Çalışma Bakanı açıkladı! Kadın istihdamı arttı!

Çalışma Bakanı Çelik, kadın çalışanların istihdam oranlarının yüzde 24,2'den yüzde 27,1'e yükseldiğini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2002'de yüzde 26,9 olan kadınların iş gücüne katılım oranın 2014 sonu itibariyle yüzde 30,8'e yükseldiğini bildirdi.

Çelik, Wyndham Otelde düzenlenen "Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu Konferansı"nın açılışına katıldı.

Kadınların çalışma hayatında birçok engel ve sorunla karşılaştığına dikkati çeken Çelik, siyasilerin kadınların toplumsal hayata katılımının önündeki engelleri kaldırmak ve istihdamlarının önünü açmak gibi önemli sorumluluklarının bulunduğunu söyledi.

Kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları önemli sorunlar sebebiyle istidam açısından dezavantajlı gruplar arasında yer aldığını belirten Çelik, şunlar kaydetti:

"Göreve geldiğimiz günden beri, kadınların iş gücüne katılımını artırmak için büyük bir çaba içerinde olduk. Bu konuyu sosyal taraflarla görüşerek önemli adımlar attık. Sigorta prim teşvikleri, doğum yardımları, doğum yapan çalışanlara sigorta borçlandırma imkanları gibi uygulamalarla kadınların iş gücüne artırmasını hedefledik. Kadınların iş gücüne katılım oranı 2002'de yüzde 26,9 iken, 2014 sonu itibariyle yüzde 30,8'e, istihdam oranı ise yüzde 24,2'den yüzde 27,1'e yükselmiştir. Bunların yeterli olduğunu söylemek mümkün değil ama pozitif bir seyir olduğunu belirtebiliriz."

Çelik, Ulusal İstihdam Stratejinin hazırlanması için büyük çaba harcadıklarını ifade ederek, çalışmalarının neticesinde kadınların iş gücüne katılma hedefini 2023 için yüzde 41 olarak belirlediklerini söyledi.

Türkiye'nin kadın istihdamını artırılması konusunu G-20 zirvesine de taşıyacağının altını çizen Çelik, "G-20 ülkeleri olarak, ülkelerimizde kadınlar ile erkekler arasında iş gücüne katılım konusunda oluşan farkın 2025 yılına kadar yüzde 25'e düşürme kararı aldık. Bu hedefin yakalanması konusunda kararlıyız" dedi.

Kadın istihdamının artırılmasında eğitimin çok önemli olduğunu ve eğitim seviyesindeki artışın istihdam oranını da artırdığını ifade eden Çelik, şu bilgileri verdi:

"İstatistiklere göre, okur-yazar olmayan kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 17, ilkokul ve ortaokul mezunu kadınların bu oran yüzde 26, lise mezunlarında oran yüzde 32, üniversite ve yüksekokul mezunlarında bu oran yüzde 70 civarında."

Bakan Çelik, kadınların bir taraftan çocuk sahibi olma diğer taraftan çalışma hayatına devam edebilme çabası içerinde olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Araştırmalara göre, çalışma yaşamına ara veren kadınların yüzde 55 çocukları veya ailesi nedeniyle işe ara verdiğini söylerken, çocuğu olduktan sonra işten ayrılan kadınların yüzde 77'si çocuğunu bırakacağı yer olmadığı için işten ayrıldığını belirtiyor. Demek ki kadınlar için dezavantajlı durumların ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu kapsamda kreşlerin yaygınlaştırılması için çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz"

"Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi"nin kadın istihdamının artırılmasında önemli olduğunu belirten Çelik, projenin hem çalışan anneler hem de evde bakım hizmetlerinde çalışanların kayıt altına alınması bakımından faydalı olacağını bildirdi.

SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan da "Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi" projenin Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edildiğini işaret ederek, projeyle 5 bin çocuk bakıcısı kadının sosyal güvenlik sistemine dahil olacağını bildirdi.

Ev hizmetlerinde çalışan kadınlarda kayıt dışı istihdamın oldukça yüksek olduğunu ifade eden İlhan, Bursa, Antalya ve İzmir'in projenin uygulanacağı pilot iller olarak belirlendiğini söyledi.