başka bir kurumdaki memur kadrolarına transfer olmalarıdır.

Açıktan atama:
1- daha önce memur olarak çalışmış istifa etmiş veya müstafi sayılmış bulunan memurların 657 sayılı DMK 92 maddesi uyarınca yeniden atanmasıdır.
2-657 sayılı Kanunun hükümleri uyarınca ilk defa atanma da açıktan atanmadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1- Her hangi bir sebepten boşalan memur kadroları açıktan veya naklen atama yolu ile doldurulabilir.
2- Boşalan kadrolara atama yapılabilmesi için bir bekleme süresi bulunmamaktadır. Ancak açıktan atama yapılabilmesi dönemsel mevzuatta bazen izin alınma şartı konulabilmektedir.
3-Boş kadrolar merkezi yerleştirme, naklen atama ile daha önce istifa etmiş veya müstafi sayılanlar arsından atama yapılması mümkün bulunmaktadır.