Doğum borçlanması hakkı üç çocuğa çıktı

Torba Yasa olarak bilinen 6552 sayılı Kanun Meclis’ten geçerek bu ayın 11’inde Resmi Gazete’de yayınlandı. Torba Yasanın yaptığı önemli değişikliklerden birisi de kadın sigortalıların doğum borçlanması hakkını genişletmesi oldu.

İstanbul’dan okurumuz Selma Tatar soruyor: “Bünyamin bey, yaşlı bir teyzeye son üç yıldır haftanın beş günü bakıyorum. Teyzenin oğlu beni sigortalı yaptı. Üç çocuğum var. Doğum borçlanması yapmak istiyorum. Torba yasayla hakkımız artmış doğru mu? Nasıl doğum borçlanması yaparım, SSK’ya ne kadar para ödemem lazım? Borçlanırsam daha erken emekli olur muyum?”

Sayın okurum, halk arasında Torba Yasa olarak bilinen 6552 sayılı Kanun Meclis’ten geçerek bu ayın 11’inde Resmi Gazete’de yayınlandı.

Torba Yasanın yaptığı önemli değişikliklerden birisi de kadın sigortalıların doğum borçlanması hakkını genişletmesi oldu.

Ancak sanıldığının aksine, Torba Yasa, doğum borçlanması yaparak sigortalı kadınların daha erken emekli olmasını sağlamadı.

Peki, Torba Yasa ile doğum borçlanması hakkında yapılan değişiklikler neler; doğum borçlanması son düzenlemeler sonrasında nasıl yapılıyor? Ayrıntılı olarak açıklayalım.

Doğum Borçlanması Nedir?

Öncelikle doğum borçlanması hakkının ne olduğunu açıklayalım.

Doğum borçlanması ülkemiz sosyal güvenlik sistemimizde düzenlenmiş bulunan hizmet borçlanması türlerinden birini oluşturuyor.

Normal koşullarda çalışılmayan günler kişiye emekliliğe yarar şekilde gün kazandırmazken borçlanılan süreler emeklilik açısından sanki çalışmış gibi değerlendiriliyor ve gün kazandırıyor.

Buna göre Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum izni ya da analık izni süreleri ile sigortalı kadının doğum süreleri borçlanılabilmekte.

Doğum borçlanması yapabilmek için önemli şartlardan birini doğum sonrasındaki iki yıllık sürede zorunlu sigortalı olarak çalışmamış olmak oluşturuyor.

Son olarak, borçlanılacak sürede çocuğun yaşamış olması da şart koşulmakta. Çocuğun iki yaşını doldurmadan vefat etmesi halinde vefat tarihine kadarki süre borçlanılabiliyor.
Bünyamin Esen'in yazısının tamamını okumak için