Çalışma hayatında inanılmaz rakam!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz kayıt dışı çalışanlarla ilgili açıklama yaptı.
Açıkgöz, yaptığı açıklamada, kayıt dışı istihdam ile mücadele konusunda 2008 yılından bu yana önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti. Kayıt dışı istihdamın hem çalışan hem çalıştıran hem de kurum açısından sakıncaları bulunduğuna işaret eden Açıkgöz, düzenli olarak SGK primleri yatmayanların gerek sağlık hizmetlerinden gerekse belli bir yaşa geldiklerinde emeklilik haklarından faydalanamadıklarını vurguladı.
KAYITDIŞI TEŞVİKTEN YARARLANAMAZ
Kayıt dışı işçi çalıştıranların ise denetimler sonucunda çok ağır cezai uygulamalara maruz kaldıklarını anlatan Açıkgöz, "Çapraz kontroller sayesinde 2008 yılından bu yana 2 milyona yakın kayıt dışı çalışan tespit ettik. Bu, çok önemli bir sayı. Ceza uygulamasında ise bir kişinin yıllık maliyeti 40 bin lirayı buluyor" dedi. Açıkgöz, işçilerin sigorta primlerini düzenli ödeyen, kayıt dışı istihdam yapmayan işletmelere yönelik çeşitli teşvikler sunulduğunu dile getirerek, kayıt dışı işçi çalıştıranların devlet tarafından verilen teşviklerden yararlanamadıklarını kaydetti.
Açıkgöz'ün açıkladığı rakamlara göre, ceza uygulamasında bir kişinin aylık maliyeti 3 bin 300 liraya denk geliyor. Yani 2 milyon kayıtdışı çalışanın aylık cezasının 6.6 milyar lira olduğu hesaplanıyor.
Açıkgöz, "Bu açıdan da baktığınız da kayıt dışı istihdam yakın vadede kazançlı gibi gözükse de aslında uzun vadede işveren açısından çok zararlı bir durum" diye konuştu. Turizm sektörünün Türkiye açısından önemli bir sektör olduğuna dikkati çeken Açıkgöz, bu sektörde bir milyonun üzerinde çalışan bulunduğuna, aileleri düşünüldüğünde sayının daha da arttığını ifade etti. Ahmet Açıkgöz, bu tür toplantılarla turizm sektöründe çalışanları SGK hak ve hükümlülükleri hakkında bilgilendirdiklerini dile getirdi.
SİGORTASIZ ÇALIŞTIKLARININ FARKINDA DEĞİLLER
Turist Rehberleri Birliği Başkanı Zeki Apalı da turizm sektörünün önemli ayaklarından rehberlerin çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını, sigorta primlerinin en önemli sorunları arasında yer aldığını söyledi. Bu doğrultuda sigorta primlerine ilişkin 5 ilde bilgilendirme toplantısı planladıklarını anlatan Apalı, İzmir ve Nevşehir'de yaptıklarını, üçüncüsünü Antalya'da gerçekleştirdiklerini, daha sonra Ankara ve İstanbul'da toplantıları sürdüreceklerini bildirdi. Bu tür bilgilendirme toplantılarıyla hak kayıplarının önüne geçmek istediklerini dile getiren Apalı, şöyle konuştu: "Kendilerini sigortalı sanan, aslında sigortalı olmayan turizm rehberlerimiz var. İşe başlangıçta sigortaları yapılıyor ancak bir süre sonra çıkışları gerçekleştiriliyor, rehberlerimiz ise bunun farkında bile olmuyor. Çünkü rehberler alanda çalışıyor, evrakları, prosedürleri sürekli takip eden insanlar değiller. Bunların bir sisteme oturtulması lazım." Apalı, bu tür etkinliklerle rehberlerin mağduriyetlerini gidermek istediklerini sözlerine ekledi.