Çifte maaş almak mümkün mü?

Çalışma ve emeklilik hayatına dair tartışılan konulardan en dikkat çekeni çifte maaş konusu. Bu konu vatandaşların aklında her zaman soru işareti bıraktı.

- Vatandaşların aklında soru işaretleri bırakan çifte maaş konusuna Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem açıklık getirdi.

A Haber’de Banu El’in sunduğu ve Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem’in çalışma ve emeklilik hayatına dair tartışılan konular hakkında bilgi verdiği ‘Bize Sorun’ programında ‘Dul ve Yetim Maaşları’ konusu mercek altına alındı. Erdem çift maaş için gerekli şartları programda anlattı.

MEMUR KIZININ MAAŞI DEVAM

Bir çalışan bu SSK’lı da olabilir, memur da olabilir, Bağ-Kur’lu da olabilir vefat ettiğinde geride kalanlara sistem maaş bağlıyor. Eşi ve çocukları alabiliyor. Kız yetimse evlenene veya çalışana kadar bu maaşı babasından alabiliyor. Erkek çocuk için 18 yaş sınırı var. Öğrenciyse liseyse 20, üniversiteyse 25 yaş sınırı var. 2008’deki değişiklik biraz kafa karıştırdı. Hem babadan hem eşten maaş alabilir miyim sorusu sıklıkla bize geliyor. 2008’den önce alabiliyordu. Şimdi bu kural değişti, kadınlar çifte maaş artık alamıyor. Bunun mahkeme yolu açık. Kız çocuk çalışmıyorsa ölen anne ve babasından maaş alıyor. Çalışmaya başlarsa SSK veya Bağ-Kur’dan bağlanan maaş kesiliyor. Emekli sandığından maaş ise kız çocuk SSK’lı ve Bağ-Kur’lu olursa kesilmiyor. Bir memurun kız çocuğu SSK’lı veya Bağ-Kur’lu bir işte çalışırsa babasının maaşını almaya devam ediyor. Kız çocuk memur olursa yetim maaşı kesiliyor. Anne veya babası ikisi de ölmüşse ikisinden de maaş alıyor. Dul ve yetim maaşı alabilmek için sistemin bir de şartı var. Eğer Bağ-Kur’lu veya memursanız bin 800 gün , SSK’lıysanız 900 gün prim gerek.

ÇALIŞAN KADINA 6 YIL ERKEN EMEKLİLİK

‘Doğum borçlanması’ konusunun da masaya yatırıldığı programda Erdem yeni torba yasaya dikkat çekerek çalışan kadının 6 yıl erken emekliye ayrılabileceğini vurguladı.

3 ÇOCUĞA 2 BİN 160 PRİM GÜNÜ

İşe girişten sonra doğum yapıyor kadınlar ve işten uzak kalıyor. Sigorta primleri yatmıyor. Bu eksik günlerini satın alıyorlar. SSK’lılara ve iki çocukla sınırlıydı. Son torba yasayla bu hak genişletildi. Bağ-Kurlu kadınlar veya memur kadınlar ayrı kalıyordu. Yasa koyucunun son düzenlemesine göre artık Bağ-Kur’lu esnaf ve memur kadınlar da artık doğum borçlanmasını yapabiliyor. Ve yasa koyucu çocuk sayısını 3’e çıkarttı. Her çocuk için iki yıl doğum borçlanması yapıyorsunuz. 720 gün prim günü demek. Çalışan kadın 3 çocuk doğurursa 2 bin 160 gün kazanma hakkı var. Aslında çalışan kadınlar bu sayede 6 yıl erken emekli olabilirler.