Disiplin affıyla memur işinin başına dönecek

Hükümet, 28 Şubat döneminde disiplin gerekçesiyle işinden olan memurların mağduriyetlerinin giderilmesi için düğmeye bastı. Mağdur olan memurlar işlerinin başına dönebilecek... 16 Mayıs 2013 disiplin affı haberleri

28 Şubat 1997'den sonra işten çıkarılan memurlara yeniden iş olanağı tanınacak.

28 Şubat 1997 tarihinden sonra disiplin cezaları nedeniyle memuriyetten çıkarılanların şartları taşımaları kaydıyla, yeniden göreve alınmalarını da içeren Devlet Memurları Kanunu ve bazı kanun ve KHK'larda değişiklik yapan tasarı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

657'YLE İLGİLİ TORBA KANUNUN TAM METNİ İÇİN TIKLAYIN!

Tasarıyla, uzman yardımcılıklarına girişte aranan mezuniyet şartı standart hale getirilecek, "en az dört yıllık lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden, bakanlıklar ve en az dört yıllık lisans eğitimi veren ve yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından mezun olma" şeklinde yeniden belirlenecek.

UZMAN VE MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI SÜRESİNE YENİ AYAR

UZMAN VE MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI YENİDENDÜZENLENECEK

Uzman yardımcılıklarında, uzmanlık yeterlik sınavına girmede aranan asgari hizmet süresi 3 yıldan 2 yıla indirilecek; uzmanlık yeterlik sınavına girmede aranan tez hazırlama süreci ile uzmanlığa atanmada aranan yabancı dil belgesine sahip olma şartı zorunlu olmaktan çıkarılarak ihtiyari hale getirilecek.

Mesleğe özel yarışma sınavıyla alınan uzman, müfettiş, denetçi, kontrolör, denetmen ve aktüer kadroları ile diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları tarafından mesleğe özel yarışma sınavıyla alındıktan sonra uzman, meslek personeli veya denetim elemanı kadrolarına atanmak amacıyla yapılan yeterlik sınavına girmede aranan asgari hizmet süresi, 2 yıla indirilecek. Tez hazırlama süreci ile uzman, meslek personeli veya denetim elemanı kadro veya pozisyonlarına atanmada aranan yabancı dil belgesine sahip olma şartı zorunlu olmaktan çıkarılacak.

YÖNETİCİ KADROLARINA YAPILACAK ATAMALAR

Tasarıyla, yönetici kadrolarına yapılacak atamalar düzenleniyor.

Müdür ve daha üst unvanlı yönetici kadrolarından 1. 2. 3. 4. dereceli olanlarına atanmada, en az lisans düzeyinde yükseköğrenim mezunu olma ve kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl hizmetin bulunması; ek göstergesi 6 bin 400 ve daha yüksek tespit edilen yönetici kadrolarına atanmada en az lisans düzeyinde yükseköğrenim mezunu olma, kamu kurum ve kuruluşları ile özel kurumlarda veya serbest olarak en az 5 yıl hizmetinin bulunması şartı aranacak. Mevcut düzenlemede hizmet süresi 10 yıldı.

Hizmet süresinin hesabında; milletvekilliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, fonlarda ve uluslararası kuruluşlarda fiilen çalışılan sürelerin toplamı dikkate alınacak.

Ek göstergesi 6 bin 400 ve daha yüksek tespit edilen yönetici kadrolarına, sınav şartına tabi olmaksızın açıktan da atama yapılabilecek.

Müdür ve daha üst unvanlı yönetici kadrolarına atanabilmek için öğrenim durumu ile toplam hizmet süresi dışında; belirli bir meslek mensubu, kariyer meslek mensubu ya da kurum meslek personeli olma, hakimlik ve savcılık mesleklerine ilişkin kadrolarda bulunmuş veya bulunuyor olma ile belirli kadro veya görevlerde belirli bir süreyle bulunmuş olma gibi özel şartlar aranmayacak.

Bu şekilde atananlar, mali ve sosyal hak ve yardımlardan yararlanacak.

Yönetici kadroları için getirilen en az lisans düzeyinde yükseköğrenim mezunu olma hükmü, eski yöneticiler hakkında uygulanmayacak. Düzenlemenin yayımı tarihinde müdür ve daha üst unvanlı yönetici kadrolarında bulunanlar için, önceden istenen eğitim şartı aranacak.

Büyükelçi olarak atananlardan Dışişleri Bakanlığı'na veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarına mensup olanlar ile açıktan atananlar, merkeze döndüklerinde bakanlıkta çalışabilecek; bakanlıktaki görevleri süresince büyükelçi unvanını kullanmaya devam edecek.

Önlisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'nda sınav hizmetlerine yönelik olarak geçici işlerde çalıştırılabilecek; ancak bu öğrenciler işçi olarak kabul edilmeyecek. Bu öğrencilere bir saatlik çalışma karşılığı ödenecek ücret, 16 yaşından büyük işçiler için belirlenen günlük brüt asgari ücreti geçemeyecek.

Yapılan sınavlarda kopya çektirilmesine imkan sağlayanların yanında; bireysel veya toplu olarak kopya çekenler de cezalandırılacak. ÖSYM tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışına çıkarılacak.

28 ŞUBAT ESKİ MEMURLARA DÖNÜŞ YOLU

28 Şubat 1997 tarihinden sonra verilen disiplin cezaları nedeniyle memuriyetten çıkarılanlardan, ilgili şartları taşıyanlar kamu kurum ve kuruluşlarında yeniden göreve atanabilecek; yeniden göreve alınmalarında bütçedeki kadro kısıtlamaları uygulanmayacak.

Tasarıyla, ilgili kanun kapsamında yürürlüğe KHK'lere ilişkin olarak, yetki kanunu kapsamına girmediği veya KHK'larla düzenleme yapılamayan alana girdiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen hükümler, yeniden düzenleniyor.

Buna göre, Türk Akreditasyon Kurumu Genel Sekreterliği, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Başkanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türk Standartları Enstitüsü Başkanlığı, Kalkınma Ajansları ve Mesleki Yeterlilik Kurumu kadro ve pozisyonlarına atanan genel müdür, genel sekreter, genel müdür yardımcısı ve genel sekreter yardımcısı unvanlı personel ile uzman unvanlı meslek personeline ödenen her türlü maaş, aylık, ücret, ek ücret, prim, zam, tazminat, ikramiye, fazla çalışma ücreti, kar payı ile bütün ödemelerin bir aylık toplam net tutarı; genel müdür ve genel sekreterler için bakanlık genel müdürü, genel müdür yardımcısı ve genel sekreter yardımcıları için bakanlık genel müdür yardımcısı, uzman unvanlı meslek personeli için Başbakanlık uzmanları mevzuatında kadrosuna bağlı olarak mali haklar ile sosyal hak ve yardımlar kapsamında yapılması öngörülen ödemelerin bir aylık toplam net tutarını geçemeyecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın merkez teşkilatında, uzman, uzman yardımcıları ile denetçiler ve denetçi yardımcıları; Sanayi ve Ticaret Bakanlığı merkez teşkilatında, görev alanına giren konularda çalıştırılmak üzere uzman ve uzman yardımcısı istihdam edilecek.